Ny branschanalys av Lannebo Fonder

Branscher: Investeringar som drar nytta av den digitala utvecklingen

2016 präglades av en svag global tillväxt även om flera ledande indikatorer stärktes under slutet av året. Trots en svag utveckling för flera av de cykliska bolagen under 2016 fanns det bolag som uppvisade en god tillväxt. 

Även om vi i Sverige under det senaste året matas med negativ information kring Ericsson, finns det många delar av teknologisektorn som växer och där företagen är välmående. Strukturella förändringar sker i vår värld, exempelvis var vi tillbringar tid och vad vi är beredda att betala för. Fler och fler människor globalt använder smarta mobiltelefoner och det totala antalet användare kommer dubblas de kommande åren och uppgå till 1,8 miljarder 2018, enligt branschbedömare. Samtidigt som allt fler människor på jorden har tillgång till smarta mobiltelefoner, ökar överföringshastigheterna i mobilnäten och antalet wifi-zoner ökar, framförallt i utvecklingsländer. Mer avancerade mobiler med bättre uppkoppling till nätet skapar stora möjligheter för bolag som levererar applikationer och mobiltjänster. Under det fjärde kvartalet 2016 uppgick Facebooks aktiva användare till 1,86 miljarder, av dessa besökte 1,74 miljarder Facebook via sin mobiltelefon. För speloperatören Unibet ökar de mobila intäkterna snabbt, under det fjärde kvartalet 2016 ökade de mobila intäkterna med 74 procent, vilket kan jämföras med den totala försäljningstillväxten på 37 procent.  Nya tjänster växer fram och befintliga branscher transformeras.

Cloud eller ”molnet”, som det kallas på svenska, är en annan trend som förändrar det dagliga livet både för privatpersoner och företag. Istället för att lagra information eller köra program lokalt på en dator, kopplar man upp sig mot ”molnet” där informationen och programmen finns lagrade. Fördelarna är att det behövs mindre datakraft lokalt samt att informationen går att nå från olika enheter. Molnet ger också en ökad flexibilitet både operationellt och ekonomiskt.

Ytterligare en trend som är väldigt stark är e-handel. Den amerikanska e-handelsmarknaden domineras av giganten Amazon. Bolaget började med att sälja böcker på nätet men har nu breddat verksamheten till att erbjuda ett stort utbud av varor och tjänster. Amazons försäljning uppgick till 136 miljarder dollar för 2016 vilket motsvarar en ökning med 27 procent jämfört med året innan. Amazon är ledande på e-handel i USA och är den stora vinnaren när handeln flyttar från fysiska butiker till internet. Amazon är genom Amazon Web Services även ledande inom tidigare nämnda ”moln-tjänster” som växte 47 procent i det fjärde kvartalet.

Värdering

Det är klart att värderingen för vissa av teknologibolagen är lite högre än genomsnittet. Facebook handlas till ungefär 25 gånger den förväntade vinsten för 2017, vilket är högre än genomsnittet på den amerikanska börsen. Men med hänsyn till bolagets tillväxt är det rättfärdigat. Generellt handlas den amerikanska börsen (S&P 500) till P/E 18 för 2017. Av de 500 bolag som ingår i indexet är 67 av dem IT-bolag och det genomsnittliga P/E-talet för IT-bolagen uppgår till 18 för 2017, alltså i linje med den amerikanska börsen som helhet. Om vi tar hänsyn till balansräkningarna, blir värderingen lägre för IT-bolagen då de i genomsnitt har pengar på banken medan snittbolaget på den amerikanska börsen är skuldsatt. Det mest intressanta är inte bara att IT-bolagen värderas lägre, utan också att de gör det trots en högre historisk vinsttillväxt. Dessutom förväntas IT-bolagen växa snabbare än snittbolaget på den amerikanska börsen både innevarande år och nästa år.

 Möjligheter

  • Strukturell tillväxt
  • Värdering
  • Teknisk utveckling

Hot

  • Teknikskiften
  • Prispress inom vissa sektorer
  • Global konjunktur
 

Analys producerad av Lannebo Fonder, 2017-03-20

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.