Revansch för tillväxtmarknader – här är fyra punkter till varför

Tillväxtmarknaderna och dess fonder har under senare år haft svårt att följa med i den breda uppgång som skådats på världens aktiemarknader. Enligt data från MSCI hade aktier på tillväxtmarknader tappat i runda tal 22 procent de senaste fem åren vid utgången av 2015. Motsvarande siffra för börser i utvecklade länder summerade till en uppgång på cirka 35 procent, mätt i dollar.

Under innevarande år har dock tillväxtmarknader noterat en kraftig återhämtning. Vid utgången av augusti summerade uppgången för tillväxtmarknader, mätt som MSCI Emerging Markets, till cirka 13 procent. Uppgången för världsindex under samma period var endast cirka 3 procent.

Samtidigt har kapitalflöden till tillväxtmarknaderna ökat kraftigt under sommarmånaderna. Enligt Institute of International Finance flödade 44 miljarder dollar in till dessa marknader under juli månad - den högsta nivån på två år.

Fondjätten Franklin Templetons veteranstrateg, Mark Mobius, menar i en färsk kommentar på bloggen "Investment Adventures in Emerging Markets" att återhämtningen på tillväxtmarknader kan sammanfattas i fyra punkter:

Tillväxten på dessa marknader fortsätter att överträffa tillväxten i utvecklade ekonomier
Ett förbättrat sentiment bland investerare och attraktiva värderingar har drivit flöden
Den kinesiska ekonomin har inte fallit samman vilket många fruktade vid årets början
Politiska, ekonomiska och strukturella förändringar har genomförts på många håll

Vad gäller tillväxten spår internationella valutafonden, IMF, att BNP kommer växa med 4,1 respektive 4,6 procent under 2016 och 2017, motsvarande siffra för utvecklade ekonomier beräknas till 1,8 procent. Dessutom har kreditvärderingsinstitutet Moody’s höjt utsikterna för tillväxtekonomierna.

Det förbättrade sentimentet bland investerare kan i stort hänföras till en återhämtning i råvarupriser, där oljan visat vägen. Dessutom menar exempelvis Mobius att dessa marknader gynnats av att världens centralbanker indikerat att räntor kommer hållas på en låg nivå samtidigt som den amerikanska centralbanken varit försiktig med räntehöjningar. 

Räntefrågan i USA är viktigt för tillväxtmarknaderna. HSBC skrev exempelvis i en kommentar i veckan att om USA får högre räntor så stiger kostnaden för att investera i tillväxtmarknaderna och attraktionen går helt enkelt ned för hela investeringsområdet. 

Strukturella reformer är något som också bidragit till årets uppgång på tillväxtmarknader. Indien har bland annat lättat på regler för utländska direktinvesteringar för att stimulera ekonomisk tillväxt. I Latinamerika har aktier framförallt gynnats av de politiska förändringar och försök till reformer som genomförts i Brasilien, vilket kulminerade i att president Dilma Rousseff avsattes i augusti. 

Den kanske största katalysatorn för tillväxtländerna under året har dock varit Kina, anser Mobius. 

Efter att kinesiska aktier pressats hårt under 2015 i spåren av svag ekonomisk statistik och oro för vad landets devalveringar skulle medföra, har den kinesiska ekonomin visat tecken på större stabilitet under året vilket fått riskaptiten att återvända. Deutsche Bank backade på fredagen upp den synen. Den tyska storbanken menar att de makroekonomiska indikatorerna just nu indikerar att den fem år långa avmattningen av den kinesiska ekonomin nu är över.

Framåt menar exempelvis Franklin Templetons strateg att tillväxtmarknader är långsiktigt attraktiva givet fördelaktig demografi och ökad köpkraft bland konsumenter vilket borgar för fortsatt stark tillväxt. Han betonar dock att tillväxtmarknaderna är känsliga för förändringar i makroekonomiska förhållanden och hur den globala penningpolitiken utvecklas.

 
Artikeln producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 


.