Ny förvaltare för Delphi Nordic

2017-05-15

Intervju med Delphi Nordics nya förvaltare Håkon H. Sætre

Den aktivt förvaltade aktiefonden Delphi Nordic har under lång tid levererat en avkastning som får jämförelseindexen att blekna. Bara under de två senaste åren har fonden levererat en avkastning som överstigit index med över 28 procentenheter, i år uppgår avkastningen till 6,3 procent per den 23 mars.

Fondens förvaltare sedan nio år tillbaka, Öyvind Fjell, meddelar nu att han lämnar över stafettpinnen till Håkon H. Sætre, som tidigare förvaltat fonden Delphi Norge, en fond som inte säljs på den svenska marknaden men som förvaltas enligt samma modell, den så kallade Delphi-metoden.

   saetre_06.jpg

Håkon H. Sætre, ny förvaltare för Delphi Nordic


Håkon har uppvisat en solid överavkastning gentemot index över de senaste ett, tre, fem och tio åren och blev med anledning av detta nyligen nominerad till Morningstar Fund Awards 2017. Dessutom har han av analysföretaget Citywire tilldelats en dubbel A-rating.

I en intervju med nyhetsbyrån Finwire, ger Sætre sin syn på Delphis förvaltningsmetodik och hur han känner inför att ta över förvaltningsarbetet med Delphi Nordic.

Beskriv er förvaltningsmetodik

– Samtliga Delphis fonder förvaltas med utgångspunkt i Delphi-metoden. Det innebär att vi screenar aktiemarknader för att hitta trender som ligger till grund för våra aktieval, därtill sker en fundamental analys tvärs över fonderna. Det är främst trendanalysen som skiljer oss från andra förvaltare.

Hur ser ni att den aktiva förvaltning som ni bedriver genom Delphi-metoden adderar värde?

– Genom att kombinera trendanalys med fundamental analys har vi lyckats skapa goda resultat över tid. Delphi Norge, som jag tidigare har förvaltat, och Delphi Nordic som jag nu tar över, har båda cirka 25 års förvaltningshistorik att luta sig emot. Att vi har lyckats så väl med vår metodik över lång tid, även under de få perioder vi bytt förvaltare, visar på det värde som vår modell adderar.

Är den del som letar trender helt systematisk?

– Ja, i allra högsta grad. I trendanalysen går vi systematiskt genom samtliga aktier i fondens investeringsuniversum och hittar på så vis kandidater till portföljen som kan visa på en stigande trend sett över minimum de tre senaste månaderna, såväl absolut som relativt marknaden. Vår erfarenhet visar att den här typen av bolag ofta också har en god fundamental utveckling.

Vad tittar ni på i den fundamentala analysen, och kommer denna ändras i och med ny förvaltare?

– Att fonden byter förvaltare ändrar ingenting, vi genomför samma trendanalys och samma fundamentala analys. I den fundamentala analysen ser vi först och främst till bolagens tillväxt och vinstutveckling, därefter tittar vi på deras "track record", balansräkningar, konkurrenssituation samt vilka inträdesbarriärer som finns. Vi använder även traditionella värderingsmått som pris i förhållande till bokfört värde och vinst.

Varför är Norden en lämplig marknad för sparande i aktiefonder?

– I investeringssammanhang är Norden som världen i miniatyr. De olika länderna och sektorerna kompletterar varandra på ett effektivt sätt, och vi som förvaltare kan arbeta nära bolagen. Vi har förvaltat Delphi Nordic i denna miljö sedan 1991 och regionen har hela tiden erbjudit intressanta investeringsmöjligheter. Jag ser fram emot att leda Delphi Nordic vidare. Arbetssättet kommer vara detsamma som i min tidigare roll men det blir spännande att arbeta mot ett bredare investeringsuniversum.

 Mer information om Storebrand Delphi Nordic

Delphi Nordic är en aktivt förvaltad UCITS aktiefond som placerar på de nordiska börserna. Genom en kombination av trend och fundamental analys av framförallt enskilda bolag och branscher, söker fondförvaltaren långsiktig meravkastning genom en aktiv strategi som är helt oberoende av index. Portföljen består av 30-40 små, medelstora och stora bolag. Fondens jämförelseindex är VINX Benchmark Cap Net Index. Fonden är lämpligt för privatpersoner och företag som vill ha aktiv förvaltning bland nordiska bolag, och som tolererar fluktuationer som fondinvesteringar medför. 

logoDelphi.png

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.