Spiltans regionfonder vill hitta lokala kursvinnare

Regionala aktiefonder är sällsynta på den svenska fondmarknaden. En fondförvaltare som dock erbjuder denna investeringsmöjlighet är Spiltan med Aktiefonder Småland och Aktiefond Dalarna.


Pär Andersson, förvaltar båda dessa fonder men även Spiltan Aktiefond Sverige.
Hur viktigt är det för er att ha en lokal förankring?


- Det gör att man kan identifiera bra bolag som man kanske inte hade hittat annars. Nibe är ju ett bolag som alla känner till men det finns ju flera andra bra, säger han och lyfter fram Fortnox som ett bolag som fastnade på Spiltans radar och som varit en framgångsrik
investering.

Det är nu tio år sedan som Aktiefond Dalarna startades och året därefter kom Aktiefond Småland till. För Dalarna-fonden är kravet att den ska innehålla ca 50 procent i bolag som har anknytning till landskapet.

- Huvudkontoret behöver inte ligga där men det ska ha en anknytning, till exempel att bolaget har en fabrik där.

För Småland är kravet högre, ca 60 procents anknytning.

- Det finns helt enkelt fler bolag som har regional anknytning där, fler bolag att välja mellan.

Resterande del av innehavet speglar Aktiefond Sveriges innehav med motivet att det finns stordriftsfördelar av denna förvaltning.

De båda regionerna skiljer sig dock lite åt. I Småland finns det mindre bolag och många är verkstadsbolag.

- I Dalarna handlar det om större bolag som SSAB, Boliden och Stora Enso, mer cykliska bolag.

Fonderna har som mål att slå Sixprx-index, alltså Stockholmsbörsen inklusive utdelningar.

Hittills i år, med bara några veckor kvar av 2017 så är Sixprx upp med 11,7 procent. Båda regionfonderna ligger bättre till med en uppgång på 15,5 procent för Dalarna och 12,9 procent för Småland. Spiltan Aktiefond Sverige har haft en uppgång på 6,7 procent.*

Varför har Dalarna gått bättre än Småland i år?

- De cykliska bolagen har gått bättre i år, vilket har gynnat Dalarna. Småbolag har i år gått något sämre jämfört med hela Stockholmsbörsen , men i ett femårsperspektiv så har de gått bättre.

Har ni andra kriterier för innehaven?

- Inga innehav får utgöra mer än 10 procent av portföljen, det är som vilken annan fond som helst.

Hur ofta viktar ni om innehavet?

- Det är lite ad-hoc och beror på vad vi tycker om bolagen. Ändringar kan ske i samband med att det kommer en rapport eller när vi gör ett företagsbesök och om vi får ett inflöde av nytt kapital. Det finns ingen fast modell.

Hur långa är innehaven i genomsnitt?

- För Smålandsfonden som vi startade 2008 så har vi kvar många innehav sedan starten. För ett tag sedan tog vi in Balco. Vi vill alltid ha en del regionala bolag i portföljen så det finns alltid med i radarn.

För den del som inte har regional förankring så byter ni ut oftare?


- Ja, där byter man ut oftare.

Är det något särskilt bolag som du kan lyfta fram som gått ovanligt bra respektive dåligt i de två fonderna?

- För Småland så har Fortnox gått väldigt bra. På nedsidan hittar vi Itab som de facto inte har presterat i år. För Dalarnas del så har Diös och Bahnhof gått bra i år. Clas Ohlson hör till dem som inte har gått lika bra.

Aktiefond Småland är kapitalmässigt större än Aktiefond Dalarna. I Smålandsfonden är det förvaltade kapitalet 1,4 miljarder jämfört med drygt 160 miljoner kronor för Dalarna?

- Småland har gått bättre från start, men i år har Dalarna gått väldigt bra. Ofta tittar nya kunder på hur det har gått historiskt.

Har ni märkt något på inflödet av kapitalet på Dalarna-fonden på grund av den senaste utvecklingen?

- Ja, inflödet har varit kraftigare.

Pär Andersson förvaltar även Spiltans Sverigefond som startades 2002. Han började sin förvaltning i bolaget i augusti 2008.

Att vara med i en nyintroduktion av ett bolag med stark regional förankring är inget självändamål. I oktober noterades dock Balco på Stockholmsbörsen där Spiltans Aktiefond Småland äger en andel. Teckningskursen var 56 kronor och förstahandelskurs blev 65,50 kronor. Sedan dess har bolaget tappat till 64 kronor senaste betalt “på grund av oron på fastighetsmarknaden i Stockholm”, som Pär uttrycker det.

- Men faktum är att 90 procent av Balcos omsättning kommer från renoveringar och bara 10 procent nyproduktion, så jag tycker att de blivit lite njuggt behandlade av marknaden.

 

För Dalarna är FM Mattsson det senaste tillskottet.

Under måndagen kom statistik från Fondbolagens förening att fonder i Sverige haft ett nettoinflöde på 4,2 miljarder kronor i november medan kategorin aktiefonder haft ett utflöde på 0,9 miljarder kronor till förmån för obligationsfonder och blandfonder.

Hur ser det ut för er del den senaste månaden?

- Vi har vuxit jättemycket i år och ser ingen avmattning, sedan har det vari något lugnare senaste månaden men det ser stabilt ut.

*) Avstämningen gjordes vid 14.30-tiden den 11/12.


Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.