Tar konjunkturen fart i riktning norrut nu?

April blev en i stort sett sidledes månad för de globala aktiemarknaderna, vilket också har varit en trend sedan slutet av februari. Globalindex är sedan årsskiftet upp 5 % i svensk krona.

Första kvartalet 2017 ger en vinsttillväxt som går mot den högsta på över fem år.

För helåret väntas runt 13 % högre vinster globalt. Samma trend visar sig på Stockholmsbörsen  där rapporterna har slagit alla analytikers förväntningar både vad gäller försäljning och vinster.

Med detta i vetskap har också värderingarna stigit och Stockholmsbörsen handlas nu omkring 16,5 gånger vinsten (12 månaders framåtblick), detta skall ställas mot beräkningarna av ett 10 årssnitt av 12,5 gånger, detta motiveras av höjda estimat efter rapportsäsongen. I Nordamerika är värderingarna på de högsta nivåerna den senaste 10-årsperioden. Så länge som räntorna håller sig på nuvarande nivåer är värderingarna ingen större fråga men om de börjar att stiga och vinsterna planar ut? Sker detta att vinsterna börjar avta så får vi se en sättning på alla börser och vi får leva med en period av vinsthemtagningar som alltid följer efter en uppgångsfas i marknaden.

I Europa är vinsttillväxten i det stora indexet, 26 procent bättre eller det bästa på över 7 år, till stöd för Europa som marknad har vi också ett färskt inköpschefsindex på 56,8 (över 50 markerar index tillväxt).

Bästa fonder april månad 2017

De bästa fonderna under mars månad utgörs av länder fonder och i den Turkiska marknaden.

Türkisfund-Türkisfund Equities + 9,9 %

Nordamerika

Morgan Stanley –US Advantage Fund I + 4,03 %

Europa

Candriam BE-Candriam Equities B Europe Small & Mid Caps (Cap) + 8,25 %

Sverige

Spiltan Fonder-Aktiefond Investmentbolag +8,25 %

Tillväxtmarknader

Türkiesfund-Türkisfund Equities + 9,9 %

Här finns fler topplistor:

http://www.fondmarknaden.se/Fonder/Topplistor.aspx