Spara till barn – Tips för att komma igång i tre enkla steg

 iStock-153571311.jpg

 

De flesta föräldrar vill spara till sina barn och ge dem en bra start i livet. Till körkortet eller till insatsen för första boendet. Många göra också det men flertalet är osäkra på hur man kan göra det på bästa sätt. Här kommer våra tips för ett bra sparande!

1. Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) är en sparform som infördes 2012. Kontot kan ses som en ersättare av kapitalförsäkringen. Ett investeringssparkonto är bäst då du sparar på lång sikt eftersom du sparar i fonder precis som vanligt, men du slipper kapitalvinstskatt och deklaration av dina affärer.

Det är viktigt att tänka över om du vill öppna kontot i ditt namn eller i barnet namn. Om kontot står i barnets namn behöver även barnet ha ett bankkonto i sitt eget namn varifrån pengarna förs över till fonddepån. Det innebär även att pengarna är låsta i barnets namn och du som förälder kan inte ta ut pengarna, barnet får då tillgång till sitt ISK-konto när barnet blir myndigt. Om du väljer att spara i ditt eget namn sker överföringen från ditt bankkonto och du har full kontroll över pengarna. På fondmarknaden.se kan man ha flera ISK-konton (vilket är gratis) och man kan namnge dem som man vill.

Öppna ett ISK-konto här


2. Börja månadsspara

Det absolut bästa sättet att spara på lång sikt är via ett månadssparande, sätt t.ex. av en del av barnbidraget direkt in på ISK-kontot. Fördelen med månadssparande att du investerar i fonden/fonderna löpande varje månad och behöver inte oroa dig för om det är rätt läge att sälja eller köpa. En nedgång på börsen kan ju till och med innebära att du köper nya fondandelar till ett lägre pris.

Testa vår räknasnurra här och se hur mycket du behöver spara för att nå ditt mål.

 

3. Välja fonder

Så till steg tre som många tycker är det svåraste, hur ska man välja fonder? Är det bäst att bara välja billiga indexfonder eller? Nja det viktiga är att en kombination av risk, avkastning och avgifter. Eftersom sparandet är långsiktigt, dvs. mer än 10-20 år så finns utrymme att för den som vill ta en högre risk för att möjliggöra en högre avkastning.

Tänk på att avkastningen visas efter avgiften är dragen så när du jämför fonder över tid så ser man ju tydligt vilka fonder som presterat bäst. Visst ska man vara uppmärksam på fondens avgift men det viktiga är ju trots allt vilken avkastning den levererar i slutändan. Här nedan har vi t.ex. jämfört den passivt förvaltade fonden Avanza Zero med den aktivt förvaltade fonden med marginellt högre risk, Didner & Gerge Aktiefond och det är ju ganska tydligt vilken som gett dig mer pengar i fickan de senaste 5 åren.



graf_zero.jpg


Välj själv - Antingen väljer du fonder själv genom att använda våra smarta verktyg för att söka och jämföra fonder, du kan även titta på våra favoriter (topp 3) inom vare kategori. Vårt tips är att välja en bred globalfond i grunden.

Fondpaket - Eller så väljer du ett färdigt fondpaket, där vi har satt ihop ett färdigt startpaket med fonder vi tycker är bra. Tjänsten är gratis du betalar bara fondbolagens egna eventuella fondavgifter.

Aktivt förvaltad portfölj - Vill du ha hjälp med en aktivt förvaltat portfölj där vi löpande byter fonderna åt dig ska du titta närmare på vår tjänst – Aktiv förvaltning eller ring oss så berättar vi mer 08-545 186 00.

 

Har du frågor kring ditt sparande, kontakta oss så hjälper vi dig att komma igång, telefon: 08-545 186 00.

 

Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.