Därför är det viktigt att välja en hållbar tillväxtmarknadsfond

2017-12-11

spp2.png

Den ekonomiska tillväxten är högre på tillväxtmarknaderna, IMF tror att tillväxtmarknaderna kommer att växa drygt 1 procentenhet snabbare än mogna marknader, under de kommande två åren. Men med en exponering mot dessa marknader genom en vanlig indexfond följer problem kring hållbarhetsfrågor som miljö och folkhälsa som man som investerare kanske helst undviker, säger,  Henrik Wold Nilsen förvaltare av SPP Tillväxtmarknad Plus.

Hållbarhet har blivit allt viktigare för långsiktiga investerare. Dels för att företag utanför hållbara affärsmodeller ofta går en osäker framtid till mötes och riskerar att bli dåliga investeringar och dels för att man vill lämna en bättre värld efter sig. För att hårddra det, vad är poängen med hög avkastning om stora delar av världen är obeboelig på grund av klimatförändringar?

Oavsett vad man tror om klimatförändringar eller folkhälsorisker så är ökade regleringar för att bekämpa dem något som blir en risk med en investering i exempelvis ett oljebolag eller ett tobaksbolag. 

HenrikWoldNi.png

”Mycket av sådana risker avspeglas redan i aktiekursen, det finns ju förväntningar om ökade regleringar. Så det man undviker är egentligen oväntat stora nya regleringar för att komma till rätta med till exempel klimatfrågan”, säger Henrik.


Ett sådant exempel på oväntad reglering kom nyligen från Kina då en minister avslöjade att landet arbetar på en plan och en tidtabell för att fasa ut bilar som körs på fossila bränslen. Tror man att världens politiker menar allvar med Parisavtalet, de Globala Målen – Agenda 2030, så finns det anledning att tro att miljöregleringarna kommer att fortsätta öka, fortsätter Henrik.

Fonden som Henrik förvaltar, SPP Tillväxtmarknad Plus, försöker ge en bred exponering med låga avgifter som följer jämförelseindexet MSCI Emerging Markets på ett hållbart sätt. Det gör man genom att välja bort aktier i bolag som får sina intäkter från fossila bränslen, vapen, alkohol, tobak, spel eller pornografi. Av de återstående bolagen som är kvar investerar man mer i de bolag som har högst betyg i SPPs hållbarhetsanalys och i de bolag som på något sätt bidrar till att lösa klimatfrågan. 

Fondens mål är dock att följa index så därför investerar man mer i bolag som finansiellt beter sig som de bolag som valts bort så att fonden och index reagerar likadant på konjunkturförändringar. Så istället för ett tobaksbolag så investerar fonden i ett tandborstbolag, eftersom man både röker och borstar tänder oavsett konjunkturläge.

”Att investera i en hållbar fond gör dels att man undviker en del risker, men också att man inte bidrar till problemen med klimatutmaningarna. Istället blir ens sparpengar en del av lösningen”, säger Henrik.

 

kop.png SPP Tillväxtmarknad Plus


Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.