Logga in   |  Bli kund
SKAGEN Fonder Skagen Insight
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Globalfonder 101,42 NOK 22,94 % ej betygsatt Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 22,94%
  i år
 • 0,02%
  1 vecka
 • 0,12%
  1 mån
 • 19,78%
  3 mån
 • -7,76 %
  6 mån
 • -2,40%
  1 år
 • -
  3 år
 • -
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Skagen Insight ökade 8,9 procent i februari, bred uppgång med kursraketen Diebold i spetsen  

  Skagen Insight ökade 8,9 procent i februari, bred uppgång med kursraketen Diebold i spetsen

  Skuggaktivistfonden Skagen Insight steg 8,9 procent i februari och slog därmed jämförelseindex som ökade 5,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Tomas Johansson i spetsen, tidigare Cevian-förvaltare, skriver i en kommentar att det varit en bred uppgång bland innehaven under månaden. Huvuddelen av innehaven bedöms fortsatt kraftigt undervärderade trots den senaste uppgången.

  De främsta bidragsgivarna för fondens del under månaden var Diebold Nixdorf, Teikoku Sen-I och Eltel. Diebold har mätt i dollar stigit 269 procent, vilket gör det till den bäst avkastade aktien i S&P 1500-indexet, med marginal.

  På minussidan märktes Thyssenkrupp, Newell Brands och GEA Group. Förvaltarna vidhåller sin positiva syn på Thyssenkrupp.

  De största innehaven per utgången av månaden var Teikoku Sen-I, Thyssenkrupp, och Hertz med portföljvikterna 8,3, 7,6 respektive 6,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Bästa globalfonderna hittills i år, disruptionsfond och Skagen Insight i toppen - februariuppdatering  

  Bästa globalfonderna hittills i år, disruptionsfond och Skagen Insight i toppen - februariuppdatering

  Februari var en avkastningsmässigt stark månad för globalfonderna, och flera globalfonder sticker ut avkastningsmässigt inom kategorin.

  Totalt rör det sig om 275 fonder i kategorin, justerat för flera andelsklasser. Kategorin har ökat med 15,4 procent i år, i linje med utvecklingen för MSCI World.

  På första plats i listan finner vi CPR Invest Global Disruptive Opportunities. Efter en stark februari månad har fonden ökat med 26,2 procent på två månader.

  Fonden har för avsikt att investera i företag som bidrar till att transformera sina marknader. Det största innehavet i fonden vid årsskiftet var Alphabet, med portföljvikten 2,6 procent.

  Fonden följs av Skagen Insight, en skuggaktivistfond. Fondens uppgång sedan årsskiftet summerar till 23,6 procent, efter ett svagt 2018.

  Fondens förvaltare Tomas Johansson uppger i en kommentar att några bolag har börjat gå åt rätt håll, även om man har långt kvar till där man vill vara och den potentialen som förvaltarteamet ser.

  Fonden har bland annat fått draghjälp av förra årets förlorare, däribland Diebold Nixdorf som är upp nästan 300 procent i år.

  "Dessutom börjar flera av våra japanska innehav uppmärksammas av vanliga investerare efter att trycket från aktivister på de här bolagen har gått upp senaste månaderna. Dessa bolag är extremt lågt värderade så här kan det gå snabbt upp", kommenterar Johansson.

  Därefter i listan återfinns FIM Artificial Intelligence med 22,1 procent hittills i år.

  Fonden beskrivs vara den första i Norden som baserar sina investeringsbeslut helt och hållet på artificiell intelligens. De största innehaven per utgången av januari var GN Store Nord, Bed Bath & Beyond och Exelixis, med portföljvikterna 5,8, 5,4 respektive 4,9 procent. Samtliga positioner hade ökats under den månaden.

  På fjärde plats märks Invesco Developed Small and Mid Cap Equity med en uppgång om 21,6 procent hittills i år, medan på femte plats noteras Morgan Stanley INVF Global Advantage som ökat 21,1 procent sedan årsskiftet efter februari.  Taggar:

 • Aktivistfonder gynnas när marknadsoro avtar, ser positivt på flera större innehav - Tomas Johansson, Skagen Insight  

  Aktivistfonder gynnas när marknadsoro avtar, ser positivt på flera större innehav - Tomas Johansson, Skagen Insight

  Tomas Johansson som förvaltar skuggaktivistfonden Skagen Insight bedömer att aktivistrelaterade fonder gynnas när oron på marknaden avtar.

