Ny Norden-analys från Storebrand

Vi ser möjligheter i Norden


2017 har inletts med stigande börskurser. Till skillnad från föregående år har uppgången drivits av cykliska aktier medan stabilare bolag har utvecklats svagare, skriver Håkon H. Sætre, ny förvaltare för Delphi Nordic.

 
En annan viktig aspekt är att de långa räntorna ser ut att ha nått sin lägstanivå. Det är en återspegling av allt starkare ekonomiska tillväxtförutsättningar; de ledande indikatorerna pekar uppåt. Att centralbankerna går från att stödköpa obligationer till att höja de korta räntorna kan tolkas som en delvis friskförklaring.
 
Samtidigt verkar efterfrågan i USA, Europa och Kina att tillta, och det råder en viss optimism bland både råvaru- och energibolag, vilket bådar gott för investeringar i dessa "tunga" sektorer.
 
Bolagen har haft svårt att öka sin intjäning under de senaste åren. Om vår grundbedömning är riktig och efterfrågan faktiskt ökar framöver förväntar vi oss att detta kommer att påverka de cykliska bolagen kraftigt. Cykliska bolag har tvingats göra flera nedskärningar under de senaste åren, men skulle återigen kunna uppnå mycket god lönsamhet vid en återhämtning för tillväxten.
 
Ökat cykliskt inslag
Trendbilden har förändrats under 2016. Under året flyttades investerarnas uppmärksamhet gradvis från stabila aktier som har varit de senaste årens vinnare till värdeaktier i mer cykliska bolag, och denna trend har fortsatt under inledningen av 2017. I och med att trendbilden förändrades genomfördes även förändringar i Delphi Nordics exponering under 2016. Exempelvis inkluderades två råvaruaktier, svenska Boliden och finska Outokumpu, samt två energiaktier, norska Statoil och Subsea7, i fondens 10 största innehav. Som isolerade händelser ökade detta fondens risknivå något, men samtidigt är prissättningen attraktiv och förväntningarna måttliga. I övrigt ökades fondens exponering mot cykliska bolag i Finland och Norge mot slutet av förra året efter en tid med relativt låg exponering mot dessa områden, samtidigt som exponeringen mot mer defensiva aktier på den danska marknaden reducerades efter en lång period med en kraftig övervikt.
 
Politisk oro?
Det finns som alltid många orosmoment på den politiska arenan. Presidentvalet i USA har bidragit till ökade risknivåer, men ännu har inga politiska förslag presenterats som medför alltför allvarliga konsekvenser för finansmarknaden. Det råder även osäkerhet kring valen i Frankrike och Tyskland, men det är långt ifrån säkert att utgången blir så oroande som marknaden fruktar. Det utgör i sig en uppsida. Med tanke på utvecklingen efter Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet ser vi det som osannolikt att flertalet investerare skulle börja sälja av sina innehav även om mer radikala partier skulle komma till makten.

Möjligheter

  • Den makroekonomiska tillväxten ökar, bolagens intjäning överraskar positivt 2017.
  • Oljepriset stiger under 2017 drivet av ett minskat utbud & god efterfrågan, gynnar investeringar inom energisektorn.
  • Trumps expansiva finanspolitik resulterar i att andra länder följer samma linje, leder till att bolagens intjäning ökar och arbetslösheten minskar.

Hot

  • Ökad politisk osäkerhet i samband med de europeiska valen leder till tvivel kring eurons framtid.
  • Amerikansk protektionism leder till ett begynnande handelskrig på flera kontinenter, bolagen avstår från att investera tills oron har lagt sig.
  • FED genomför snabba räntehöjningar pga stigande inflation & låg arbetslöshet, inverkar negativt på framförallt konsumtions- och fastighetsaktier.

Analys producerad av Storebrand, 2017-04-03

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.