Logga in   |  Bli kund
Lannebo Fonder Europa Småbolag
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Europafonder 10,08 SEK 4,67 % ej betygsatt Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 4,67%
  i år
 • 0,40%
  1 vecka
 • 1,20%
  1 mån
 • -9,03%
  3 mån
 • -20,63 %
  6 mån
 • -21,13%
  1 år
 • -
  3 år
 • -
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Lannebo Europa Småbolag sålde CVS Group i december  

  Lannebo Europa Småbolag sålde CVS Group i december

  Lannebo Europa Småbolag har under december avyttrat CVS Group, då man anser från förvaltarhåll att veterinärbranschen påverkas negativt av löneökningar då det råder brist på veterinärer och djursjukskötare, vilket hämmar veterinärföretagens lönsamhet. Det framgår av en månadsrapport.

  "Vi har därför blivit mindre optimistiska kring CVS Groups framtid då vi bedömer att kostnadsutmaningarna kommer att fortleva", skriver förvaltarteamet bakom fonden.

  Ett innehav som utvecklades relativt bra var danska Simcorp som säljer IT-system.

  "Det fjärde kvartalet är emellertid väldigt avgörande för Simcorps orderingång. Simcorp annonserade glädjande nog ett antal ordrar under december vilket gör det mer sannolikt att Simcorp når sin helårsprognos", kommenterar förvaltarteamet.

  En annan positiv bidragsgivare var italienska Interpump som visat gradvis ökat tillväxt under 2018 och anses således ha klarat sig bra trots de svaga konjunktursignalerna.

  Lannebo Europa Småbolag sjönk 9,6 procent i december, samtidigt som dess jämförelseindex tappade 7,6 procent. Det medför att fonden tappat 22,8 procent under 2018.

  På försäljningssidan under månaden märktes utöver CVS Group även Stabilus och Grenke. Inga strukturella köp skedde under månaden.

  De största innehaven per utgången av månaden var Beazley, Corestate Capital och Tecan Group med portföljvikterna 3,8, 3,7 respektive 3,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lannebo Europa Småbolag köpte in brittiska Victoria som nytt innehav  

  Lannebo Europa Småbolag köpte in brittiska Victoria som nytt innehav

  Lannebo Europa Småbolag A SEK köpte in brittiska golvproduktbolaget Victoria under november.

  Fondbolaget bedömer att det brittiska bolaget är attraktivt värderat.

  "På grund av turbulens i marknaden och brus kring refinansiering av en obligation har aktien kommit ned till attraktiva nivåer och vi bedömer att kassaflödet kommer vara starkt framgent", skriver förvaltarduon Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard.

  Förvaltarna menar att golvbranschen är fragmenterad och att Victoria möter relativt svaga konkurrenter. Försäljning genereras dessutom främst genom reparation och underhåll, vilket inte är lika cykliskt som bygg i allmänhet, skriver förvaltarna.

  Lannebo Europa Småbolag A SEK köpte också aktier i Grenke.

  Under månaden har fonden minskat ned sitt innehav i brittiska veterinärskedjan CVS
  Group. Branschen lider av brist på sköterskor och veterinärer vilket pressar upp lönerna.

  "Den högre kostnadsmassan har bara delvis kunnat föras vidare till kunder, vilket resulterat i att rörelsemarginalerna är under press. Vi är oroliga för att pressen kommer att fortsätta
  och har därför beslutat att minska vår position", skriver förvaltarna.

  Lannebo Europa Småbolag A SEK sjönk under november med 3,9 procent medan index backade med 4 procent. Hittills i år är fonden ned med 14,6 procent medan index backat 5,8 procent.

  Finska hälsovårdsbolaget Terveystalo var bästa innehav under november. Brittiska sakförsäkringsbolaget Beazley bidrog också till avkastningen medan sophämtningsbolaget Biffa var sänke.

  "Den svaga länken i rapporten var segmentet som utför sophämtning hos hushåll. Vinsten är under press på grund av löneinflation och ofördelaktiga kontrakt. Lyckligtvis är segmentet det minsta affärsområdet, men investerare har haft ett oproportionerligt fokus på segmentet. Vi har behållit vår position i Biffa", skriver förvaltarna.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lannebo Europa Småbolag sjönk 9,6 procent i oktober, negativt marknadssentiment under månaden  

  Lannebo Europa Småbolag sjönk 9,6 procent i oktober, negativt marknadssentiment under månaden

  Lannebo Europa Småbolag A SEK sjönk med 9,6 procent i oktober, samtidigt som dess jämförelseindex backade 7,1 procent. Det innebär att fonden tappat 11,1 procent sedan årsskiftet, enligt en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att i oktober var sentimentet kring europeiska aktier negativt. Huvudanledningar var recessionsoro, utvecklingen kring Brexit, budgetturbulensen i Italien samt det kommande mellanårsvalet i USA.

  "Vi bedömer att marknadens reaktion är överdriven och att en recession är osannolik. På grund av detta utgör cykliska bolag fortfarande en betydande del av fonden, även om vi har minskat risken något", berättar förvaltarteamet.

  Bland köp under månaden märktes Össur och Greencore. Bland försäljningar märktes Palfinger, Outotec, Banca IFIS och CVS Group.

  Grenke, som är ett tyskt leasingbolag fokuserat på kontorselektronik, utvecklades svagt i oktober. Detta trots att bolaget anses ha levererat starka siffror som dessutom var bättre än väntat. Även innehavet i Keywords Studios utvecklades svagt under månaden.

  De största innehaven per utgången av månaden var Beazley, Corestate Capital och Tecan Group med portföljvikterna 4,0, 4,0 respektive 3,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Lannebo Europa Småbolag är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i små och medelstora bolag i Europa. De bolag som fonden investerar i får ha ett börsvärde som vid investeringstillfället uppgår till högst 3 miljarder euro eller motsvarande i annan valuta. Upp till 10% av tillgångarna får placeras i bolag med säte i Europa utan att de är börsnoterade i Europa och/eller utan begränsning till storleken av bolagens börsvärde.

Fondens startår: 2016-10-17 Fondens Bolag: Lannebo Fonder FondStorlek: 1923,21 milj SEK