Clinton eller Trump – är det dags att se över sin portfölj inför USA-valet?


Den 8 november hålls det amerikanska presidentvalet. I slutet av sommaren ansågs republikanernas omsusade presidentkandidat Donald Trump vara mer eller mindre chanslös mot demokraternas Hillary Clinton, men trenden har sedan dess vänt och kampen anses enligt opinionsundersökningar bli allt jämnare.

Många är de som anser att det politiska världsläget kommer destabiliseras vid en eventuell seger för Trump. Och osäkerhet är som bekant inget världens finansmarknader trivs med.  Den amerikanska affärsmannen, tillika miljardären, Mark Cuban har i uttalanden sagt att han fruktar ett börsras på i storleksordningen 20 procent vid en Trump-seger. Storbanken Goldman Sachs har också listat en seger för Trump som en av fem risker som kan utlösa en korrigering på börserna de närmaste månaderna.

De svenska strateger och fondförvaltare som nyhetsbyrån FinWire talat med tonar ned riskerna för kraftiga fall och betonar istället långsiktighet i fondsparandet.

Jonas Olavi, taktisk allokeringschef på Alfred Berg, menar att det är viktigt att försöka förstå vilken kandidat som gynnar vilken sektor på USA:s hemmamarknad, då båda kandidaterna har en protektionistisk grundsyn. 

Enligt Olavi förespråkar såväl Clinton som Trump ökade infrastrukturinvesteringar, i detta avseende har dock Trump, utan att precisera belopp, lovat större investeringar. Det kan komma att gynna nordiska byggbolag med verksamhet i USA, menar han. 

Andra sektorer som kan komma att påverkas är enligt Olavi energi där Clinton är uttalat för förnyelsebara investeringar, medan Trump gillar gruvnäringen. Inom finans anser Clinton att ökade regleringar är nödvändiga, medan Trump anser att det bör vara färre regleringar. Inom hälsovård förespråkar Clinton sänkta läkemedelspriser, medan Trump vill se färre regleringar och gärna ser en skrotning av Obamacare, vilket skulle trycka upp priserna.

Sammantaget menar Alfred Bergs strateg att det sannolikt inte kommer vara så dramatiskt vem som vinner. 
JonasOlavi_AlfredBerg_R.png

 
”Inför valet kommer temperaturen höjas och bruset öka, men vår syn är att det sannolikt inte kommer vara så dramatiskt vem som vinner. Ökad volatilitet kan istället erbjuda köptillfällen under hösten.”

Jonas Olavi, Alfred Berg
John Strömgren, förvaltare av Carnegie Fonders blandfond Carnegie Strategifond, är inne på samma linje. Han menar att marknaden och media älskar att oroa sig för val och folkomröstningar och dylikt men att det inte påverkar hans grundposition som är att investera långsiktigt i välskötta bolag.  
JohnStrömgren_Carnegie_R.png 

 
”Vi förordar långsiktighet. För de allra flesta sparare är det meningslöst att försöka förutspå framtiden, betta på val eller försöka tajma börsens rörelser. Investera i stället långsiktigt i fonder och företag du tror på.”

John Strömgren, Carnegie Fonder

Strömgren menar att marknaden säkert kan bli orolig om Trump skulle vinna valet men betonar att det har mindre betydelse för en långsiktig investerare, istället kan man utnyttja eventuell marknadsturbulens till att fynda.

Linda Blom som är förvaltare på FIM Fonder, ett fondbolag med fokus på tillväxtmarknader, skriver under på att långsiktighet, i kombination med diversifiering, är nyckeln till ett framgångsrikt fondsparande. Utifrån ett tillväxtmarknadsperspektiv menar hon dock att en seger för Trump kan få vissa mer kortsiktiga konsekvenser. 
LindaBlom_FIM_R.png


”Om Trump som president även i praktiken skulle komma att hålla sig till och verkställa den politik/vallöften som kommit fram under kampanjen så kan man från tillväxtmarknadssynvinkel vänta sig att valet av honom skulle vara dåliga nyheter för Mexiko och Asien men möjligtvis kunde det vara bättre för Ryssland”, säger Blom. 

Linda Blom, FIM Fonder
FIM-förvaltaren menar vidare att en Trump-seger sannolikt skulle leda till att marknader som är beroende av export och handel, såsom Kina, reagerar negativt. Dock har FIM inom ramen för sina förvaltningsmandat gällande tillväxtmarknader inte tagit aktiv ställning till det amerikanska presidentvalet, menar hon. Om opinionsundersökningar visar på ökat stöd för Trump kan man däremot komma att bli mer försiktiga.

Artikeln producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 
 
 

.