Hur bygger man en bra sparportfölj?

Vilken risk är du villig att ta och hur långt bort är ditt sparmål?

Byggandet av en bra portfölj börjar alltid med frågan: hur mycket pengar är jag beredd att förlora? Svaret på den frågan kommer att bero dels på vilken tidshorisont du har och dels på din personlighet. För alla människor hanterar att förlora pengar olika. Vissa kan rycka på axlarna åt en nedgång på 50 procent medan andra får magsår av nedgångar på några få procent.

Vi illustrerar poängen med aktier, som historiskt sett alltid har gått upp på långt sikt. Men de har också alltid haft kortare perioder med nedgångar. I USA skedde den värsta nedgången i historien i samband med depressionen på 30-talet – då föll börsen över 80 procent. Ett exempel från relativ närtid är finanskrisen då börsen sjönk över 50 procent.

 

 
             

Det är här din tidshorisont blir viktig. Ska du använda pengarna om fem år vore det illa om börsen kraschade under den tiden. Fast kanske var du beredd att ta risken. Du kanske inte berörs särskilt mycket av det. Det är ju ändå bara pengar! Men tänk om pengarna skulle gå till något viktigt? Som nu inte blir av för att de inte räcker? Med andra ord: tänk efter före.

Det gäller även om du har en väldigt lång tidshorisont. Att förlora pengarna kan orsaka stress som vi hantera olika. Aktier går som sagt upp på sikt, men kan du intala dig själv det när börsen är ner med 50 procent och tidningarna har krisrubriker? En så stor nedgång kommer ta tid att ta igen – i USA tog det börsen sex år att hämta igen nedgången från finanskrisen – men om du tycker att det blir för jobbigt att förlora pengar och säljer, så har du ingen chans att få igen pengarna. Så tänk efter före.

Spara regelbundet
Att hitta det perfekta tillfället att köpa är väldigt svårt, istället för att försöka spekulera i vad som är rätt läge att köpa så kan man månadsspara. När du månadssparar sprider du ut dina inköp över flera tillfällen och får därigenom ett genomsnittspris som i sin tur ger en jämnare portföljutveckling. Du minskar då risken att köpa på toppen och behöva sälja vid en nedgång. Att spara regelbundet har visat sig vara ett av de mest effektiva sätten att uppnå en hög avkastning, justerat efter vilken risk man har tagit.

Sprid dina risker på fler marknader och branscher
När du är klar över dina riskpreferenser finns det ett nästa oändligt antal sparprodukter, som till exempel fonder av olika slag, att bygga din portfölj med. Räntefonder har generellt lägre risk än aktiefonder och breda fonder har generellt lägre risk än smala fonder. Hitta dem som passar din risknivå och tänk sedan på att inte betala för mycket i avgift och på att sprida dina risker.
Genom att sprida dina risker ser du till att din portfölj inte är för exponerad mot någon enskild händelse. Ta aktier till exempel. Ett angrepp från skadeinsekten barkborre skulle kunna vara förödande för ett skogsbolag, men knappast alls påverka en IT-konsult. Att sprida riskerna, eller diversifiera som det också kallas, innebär att se till att portföljen inte är för exponerad mot enskilda risker som barkborrar.
Investerar du i aktiefonder gör en förvaltare jobbet med att välja aktier åt dig. Men du kan fortfarande applicera samma princip på din fondportfölj. Vill du bara ha fonder som investerar i ett visst land eller i vissa branscher? Genom att välja olika länder och olika branscher kan du en ännu få bättre riskspridning.

Hållbarhet, lönsamt för framtiden och din plånbok
En sista sak att tänka på när man bygger sin portfölj är hållbarhet. De flesta fondbolag har idag policys för hållbarhet, vilket i praktiken betyder att de helt väljer bort vissa branscher, som till exempel kolkraft, och de genom sitt ägande påverkar andra branscher till att bli mer miljövänliga. Så genom att tänka på hållbarhet kan du dels undvika ofta underskattade risker och dels bidra till att påverka världen till det bättre.

Vilka fonder ska man då välja?
När du har klart för dig vilken risk du är villig och ta och hur länge du tänkt att spara finns många verktyg som kan hjälpa dig att sätta samman en bra portfölj. På Fondmarknaden.se finns färdiga fondpaket i olika riskklasser som kan vara ett bra sätt att komma igång. Du kan annars välja att använda vår fondguide som hjälper till att få en bra fördelning till ditt sparande. Vill du se vilka fonder som Fondmarknaden.se rankar i topp i varje kategori kan du titta närmare på våra Topp 3 fonder.

 

Bästa hälsningar
Spargrisen

 

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.