Fondchefer och strateger varnar för bakslag i amerikanska aktier

Det amerikanska aktieindexet S&P500 har under inledningen av 2017 noterats till nya historiska rekordnivåer, bara sedan Donald Trump blev vald till president den 8 november förra året har indexet stigit med 10,9 procent. Men nu varnar fondchefer och strateger för att festen är över.

Larry Fink som är vd för världens största kapitalförvaltare Blackrock anser att aktiemarknaden i USA är övervärderad.

Den uppfattningen delade han med sig i en intervju med CNBC under förra veckan. Han sa då att de höga aktiepriserna i USA inte längre är i samklang med det befintliga ekonomiska tillståndet.

”USA förväntas varva ned och förmodligen uppvisa en BNP-tillväxt på mindre än 1,5 procent”, uppgav Blackrock-chefen.

”Jag tror att USA i det första kvartalet faktiskt kan komma att uppvisa den lägsta tillväxttakten i G7”, tillade Larry Fink.

Han tog även upp att marknaden har fått en rejäl skjuts uppåt på förväntningar från president Donald Trump. USA:s nya president har tidigare utlovat finansstimulanser, avreglering och en skattereform. Men hittills har inget av det blivit av.

”Vi har inte skattereformen som vi förväntade oss. Om vi inte ser en sann avreglering så tror jag att marknaderna kommer att drabbas av några bakslag”, sade Larry Fink.

Även Danske Invests chefsanalytiker Jan Holst Hansen menar att det råder stor osäkerhet gällande Trumps skattepaket och investeringar i infrastruktur och anser att det råder frågetecken gällande tillväxttempot framåt.

"Trumps optimistiska löften om skattepaket och investeringar i infrastruktur dog ut efter valet, och har nu ersatts av mer realistiska tongångar. Vi tror bland annat att Trumps skattepaket kan bli rena rama besvikelsen", skriver strategen och fortsätter.

"Även om den ekonomiska tillväxten håller en vakande hand över bolagens vinster tror vi att börserna i USA kommer att pressas, och att den positiva utveckling vi såg under det första kvartalet kommer avta."

Ålandsbanken fonder, som under förra veckan minskade ned aktievikten i sin portfölj, nämner att man i synnerhet minskat i amerikanska aktier.

"Vår bedömning är att vi, efter bland annat onsdagskvällens FED-protokoll, nu närmar oss slutet av konsolideringsperioden och att risken har ökat för en korrektion nedåt", skriver fondbolaget och fortsätter:

"Långräntorna har endast förändrats marginellt men ifall en korrektion inträffar ser vi att dessa åter kan sjunka. Mot bakgrund av detta minskar vi aktievikten med fem procentenheter och främst mot USA. Minskningen ska ses som kortsiktig och taktisk. Vi bedömer att ett köpläge kan bli aktuellt redan inom några månader".

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.