Logga in   |  Bli kund
SKAGEN Fonder Skagen Global
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Globalfonder 1641,96 NOK 2,31 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 2,31%
  i år
 • 0,91%
  1 vecka
 • -3,37%
  1 mån
 • -4,60%
  3 mån
 • -7,90 %
  6 mån
 • 0,76%
  1 år
 • 33,85%
  3 år
 • 47,45%
  5 år
 • 176,33 %
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Skagen Fonder tror att Atlantic Sapphire kan mångdubblas  

  Skagen Fonder tror att Atlantic Sapphire kan mångdubblas

  Skagen Fonder tror att det landbaserade laxbolaget Atlantic Sapphire kan mångdubblas, trots en kursuppgång på 150 procent sedan inköp. Det rapporterar norska iLaks.

  Cathrine Gether, portföljförvaltare för Skagen Kon-Tiki, bedömer att det finns en enorm potential i aktien. Detta då konventionella uppfödningsmetoder noterar regulatoriska och biologiska problem, samtidigt som efterfrågan för lax ökar.

  "De ligger många år före allt annat vi har kommit över vad gäller landbaserade projekt", säger förvaltaren.

  Hon pekar även på en kompetent vd i form av Johan Andreassen som även har investerat betydande summor i bolaget.  Taggar:
  #analytics   #seafood  

 • Skagen Global har köpt in sig i Waste Management i november  

  Skagen Global har köpt in sig i Waste Management i november

  November var ytterligare en volatil månad för globala aktier med marknadsoro runt handelskriget och en avmattning i den globala tillväxten, enligt förvaltarteamet på Skagen Global. Det framgår av en månadsrapport.

  Fonden har under månaden köpt in sig i Waste Management, som beskrivs vara en ledande leverantör av integrerade miljölösningar i Nordamerika.

  "Kombinationen av ökad marknadskonsolidering, kapitalallokeringsdisciplin och fri kassaflödesgenerering skapar en attraktiv, långsiktig investeringsmöjlighet", kommenterar förvaltarteamet.

  I deras mening har marknaden inte tagit hänsyn till Waste Managements starka marknadsposition.

  Skagen Global steg med 0,7 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 9,4 procent. Det är något bättre än jämförelseindex som ökat med 8 procent under samma period.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Intercontinental Exchange, Beazley och 3M. På minussidan återfinns UPM-Kymmene, DSV och Schindler Holding.

  De största innehaven per utgången av månaden var Microsoft, Intercontinental Exchange och Hiscox med portföljvikterna 6,5, 5,7 respektive 4,9 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skagen Global tappade 3,5 procent i oktober, har adderat till befintliga innehav i mycket svag månad för globala aktier  

  Skagen Global tappade 3,5 procent i oktober, har adderat till befintliga innehav i mycket svag månad för globala aktier

  Skagen Global backade med 3,5 procent under oktober, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som tappade 4,6 procent under perioden.

  Perioden präglades av kraftigt sjunkande globala aktiemarknader vilka noterade sin värsta månad på sex år, skriver fondbolaget.

  Bland fondens bästa innehav märktes Intercontinental Exchange, Comcast och Marsh & McLennan medan de största negativa bidragen var Home Depot och 3M som båda tyngdes av makroekonomisk osäkerhet. I fallet 3M satte även ytterligare negativa guidningar press på aktiekursen.

  Under månaden har fonden köpt in sig i återförsäkringsbolaget Hannover Re som man ser som undervärderad. Fonden har även selektivt adderat till innehav som man bedömer blivit billiga under den svaga perioden för globala aktier.

  Fonden stängde sina positioner i fastighetsbolaget IRSA och läkemedelsjätten Novo Nordisk, i det sistnämnda fallet ser förvaltarna intensifierad konkurrens och ett ökat regulatoriskt tryck som negativa för bolaget.

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Microsoft, Intercontinental Exchange och Hiscox.  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Fondens målsättning är att ge andelsägarna bästa möjliga avkastning i förhållande till den risk fonden tar genom en aktivt förvaltad global aktieportfölj. SKAGEN Global är en aktivt förvaltad fond med en global placeringsinriktning. Fondens strategi är att hitta företag av hög kvalitet till ett lågt pris som kännetecknas av att de är undervärderade, otillräckligt analyserade och impopulära. För att reducera riskerna strävar fonden efter att upprätthålla en god geografisk spridning och branschmässig balans. Aktiv förvaltning innebär att portföljförvaltarna placerar i bolag utifrån egna analyser. Med sunt förnuft och långsiktighet försöker portföljförvaltarna undvika köp av populära aktier och branscher till ett för högt pris i förhållande till företagets grundläggande värde och intäkter. Företagens resultat genereras över tid, och det gör också fondens avkastning. SKAGEN Global investerar för närvarande inte i derivat.

Fondens startår: 1997-08-07 Fondens Bolag: SKAGEN Fonder FondStorlek: 19287,00 milj DKK