Hur bygger man upp en fondportfölj på egen hand?

Tycker du det är svårt att veta hur fördelningen i din portfölj bör se ut och vilka fonder du ska välja? Då ska du testa vår hjälpfunktion Fondguiden. Den hjälper dig att sätta samman en portfölj utefter dina sparmål och riskvilja.

Det behöver inte vara svårt att komma igång med ditt fondsparande, på fondmarknaden.se finns bra webbverktyg som gör ditt fondsparande enklare och roligare. Viktigast att tänka på när du skall sätta samman en portfölj är när du vill kunna ta ut dina pengar igen, alltså hur länge du tänker spara och vilken risk du är villig att ta.

Förenklat så kan man säga att om du vill ta ut dina pengar inom kort(mindre än 2 år) skall du satsa på fonder med låg risk, räntefonder. Är du däremot mer långsiktig i ditt sparande skall du tänka i breda termer av tillväxtmöjligheter, större andel aktiefonder och måste då vara beredd att aktiemarknaden från tid till annan svänger uppåt som nedåt. Blunda för marknadens svängningar och håll dig till den ursprungliga sparplanen. De tre stora kategorierna i ett portföljval är fördelningen mellan aktiefonder, räntefonder och hedgefonder.

Om du redan vet risknivån för ditt sparande så hjälper fondguiden dig att hitta förslag på fonder och fördelning som passar dig.

Om du vill ha hjälp att få fram din risknivå så börja med att fylla i din konto och kundprofil, den guidar dig sedan i ditt sparande så att du håller dig till den risknivå som är anpassad utefter dina svar. Kundprofilen hittar du när du är inloggad på ditt konto.

Fondguiden2.png

Testa fondguiden här