Ny nordamerika-analys från Invesco

CAPE-talen har bara varit högre 1929 och 1999


Den amerikanska aktiemarknaden firar sitt åttonde år av expansion på raken. Men efter två års stagnation har kurserna stigit rejält de senaste månaderna. Det verkar som att investerarna har anammat reflationsberättelsen helhjärtat. Men grunderna till den här teorin är i bästa fall ömtåliga.

En stödjande makroekonomisk bakgrund  

Kan då de låga obligationsräntorna motivera de uppblåsta aktievärderingarna? Den här förklaringen är mycket mer tillfredsställande än den som argumenterar för en avsevärd acceleration i konjunkturen: medan ekonomin i USA har förstärkts avsevärt under de senaste månaderna, särskilt inom tillverkningssektorn och enligt attitydundersökningar, har det ännu inte visat sig i hårda data: både siffrorna för fjärde kvartalet och prognoser inför första kvartalet pekar på en real BNP-tillväxt på under 2 procent.  Och inte heller produktivitetstillväxten eller arbetskraftstillväxten tyder på att en ljusare framtid är i antågande. Detta kan visserligen ses som ett problem, men på den ljusa sidan fortsätter en långsam men stabil ekonomisk expansion att vara ett starkt stöd för uppgången för riskfyllda tillgångar. När det gäller möjligheten att vi för närvarande har en spekulativ bubbla sade Alan Greenspan allt 1999: ”För att upptäcka en bubbla i förväg kräver en bedömning om att hundratusentals informerade investerare har fel om allt.”

Är Federal Reserves hökaktighet relaterad till stigande aktiemarknad?  

I detta avseende är det rätt intressant att se de senaste ändringarna i budskapet från US Federal Reserve: när amerikanska aktieindex outtröttligt når nya höjder varje vecka verkar en övergång till en mer traditionell räntehöjningscykel ha fått fäste. Medan Federal Reserve hölls tillbaka av marknadens volatilitet under 2016 verkar det som om den sistnämnda inte längre är särskilt orolig för högre räntor. Som en konsekvens skulle högre korta räntor och en starkare amerikansk dollar kunna öka trycket på bolagsvinsterna, vilket lämnar potentiell kapitaltillväxt till endast multipelexpansioner.
    Till sist: medan både längden på haussen och värderingarna tyder på problem är de på intet sätt användbara för att avgöra när nästa justering kommer att ske.

 Positivt för aktiemarknaden i USA

  • Fortsatt stark bolagsaktivitet
  • Långsam men stadig ekonomisk expansion
  • Kommande skatte- och regleringsreformer …

 Negativt för aktiemarknaden i USA

  • En mer hökaktig än förväntat Federal Reserve
  • Multipler är höga ur ett historiskt perspektiv
  • … om de kan leva upp till marknadens förväntningar

Detta dokument har sammanställts endast i informationssyfte och ska inte tolkas som ett erbjudande om att köpa eller sälja några finansiella instrument. Detta är inte en rekommendation om en placeringsstrategisk lämplighet för en viss investerare. Då Pierre Bellot, portföljförvaltare, har uttryckt åsikter bygger de på marknadsförhållanden per den 28 februari 2017 och kan ändras utan föregående meddelande. Åsikterna kan skilja sig från de som andra investeringsproffs på Invesco har. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida avkastning och de kan förändras med tiden.Detta dokument har utfärdats i Sverige av Invesco Asset Management SA (Frankrike) den svenska filialen, Stureplan 4c, fjärde våningen, Stockholm 114 35, Sverige. Data per mars 2017.