Långsiktighet och uthållig tillväxt i fokus för förvaltarna av Didner & Gerge US Small and Microcap

Didner & Gerge US Small and Microcap lanserades i augusti 2016 som ett alternativ för sparare som vill investera i små och riktigt små bolag på den amerikanska marknaden. Sedan start har fonden utvecklats bättre än sitt jämförelseindex och avkastat knappt 33 procent (april månads utgång).

I en intervju med nyhetsbyrån Finwire ger förvaltarna bakom fonden, Jessica Eskilsson-Frank och Carl Bertilsson, sin syn på vad som karaktäriserar en intressant investering, vad som gör just deras fond unik och varför USA är en bra marknad för investeringar i småbolag.

Fokus på marknadsledare med uthållig tillväxt


Kärnan i förvaltningen består i att identifiera bolag med starka marknadspositioner som kan påvisa uthållig tillväxt. Det innebär inte nödvändigtvis att bolag med den högsta tillväxten historiskt favoriseras utan snarare att man letar välskötta bolag som med stor sannolikhet kan upprepa en god historisk tillväxt och som växer med lönsamhet.

"Vi brukar tala om uthållig tillväxt. Bolagen vi letar efter är typiskt sett marknadsledande i sina respektive nischer och har en lång historik av god tillväxt kombinerat med en stark ledning. Vi undviker bolag vars marknad är i stor förändring då det gör tillväxten framåt mer svårförutsägbar, därför har vi heller inte många av de populära tech-bolagen i portföljen", säger Eskilsson-Frank och fortsätter:

"Vi har en lång investeringshorisont, vilket innebär att en investering vanligtvis görs på minst fem års sikt. Det händer att vi säljer bolag tidigare, men då har det ofta att göra med att värderingen nått vad vi anser vara en allt för ansträngd nivå. Om ett bolags utveckling av någon anledning inte följer vår ursprungsanalys är det också föremål för att fundera över en försäljning.

Fonden har en hög koncentration av innehav och kommer därmed avvika från index över tid, menar Eskilsson-Frank.

"Vi har ett trettiotal innehav i vår portfölj idag, vilket kan jämföras med index, MSCI US Small Cap, som har närmare 2 000, det är i linje med vår filosofi att varje position ska vara en riktig position och ha betydelse för avkastningen."

Littelfuse största innehavet

För att exemplifiera vilken typ av bolag som fonden fokuserar på nämner Bertilsson Littelfuse, ett amerikanskt bolag som tillverkar säkringar för en global marknad.

"Littelfuse har funnits i knappt 100 år och är marknadsledande inom säkringar globalt. Det har hänt ganska mycket under det senaste decenniet för bolaget som tagit stora steg i takt med att elektronikinnehållet på bolagets slutmarknader ökat. Företagets produkter finns exempelvis i 70 procent av västvärldens bilar, en marknad där elektronik blivit viktigare. Littelfuse har idag en ungefärlig marknadsandel om 50-procent på en nischmarknad trots att väldigt få hört talas om bolaget, åtminstone här i Sverige."

"Om man kopplar tillbaka till filosofin så handlar det om en marknadsledare som vi kan se växa uthålligt på en relativt stabil marknad med attraktiva tillväxtdrivare", säger Bertilsson. Han pekar också på att man lägger stor vikt vid hur ledningen driver bolaget, I detta sammanhang får gärna grundaren eller ägarfamiljer finnas kvar som ägare och det ska finnas en långsiktighet i styrningen av bolaget.

Värdering och kvalitet i fokus

Värdering är också en viktig faktor innan förvaltarna går in i ett bolag.

"För närvarande skiljer sig inte våra innehav som helhet så mycket från börsen vad gäller värdering på vinstmultiplar. Däremot tycker vi att de bolag vi äger generellt sett har attraktiva affärsmodeller, starka balansräkningar och bra kassaflöden. Vi letar efter bolag som vi tror kan navigera många olika marknadsförutsättningar bra", säger Bertilsson.

I termer av vad som är att anse som ett småbolag har detta definierats som att motsvara 1 procent av Stockholmsbörsens marknadsvärde vid investeringstillfället.

"Vi har för närvarande ett ganska stort spann vad gäller storlek på innehaven i portföljen där det minsta bolaget har ett marknadsvärde på ungefär 200 miljoner dollar och det största på över 6 miljarder dollar."

USA en bra marknad för småbolag

Bertilsson och Eskilsson-Frank betonar att det faktum att man sitter i Sverige och förvaltar en USA-fond inte innebär några större praktiska problem.

"Informationsgivningen och tillgängligheten är god även bland de mindre bolagen. Vi pratar med och besöker våra innehav regelbundet. Vi kan till och med uppleva det som en fördel att vi kommer bort från bruset genom att förvalta på avstånd. Det passar vår förvaltningsstil, och kan göra det enklare att fokusera på de viktigaste långsiktiga drivkrafterna när vi gör vår analys", säger Bertilsson.

Eskilsson-Frank menar att det finns flera anledningar till att just USA är en bra marknad för småbolag.

"USA har ett väldigt entreprenörsdrivet klimat och en bra marknad för riskkapital, det ger oss många potentiella investeringskandidater att titta på. Den goda regulatoriska översynen, transparensen och starka ledningen i många företag är något vi uppskattar med just den amerikanska marknaden."

En annan sak som nämns som positivt för i synnerhet lokala amerikanska småbolag är att de gynnats av nya skattelättnader under Trump-administrationen.

"Domestika amerikanska småbolag har gynnats mycket av en sänkning av bolagsskatten, då majoriteten av våra bolag har ett fokus på den inhemska marknaden har det varit gynnsamt för portföljen", avslutar Eskilsson-Frank.


Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.
Bolag: Didner & Gerge US Small and Microcap Kategorier: mutualfunds