Skattelättnader och låg känslighet för handelskrig har gynnat amerikanska småbolag

Amerikanska småbolag har hittills i år haft en bättre utveckling på börsen, jämfört med storbolagen. Det visar både index och Morningstars fondöversikt. Orsaker till uppgången är att amerikanska småbolag är mindre känsliga för handelskrig och svängningar i dollarkursen, men även Trumps skattelättnader. Det framgår bland annat av en analys från JP Morgan.

Investmentbolaget skriver att de mindre bolagens aktier överpresterat jämfört med de större bolagen men menar att det ännu inte helt speglas i aktiekurserna. Det skriver CNBC.

JP Morgan rekommenderar därför investerare att fortsätta ha en övervikt mot mindre bolag för att skydda sig mot en eventuell eskalering av handelskriget som främst drabbar multinationella bolag.

ETF:en iShares som följer det amerikanska småbolagsindexet Russell 2000 har hittills i år stigit med 7 procent, vilket kan jämföras med det breda S&P500-indexet som stigit med 1,9 procent och Dow Jones Industriindex som backat med 2 procent. Genomsnittsfonden inriktad på småbolag i USA är 16,1 procent hittills i år enligt Morningstar.

JP Morgan Smaller Companies Fund skrev i en fondkommentar förra månaden att de fortsätter att fokusera på fundamentala faktorer och förutspår en tvåsiffrig vinsttillväxt för småbolagssegmentet i USA. Detta på grund av en stark organisk tillväxt och ett positivt bidrag från den nya amerikanska skattelagstiftningen.

Jessica Eskilsson-Frank förvaltar Didner & Gerge US Small and Microcap tillsammans med Carl Bertilsson. De menar att det finns flera anledningar till att just USA är en bra marknad för småbolag, förutom skattelättnaderna.

- USA har ett väldigt entreprenörsdrivet klimat och en bra marknad för riskkapital, det ger oss många potentiella investeringskandidater att titta på. Den goda regulatoriska översynen, transparensen och starka ledningen i många företag är något vi uppskattar med just den amerikanska marknaden.

I den senaste allokeringsrapporten från kapitalförvaltaren Alfred Berg framgår att de behåller övervikt i amerikanska och japanska aktier. (Europeiska och nordiska aktier är sedan tidigare nedviktade för att finansiera dessa övervikter.)

Jonas Olavi, att man är fortsatt konstruktiv till risktillgångar men att man inte tar ut svängarna givet de risker som finns i marknaden.

Till dessa risker räknas oro för snabbt stigande räntor i spåren av stigande inflation och svårigheter att se hur tillväxten ska orka accelerera ytterligare, därutöver kommer osäkerhet gällande det eskalerande handelskriget och de dimridåer detta skapar och som gör det svårare att överblicka hur ekonomierna verkligen går.

Nedan visas de fem fonder i kategorin som avkastat mest hittills i år (fonder som har fyra eller fem stjärnor).

Fond

YTD (%)

SEB Nordamerikafond småbolag

25,5

JPMorgan Small Cap Growth

23,1

Parvest Equity USA Small Cap

19,1

Brown Advisory US Smaller Companies

17,4

T Rowe Price US Smlr Coms Eq

15,9

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.