Volatiliteten är här för att stanna

Månaden som gick såg en global uppgång på de flesta börser i takt med att första kvartalets rapporter kommit in. Narrativet i marknaden är att toppen snart är nådd under denna cykel och högkonjunkturen lider mot sitt slut. Volatiliteten har ökat på marknaden och förväntan är att det periodvis kommer vara oroligt. Samtidigt innebar korrektionen under första kvartalet att globala aktier numera handlas under sina historiska p/e snitt och tillväxtprognoserna pekar mot att 2018 blir något bättre än föregående år. Den starka ekonomin har därför förutsättningen att fortsatt ge bränsle åt börsen.

Globala räntor rör sig långsamt uppåt. Den nya ordföranden för Amerikanska Federal Reserve, Jerome Powell har suttit på sin position i två månader och har som förväntat höjt den amerikanska räntan.  Åtstramningen går däremot långsamt och nivåerna i Europa och Japan är fortsatt väldigt låga. Svenska riksbanken vägrar febrilt att höja räntan för att inte riskera inflationsmålet, vilket resulterar i väldigt låga nivåer på den svenska kronan.

 

Nyckeltal april månad:
Globalindex i svensk krona: 5,6%
Svenska börsen: +4,9 %
Bästa marknad: OBX Norge +8,1 %

Valutor
USD/SEK: 8,66, sedan årsskiftet +5,6 %
EUR/SEK: 10,50, sedan årsskiftet +6,7 %


Bästa Fonder
Alla Kategorier: Schroders SISF Global Energy +17,89 %
Nordamerika: T. Rowe Price Global Investment US Large Cap Growth Fund +9,20 %
Europa: Schroders UK Equity A (acc) +10,27 %
Sverige: PriorNilsson Realinvest A +6,17 %
Tillväxtmarknader: Danske Invest Lux India +10,94 %
Räntefonder: NN Investment Partners NN (L) Global High Dividend +5,60 %

 

Mikael Tjäder
Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.