  "Kortsiktiga investerare står inte direkt i kö för att investera i de här bolagen, för de tror inte att bolagen är kapabla till förbättringar. När det blir lite marknadsturbulens, då är det många som inte vill ta i de här bolagen och då tenderar aktiekurserna att reagera ganska negativt", säger Skagen-förvaltaren till Finwire och vidareutvecklar:

  "Men det är också ett faktum att när marknadsoron slår till bidrar det till att skapa en väldigt stark förändringsvilja i bolagen. Du kan föreställa dig själv om du är vd eller styrelseordförande i ett bolag och aktiekursen går upp varje dag, då är du inte lika intresserad av att lyssna på idéer som kommer från utsidan. Men när aktiekursen plötsligt går ner, då brukar man vara mer öppen för nya perspektiv".

  Johansson, som innan Skagen arbetat som förvaltare på aktivistinvesteraren Cevian Capital, bedömer att det lämpar sig för aktivister och aktiva ägare att gå in i bolagssituationer i samband med börsturbulens.

  Hedgefonden Elliott Management var den mest profilerade aktivisten under 2018, enligt tidningen New York Post. Fonden engagerade sig förra året i totalt 22 kampanjer med målet att få en plats i bolagens styrelser. I 13 av fallen har Elliotts ansträngningar gett resultat och aktien står nu högre än när fonden gjorde sina intentioner offentliga.

  Johansson ser väldigt positivt på utsikterna för aktiviststrategin.

  "De står upp för minoritetsägarnas rättigheter, de ställer bolagsstyrelser och ledningar till svars. Från mitt perspektiv är det en helt ostoppbar kraft, att man har den här typen av aktiva ägare som på något sätt löser problemet som vi har med utbrett passivt och ansiktslöst företagsägande".

  Skagen Insight inledde 2019 med en uppgång om 13,3 procent i januari, samtidigt som jämförelseindexet ökade 9,5 procent. Detta efter ett svagt 2018.

  "Det som gör mig mest optimistisk kring det här året är att vi sitter på en portfölj där vi har tagit mycket stryk men där det har renderat i väldigt stora bolagsförändringar i verkligheten. Det här är ingenting som diskonteras i marknaden", kommenterar förvaltaren.

  Vad gäller specifika bolag, berättar Skagen-förvaltaren att de ser positivt på Telecom Italia, som är ett av fondens större innehav. Aktivisthedgefonden Elliott är den näst största ägare i bolaget.

  "Det har inte varit något fantastiskt bidrag från den situationen än så länge, men där tror vi att det finns fortfarande väldigt mycket att hämta", säger förvaltaren.

  Ett annat innehav, som den senaste veckan seglat upp som det största innehavet i fonden, är japanska Teikoku Sen-I. Företaget som är lite mer okänt för västerländska investerare sysslar enkelt uttryckt med katastrofhanteringsutrustning.

  "Det här är ett bolag som vi tycker är väldigt spännande, för det är ett fint bolag som historiskt sett har levererat en väldigt bra avkastning på operationellt kapital", uppger Skagen-förvaltaren.

  I samband med Fukushima-katastrofen mer eller mindre exploderade bolagets marknad med en kraftigt ökad efterfrågan och intjäning som följd.

  "I traditionell japansk anda tog man pengarna och låste in dem i kassaskåpet, varefter man kastar bort nyckeln i princip", berättar förvaltaren och nämner att företagsvärdet (Enterprise Value) har varit negativt till och med under vissa tidsperioder.

  Caset är att bolaget ska göra någonting av pengarna, antingen genom att sätta dem i arbete eller att man helt enkelt delar ut pengar till aktieägarna.

  Det finns japanska aktivistinvesterare inne i bolaget, och bolagsstämman i slutet av mars anses utgöra en viktig händelse för utvecklingen framöver. Även Skagen Focus är investerade i det japanska företaget.

  Det tredje caset förvaltaren lyfter fram är tyska Thyssenkrupp som är aktuella med en uppdelning av koncernen.

  "Ju enklare du kan göra det här bolaget i framtiden, ju mer pengar kommer du att tjäna och ju högre kommer företaget att värderas", uppger Johansson.

  Thyssenkrupp har gått relativt svagt den senaste tiden, efter en väldigt positiv marknadsreaktion på uppdelningen inledningsvis.

  "Det visar på att marknaden inte tror på att den här uppdelningen kommer leverera något värde, och där tror vi att folk är helt fel ute", avslutar förvaltaren med.  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Fondens startår: 2017-08-21 Fondens Bolag: SKAGEN Fonder FondStorlek: 175,00 milj DKK