Ökat intresse för kinesiska onshore-aktier

Kina utmärker sig positivt bland tillväxtmarknaderna hittills i år. Intresset för den kinesiska aktiemarknaden har varit stort eftersom MSCI numera inkluderar onshore aktier i sina index.

- För vår del innebär det ett större investerbart univers och förhoppningsvis fler möjligheter att hitta attraktiva bolag vilket gynnar fonden, säger Anne Marie Meldahl på SEB Emerging Markets Fund.

Länsförsäkringar MSCI Emerging Markets har hittills i år stigit med 6,38 procent varav 3,87 procent utgör de senaste tre månaderna. SEB Emerging Markets Fund har hittills i år ökat med 8,2 procent.

En annan fond som för ovanlighetens skull förvaltas i Västsverige är Varbergsbaserade Simplicity Kinafond. Hittills i år har fonden stigit med 14 procent, även den har alltså stigit mer än Emerging Markets som helhet.

- En viktigt händelse under året har varit att presidenten Xi Jinping fått fortsätta som president och därmed har också hans agenda för att öka den finansiella stabiliteten i landet fortsatt, säger Anton Kristansson och fortsätter.

- Regeringen har även signalerat att de står fast vid att lyckas med tillväxtmålet. Tidigare har många spekulerat om att politiska reformer för finansiell stabilitet kommer innebära en lägre tillväxt framöver, men det verkar som att Kinas regering vill ha balans i det hela vilket marknaden sett som positivt.

Kristiansson berättar att de varit lyckosamma in investeringarna i flera bolag inom flera sektorer. De har till exempel haft en ganska hög vikt i fastighetsbolag.

Bland de bästa innehaven i år märks cementproducenten China Resources Cement, mejeribolaget China Mengniu Dairy och Anta Sports som tillverkar sportskor och kläder.

Hur ser ni på resten av året?

- Marknaden verkar ha vant sig vid turerna kring Kinas och USA:s handelsdiskussioner, även om dessa säkert kommer fortsätta ha inverkan på börsen beroende på vad de landar i. Landets belåning i förhållande till BNP kommer troligtvis att fortsätta förbättras vilket vore positivt för den finansiella stabiliteten. Tack vare att företagen visat bra tillväxt i rapporterna så har också Hongkongbörsens värdering kommit ner på ganska normala nivåer. P/B-talet för Hong Kong Hang Seng index ligger på ca 1,4 vilket är nära snittet under de senaste 10 åren.

Vilka är riskerna och möjligheterna?

- Handelsdiskussioner mellan Kina och USA kommer troligtvis fortsätta att bidra med volatilitet. Vi tror dock att Trumps tariffer är en del av en lite annorlunda förhandlingstaktik och att detta längre fram kommer innebära en öppnare handels mellan länderna. Detta vore egentligen också sunt för ett protektionistiskt Kina och skulle kunna gynna landets omställning från en ekonomi med mycket tunga industrier, legotillverkning och kopieringskultur till en ekonomi mer inriktad på teknologi och starka konsumentbolag. Kina ligger dessutom långt fram inom bioteknik som är en spännande industri med hög tillväxtpotential.

I och med att USA:s ränta har stigit till attraktiva nivåer så har risken för utflöden från tillväxtländer ökat. Kina har dock en stor valutareserv och oron är låg för att detta skulle ha en större inverkan på Kina.

Har ni gjort större omplaceringar den senaste tiden och varför?

- Under 2018 så har vi ökat i konsumentbolag som t.ex. Anta Sports. Anledningen är främst relaterad till företagens prestation men många av dem är också duktiga på att betala tillbaka till sina investerare i form av t.ex. utdelningar vilket vi gillar. Vi har även ökat i materialsektorn, t.ex. genom China Resources Cement och Dongyue Group, då värderingarna i dessa är väldigt låga med tanke på hur lönsamma de är.

Vi har samtidigt minskat i finansbolag, och vi har länge haft en lägre vikt i finanssektorn än de flesta andra. Många av dessa blev dyra i början av året varpå de lämnades eller viktades ner.

Är det några särskilda faktorer som du vill lyfta fram?

- Vi fokuserar på bolagsanalys och makrofaktorer kommer därför bara med i analysen indirekt. Vi tycker dock att det finns väldigt många spännande bolag i Kina som både presterar bra och har vettiga värderingar. Många bolag har en hög tillväxt och hög lönsamhet men har ändå låga värderingar och hög direktavkastning.

Anne-Marie Meldahl är förvaltare på SEB Emerging Marketsfond berättar att de har fått bra utväxling från fokus på kvalitet och attraktiva värderingar medan de förlorat något på att ha en övervikt mot mindre bolag. Meldahl berättar att de har en långsiktig investeringsstrategi och sällan gör stora omviktningar i portföljen. Detta sker i stället gradvis.

- Med det sagt har vi senaste tiden ökat exponeringen mot IT-sektorn medan vi minskat mot finans, vilket varit ett sentimentdrivet drag.

Hur ser du på framtidsutsikterna för fonden?

- Vad gäller framtiden så är det alltid oerhört svårt att sia om, även om vi är positiva till EM-aktiemarknaden som helhet till följd av mer attraktiva värderingar än på de utvecklade aktiemarknaderna även om de politiska riskerna i området är betydande.

Tillväxtmarknaderna fortsätter dessutom att vara den viktigaste drivkraften för den globala tillväxten. Det skriver HSBC i en analys daterad till den 30 maj. Den brittiska storbanken radar upp flera positiva faktorer men även en del risker som kan påverka negativt.

En hög tillväxt, relativt låg inflation och räntor och attraktiva värderingar, särskilt i förhållande till etablerade marknader talar för att investerar i tillväxtmarknader, enligt storbanken.

Se Tillväxtmarknadsanalysen från HSBC Global Asset Management

Exempel på hur andra fonder inriktade mot Kina och Emerging Markets gått hittills i år. Avstämingen gjordes i mitten av vecka 23.

Handelsbanken Kinafond , +14 procent
Swedbank Robur Kinafond , +11,9 procent
Nordea Kinafond +14,3 procent
SEB Asien exkl Japan +9,6 procent
Skandia Asien +9,2 procent

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.