AMF Fonder har fortsatt positiv syn på aktier, tonar ned betydelsen av Trump och stigande räntor

AMF Fonders förvaltare inom räntor och aktier; Johan Moeschlin, Björn Lind och Anders Fagerlund säger i en intervju med Finwire att den senaste tidens Trump-rally också har bäring i fundamentalt stark ekonomisk data. Därför tror de att det finns ytterligare uppsida på aktiemarknaden.

"Jag brukar alltid vara baissad, men för närvarande tycker jag att allt känns väldigt bra, om man ignorerar de politiska riskerna. Tittar man på kvartalsrapporterna ser resultaten bättre ut än vad de gjorde för ett kvartal sedan och min förväntansbild är positiv. Europa går lite bättre än väntat, USA går bra och även vissa tillväxtmarknader har vaknat till liv", säger Anders Fagerlund, som förvaltar AMF Aktiefond Europa.

Johan Moeschlin, som förvaltar AMF:s räntefonder, tror på långsamt stigande räntor och ser inget avbrott av stimulanser från den europeiska centralbanken i närtid.

"Vad gäller räntehöjningar så har den amerikanska centralbanken, Fed, talat om 2-3 höjningar under detta år, men globalt tror vi på långsamt stigande räntor. Fortsatt hög skuldsättning och låg kärninflation talar emot större höjningar och i Sverige har Riksbanken sagt att räntehöjningar inte är att tala om förrän 2018. Det som skulle kunna ändra denna bild är om inflationen tar fart, men jag ser det som osannolikt för tillfället".

Björn Lind, som bland annat förvaltar AMF:s Nordamerikafond tror inte att de kommande räntehöjningarna från Fed kommer orsaka någon större turbulens på världens aktiemarknader.

"När räntorna höjs kan det bli lite stökigt runt höjningstillfällena, men bara om skälet är fel. Det skulle exempelvis kunna röra sig om överraskande inflationsstatistik. I förlängningen brukar dock aktiemarknaden gå upp i linje med vinster, och konjunkturen i Nordamerika ser stark ut".

Vad gäller Trumps påverkan på vinstutvecklingen i amerikanska bolag vill Lind tona ner betydelsen av detta.

"Vem som är president ser jag som mindre viktigt i sammanhanget, det som marknaden handlat upp aktier på är löften om lägre företagsbeskattning, mindre regleringar och ökade infrastrukturinvesteringar. För att vi ska se högre värderingar krävs att Trump infriar dessa löften. Visst är han en kontroversiell person, men det är viktigare vad han gör än vad han säger i sina tweets."

Förvaltaren menar att hans syn på amerikanska aktier inte påverkats nämnvärt av Trumps tillträde.

"Vi har i grunden inte ändrat vår inställning till aktiemarknaden givet Trump. Vi var överviktade aktier under 2016 och fortsätter att vara så nu, vår grundinställning är positiv", avslutar Lind.

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.