Delphi Nordics förvaltare menar att bolagsspecifika faktorer och dollarn kommer styra de nordiska börserna framöver

2017-11-21

delphi_static_810x200_05.jpg

I mars i år tog Håkon H. Sætre över förvaltningen av fonden Delphi Nordic. Målet för Sætre var tydligt - att med den så kallade Delphi-metoden som grund fortsätta förvaltningsarbetet på samma framgångsrika sätt som tidigare. Sætre, som tidigare under många år förvaltat en annan fond inom Delphi enligt samma metodik, ger i en intervju med nyhetsbyrån Finwire sin syn på utvecklingen för Delphi Nordic under sitt första halvår som ansvarig förvaltare.

HakonHS.png

Fonden har utvecklats något sämre än sitt jämförelseindex under året, vad är det som tyngt utvecklingen?

”Kort efter att jag tog över fonden i slutet på mars fick vi en kraftig försvagning av råvaru- och energiaktier, sektorer där vi hade hög exponering. Detta ledde till att avkastningen i maj blev väldigt svag. I synnerhet var det fondens positioner i Outokumpu och oljeservicebolaget Subsea 7 som tyngde utvecklingen.

 


Hur ser risktagandet i fonden ut efter den senaste tidens något mer skakiga börsutveckling?


”Jag skulle säga att fonden har en god diversifiering med inslag av såväl defensiva läkemedelsbolag som mer cykliska verkstads- och energibolag. Sedan jag tog över har vi bland annat ökat exponeringen mot Novo Nordisk som nu är den största positionen i portföljen.”

Vad visar fondens trendmodeller för närvarande?

”Under det sista halvåret har trenderna blivit mer oförutsägbara i Norden och det är färre sektorer som sticker ut. Samtidigt har en kraftig försvagning av den amerikanska dollarn medfört att verkstadsbolagen, som började året väldigt starkt, har tappat fart. Det finns starka trender i enskilda bolag, men många av bolagen som inledde året starkt har vikt ner sig. Efter det andra kvartalets rapporter har man också kunnat se att bolag som levererat goda resultat, trots detta noterat sjunkande aktiekurser. I många fall handlar det om att marknaden uppvärderat bolag lite för snabbt efter de starka rapporterna för det första kvartalet.”

Vilka större positionsförändringar har fonden gjort sedan du tillträdde som ny förvaltare?

”Trendbilden för många av våra innehav ändrades relativt snabbt kort efter att jag tillträdde och i spåren av detta har vi gjort flera förändringar. Bland annat har vi avyttrat innehaven i Nokian Tires, Huhtameki, Nobia, Pandora och Statoil och minskat positionerna i SAAB, ABB, Securitas och Subsea 7. Bland innehav som köpts till portföljen märks Electrolux, William Demant, Cargotec, Kesko samt shippingbolagen Maersk och Golden Ocean. Den senaste tiden har vi även försiktigt köpt in oss i laxbolaget Marine Harvest. På råvarusidan sålde vi av en del innehav under maj då aktierna för dessa bolag sjönk, men vi har ökat upp dessa exponeringar igen under sommaren i spåren av stigande råvarupriser.”

Vad säger fondens modeller om utvecklingen framåt?

”Det senaste året har världsekonomin stadigt förbättrats och utvecklats bättre än förväntat, vilket medfört ett markant lyft för den mer cykliska delen bland de nordiska bolagen. Därutöver har räntor stigit, vilket lyft finansbolag. Trendbilden visar nu på att dessa effekter i mångt och mycket är inprisade och att bolagsspecifika faktorer blir viktigare än sektorspecifika sådana framöver. Samtidigt kommer utvecklingen av den amerikanska dollarn styra vilka bolag som kommer avsluta året starkast. Fundamentalt ser dollarförsvagningen väl tilltagen ut på kort sikt men trenden visar samtidigt få tecken på att vända.”  

Läs mer om Storebrand - Delphi Nordic 

Jonathan Furelid
Redaktör, FinWire Investment Funds


Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.