Indexnära och klimatsmart förvaltning när den är som bäst

2017-06-02


Andreas Poole är en av förvaltarna bakom SPP fonders Plusfond koncept. Konceptet innebär en indexnära förvaltning med fokus på bolag som faller inom ramen för SPPs unika hållbarhetsscreening. Enbart bolag som uppfyller SPPs strikta krav på hållbarhet inkluderas, vilket man menar säkerställer en klimatsmart förvaltning.

”Vi ser på hållbarhet utifrån flera dimensioner. Dels jobbar vi med exkludering av bolag som inte uppfyller våra krav och dels ser vi till att inkludera bolag som på olika sätt jobbar aktivt för en mer hållbar värld. Förvaltningsmandatet tillåter oss även att investera i gröna bolag som befinner sig i uppstartsfas. Det innebär att vi i vissa fall investerar i bolag som inte ingår i fondernas jämförelseindex”, säger Poole.

      AndreasPooleSPP.png

Idag finns tre fonder från SPP som förvaltas enligt detta koncept; SPP Sverige Plus, SPP Global Plus och SPP Tillväxtmarknad Plus. Som namnen antyder har de olika geografiska fokus.
”SPP Sverige Plus investerar företrädesvis på den svenska marknaden, men vi tillåter oss att gå utanför landsgränserna och investerar i hållbara bolag även i Norge, Danmark och Finland. SPP Global Plus fokuserar på globala utvecklade marknader medan SPP Tillväxtmarknader fokuserar på globala tillväxtmarknader”, förklarar Poole.

Men vad är det då som gör hållbarhetsarbetet unikt och vilka typer av bolag vaskas fram?
Enligt Poole är det SPPs unika optimering som skiljer dem från andra aktörer med hållbarhetsfokus.
”Det som särskiljer oss är främst vår så kallade optimering. Den innebär att portföljen som helhet anpassas till de index vi ska följa givet de hållbarhetskriterier vi har. Det medför att vi försöker hitta bolag som har en avkastningsprofil som liknar de vi exkluderar. Denna optimering gör det möjligt för oss att öka hållbarhetsratingen och sänka koldioxidavtrycket i våra fonder samtidigt som vi inte gör avkall på att följa index”.

Exempel på bolag som SPP inkluderat i sina Plusfond-portföljer är den danska vindturbinstillverkaren Vestas Wind, den norska solcellsföretaget Scatec Solar och den svenska värmepumpstillberkaren Nibe.
Poole anser att Plusfonderna är ett bra sätt för en fondsparare att säkerställa att sparpengar går till bolag med goda intentioner vad gäller klimatomställning och andra hållbarhetsaspekter.


”Man ska investera i våra plusfonder om man vill att sparkapital placeras på ett hållbart sätt. Som fondsparare är man faktiskt delägare i bolagen som fonden investerar i, vilket innebär att man genom en investering i våra fonder bidrar till klimatomställningen genom att vi investerar i bolag inom exempelvis förnybar energi”.

”Vårt hållbarhetsarbete har pågått i över 20 år och det team som säkerställer att vi investerar enligt hållbara principer har jobbat tillsammans med detta längre än de allra flesta. Det är inte en slump att vi nyligen utsågs till världens mest hållbara finansföretag enligt en oberoende undersökning”, avslutar Poole.


Mer information om:

kop.png
SPP Sverige Plus
kop.png SPP  Global Plus
kop.png SPP Tillväxtmarknad Plus


Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.