Fondkommentar oktober - Rekyl för dollarn

Efter sommarens stora nedgång på aktiemarknaderna, som en effekt av uteblivna räntehöjningar i Nordamerika, kom rekylen med besked under september. Globalt aktieindex gick upp med hela +3,8 % i svensk krona varav dollarförstärkningen står för hälften.

Globalt sett är konjunkturen stark och framförallt, den är stark i alla regioner och det finns ingen anledning att tro något annat på medellång sikt. Bolagsvinsterna är robusta och andelen förannonseringar om vinstutvecklingar har i Nordamerika varit de högsta på över fem år. Förutsättningarna finns att de globala vinsterna i bolagen stiger mer än 10 % i år.

Visserligen är värderingarna höga framförallt i Nordamerika, men om vinsterna stiger är detta inget hinder mot en aktiemarknad i stigande trend.

Ett annat stöd för stigande börser är att centralbankerna världen över, inte har alltför bråttom att minska sin expansiva penningpolitik som rått sedan finanskrisen år 2008. Man utgår ifrån att centralbankerna kommer att gå försiktigt fram när det gäller avtrappning av köp av obligationer i marknaden, detta för att inte riskera den ekonomiska utvecklingen. Inflationen är heller inte en huvudvärk i sammanhanget.

Enskilda aktiemarknader som sticker ut är Europa och tillväxtmarknader där vinstförväntningarna vänder uppåt för första gången på sex år.

Sedan har vi den geopolitiska situationen, effekten av valet i Spanien och den eviga frågan vad händer i Nordkorea, dessa två stora händelser kan snabbat ändra på förutsättningarna.
Bästa fonder september månad

Globalindex steg +3,8 % i svensk krona under september månad varav valutaeffekten av en starkare dollar står för ca 2 %.

De fonder som steg mest under månaden är globala energifonder med kursökningar på uppåt 18 % för den bästa fonden.
Schroders SISF Global Energy + 18,17 %

Nordamerika
Småbolagsfonder hade en stark månad i Nordamerika under september månad;
Legg Mason Legg Mason Royce US Small Cap Opportunity Fund  + 9,59 %.


Europa
Liksom fallet i Nordamerika hade småbolagsfonder en stark månad;
INVESCO Pan European Small Cap Equity Fund (a) + 7,43 %


Sverige
I Sverige hade fonder med småbolags som largecap innehav en starkt månad.
Spiltan Fonder Aktiefond Investmentbolag +7,07 %


Tillväxtmarknader

Många länderfonder finns på topplistorna under september månad men fonder som investerar i Afrika ligger högst;
Franklin Templeton Templeton Africa Fund + 8,59 % 

Thomas Holmström
Portföljförvaltare, Fondamrknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.