Företagsobligationer, High Yield, är attraktiva i rådande miljö

2018-02-12

Långa räntor i statspapper dvs de investeringar som historiskt betraktats som säkra, har börjat stiga i långsam takt och de är enligt vår  mening sårbara för oväntade händelser som högre inflation eller väsentligt högre eller lägre tillväxt. Antalet konkurser är fortsatt låg i marknaden och vi anser att man därför selektivt bör välja företagskrediter, gärna med kortare löptider.

Konjunkturen

Vårt huvudscenario för konjunkturen 2018 är att den fortsätter att vara stark. Framförallt beror detta på att tillväxten i samtliga regioner är stark. Under 2017 utvecklades tillväxten starkare än vad de flesta bedömare förväntat sig, samtidigt som inflationen fortsatte att vara låg. Denna miljö tror vi ändras något under 2018 då tillväxten blir något svagare än förväntat, även om den är högre än vad vi vant oss med efter den senaste finanskrisen. Det största frågetecknet är hur inflationen utvecklar sig. Normalt borde inflationen redan tagit lite fart med tanke på den låga arbetslösheten i flertalet av världens stora ekonomier. Riskscenarios finns som vanligt både på upp och nedsidan. I dagsläget är sannolikt en alltför stark tillväxt ett jobbigt scenario då det innebär att inflationen kommer att ta fart och centralbankerna måste gå snabbare fram och därigenom ökar sannolikheten för lågkonjunktur under 2019-2020 snabbt, Med tanke på den skuldsättningen sammantaget i ekonomin idag är högre än någonsin tidigare skulle också ett scenario med vikande tillväxt sannolikt innebära problem både för stater, högt belånade företag och privatpersoner. Denna risk är påtaglig inte minst i Sverige med tanke på den uppskruvade fastighetsmarknaden. Sammantaget är vår bild ändå relativt ljus med låg sannolikhet för lågkonjunktur och fortsatt expansiv penningpolitik under 2018.

Penningpolitiken
De expansiva penningpolitiken som bedrivits i västvärlden består i Europa, men minskar i USA. Fed, den amerikanska centralbanken, har inlett styrräntehöjningar och skall även krympa balansräkningen i långsam takt. I Europa fortsätter centralbankerna att bedriva en expansiv penningpolitik med historiskt rekordlåga räntor och köp av statsobligationer men också köp av företagsobligationer. Under 2018 är det sannolikt att åtminstone den svenska riksbanken aviserar att de skall upphöra med köp och att de flaggar för när den första räntehöjningen väntas komma.

Marknaden
Vår tro är att miljön med stabil tillväxt och fortsatt relativt låg inflation fortsätter under inledningen av 2018. Vi bedömer är att centralbankerna allt mer kommer att röra sig i takt med fortsatta styrräntehöjningar från den amerikanska centralbanken Fed, samt mindre expansiv penningpolitik i Europa. Den så kallade ”portföljkanalen” med stigande tillgångspriser har stöttat den ekonomiska utvecklingen alltsedan den senaste lågkonjunkturen 2009. Det finns två viktiga frågetecken som kanske rätas ut under 2018: kommer den låga inflationen, trots allt lägre arbetslöshet, att fortsätta och hur reagerar tillgångsmarknaderna på mindre expansiv penningpolitik? En observation att ha med sig när man investerar sina pengar vid ingången av 2018 är att de flesta tillgångar är dyra i ett historiskt perspektiv. Och därmed är tillgångsmarknaderna känsliga för negativa tillväxtöverraskningar. Oavsett konjunkturbild är den förväntade avkastningen på de säkraste tillgångarna som statsobligationer historiskt låg under de kommande åren. Företagsobligationer med bättre kreditvärdighet, investment grade, kan förväntas även de ge en historiskt låg, men ändå positiv avkastning mellan 0,5 och 1 procent årligen. Vår tro är att obligationsinvesteringar i företag med lägre kreditbetyg, high yield, erbjuder bäst avkastning i förhållande till risk i  rådande miljö. De erbjuder en avkastning mellan fyra och sex procent årligen inklusive förväntade betalningsinställelser. Om marknaden plötsligt skulle gå mot en väsentligt sämre konjunkturbild ändras riskbilden väsentligt för high yield investeringar och riskerna ökar betydligt.

Sammanfattning
Placeringar i räntebärande tillgångar har som främsta syfte att ge stabilitet i en tillgångsportfölj. I dagens miljö med svagare tillväxt och lägre inflation än historiskt tror vi att placeringar i företagsobligationer med lägre kreditvärdighet i icke cykliska branscher har det bästa utbytet avkastning relativt risk. Den extra avkastning man kan få för att köpa längre obligationer vars avkastning är beroende på det generella ränteläget är enligt vår bedömning alltför låg för att kompensera för känsligheten för ränterörelser och därmed något vi undviker. Vidare är den förväntade avkastningen på de historiskt säkraste räntebärande placeringarna så pass låg att de är mycket sårbara för negativa chocker som väsentligt högre eller lägre tillväxt. På Catella är vi fokuserade på den växande nordiska marknaden, som har en mängd intressanta och välskötta företag som vi kontinuerligt nära följer. Det är just bland dessa vi finner de mest intressanta investeringsmöjligheterna.

 Möjligheter

- Låg andel företagskonkurser i marknaden gör High Yield obligationer med högre risk attraktiva i en i övrigt lågräntemiljö.
- Hög aktivitet på marknaden för företagsköp och försäljningar medför att obligationer förtidlöses. Detta ger en extra avkastningspotential för innehavare av företagsobligationer.
- Högre aktievärderingar medför ökat intresse för ränteplaceringar.

Hot

- Hög skuldsättning.
- Högt värderade tillgångspriser och viss osäkerhet i bostadsmarknaden.
- Åtstramningar i penningpolitiken.

 

Analys producerad av Catella 2018-01-24

catella_analys.jpg

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.