Banker och politik i fokus under september

September månad har präglats av det kommande valet i Nordamerika (november), problem för den största banken i Europa, Deutsche Bank och centralbankernas räntebesked. Ömsom vin ömsom vatten brukar man säga.

Det går inte att komma ifrån att de globala marknaderna drivs av centralbankerna, men nu skiftar, kortsiktigt, fokus mot andra områden. Till dessa räknar vi ekonomin och bolagens vinster och kommande veckor kommer en skörd av bolagsrapporter som blir vägvisare ett tag. Därefter i början av november, valet i Nordamerika, där den ena utmanaren har spänt bågen riktigt mycket och pratar öppet om att minska beroendet av import från Mexico och Kina. Blir detta verklighet med minskad import från framförallt Kina, så kan ett scenario vara att landet i fråga, med gigantiska reserver av amerikanska obligationer, börjar att sälja ut dem på marknaden med effekt att räntorna pressas uppåt vilket i sin tur har en dämpande effekt på tillväxten och det vill ingen veta av.

I dagsläget är det flera stora aktörer som tror på en vändning för bolagsresultaten nu, detta som ett resultat av att rapporterna i somras var lite bättre än väntat framförallt i Nordamerika. Dock skall man veta att aktier inte är särskilt billiga idag utan handlas till det historiska genomsnittet, men i jämförelsen med ränteplaceringar, ser attraktiva ut. Direktavkastningen i aktier är trots att högre än motsvarande riskfria ränta vilket ger stöd för aktier.
Det stora aktieindex S&P 500 i USA har i år stigit med 8 procent. Den svenska aktiemarknaden steg 1,8 % till årshögsta under september men har fortfarande ca 9 procent kvar till förra årets toppnivåer.


Bäst utveckling alla kategorier

Bland vinnarfonderna under september månad hittar vi fonder som placerar i Japan  men även vårt grannland i väst, Norge,  finns med på topplistorna. 
 
Bästa fonder  (1 månad)
 
Nordamerika
En viss återkomst för fonder som placerar I large cap hittar vi på topplistorna. 
 
Bästa fonder(1 månad)
 
Europafonder
I motsats till Nordamerikafonder hittar vi fonder som placerar I smallcap på topplistorna I Europa. Utvecklingen är i paritet med Nordamerikafonder.
 
Bästa fonder (1 månad)
 
Sverigefonder
I likhet med Europafonder under september månad hittar vi fonder som placerar I smallcap eller I blandande aktier large/mid/small cap.
 
Sverigefonder med bäst utveckling (1 månad)
 
Tillväxtmarknadsfonder
I denna kategori, under september månad, hittar vi uteslutanded fonder som placerar i Kina, Ryssland och Korea.
 
Tillväxtmarknadsfonder med bäst utveckling (1 månad)