Logga in   |  Bli kund
SKAGEN Fonder Skagen Global
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Globalfonder 1704,78 NOK 7,69 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 7,69%
  i år
 • -1,45%
  1 vecka
 • 0,00%
  1 mån
 • -4,67%
  3 mån
 • 1,19 %
  6 mån
 • 6,94%
  1 år
 • 28,26%
  3 år
 • 55,25%
  5 år
 • 222,70 %
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Skagen Global sjönk med 3,1 procent i september, Microsoft fortsatt största innehavet  

  Skagen Global sjönk med 3,1 procent i september, Microsoft fortsatt största innehavet

  Skagen Global sjönk med 3,1 procent i september, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 12,5 procent, i likhet med jämförelseindexavkastningen. Det framgår av en kvartalsrapport för fonden.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att globala aktiemarknader steg i det tredje kvartalet, samtidigt som utvecklade marknader presterade bättre än tillväxtmarknader.

  Bland positiva bidragsgivare under kvartalet märktes Microsoft, Veoneer och DSV. På minussidan återfinns Autoliv, Capgemini och Tyson Foods.

  Det fortsätter att gå bra för Microsofts molnverksamhet, och aktien handlas fortfarande till en tvåsiffrig rabatt gentemot det indikerade värdet i fondbolagets analysmodeller.

  Under det tredje kvartalet köpte man in sig i fem bolag i form av Accenture, Home Depot, JP Morgan, Nasdaq och Old Dominion Freight Line. Istället valde man att sälja sju innehav, däribland storbanken Citigroup, tyska konsumentföretaget Henkel samt Baidu.

  Inför framtiden ser förvaltarteamet fortsatt hälsosam fundamenta i de flesta regioner runt om i världen. Ekonomier återhämtar sig och från förvaltarhåll noterar man att företag är fortsatt försiktigt positiva avseende utsikterna.

  De största innehaven per utgången av perioden var Microsoft, Intercontinental Exchange och Beazley med portföljvikterna 6,6, 4,9 respektive 4,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skagen Globals förvaltare anser att börsnedgången skapat attraktiva värderingar för långsiktiga investerare - Gezelius  

  Skagen Globals förvaltare anser att börsnedgången skapat attraktiva värderingar för långsiktiga investerare - Gezelius

  Skagen Globals förvaltare Knut Gezelius anser att den senaste tidens börsnedgång har skapat möjligheter om man som investerare har en längre placeringshorisont. Det sade han i en intervju med den norska affärstidningen Dagens Næringsliv.

  - Den här marknaden är som att gå in i en godisaffär. Vi har inga problem med att använda likvida medel till att köpa mer aktier. Det ser ganska attraktivt ut om man har en längre tidshorisont, säger han till tidningen.

  Knut ser få tecken på att detta skulle vara starten på långvarig nedgång. Han säger att han tror att robothandel och algoritmer ligger bakom raset.

  Enligt Gezelius har få bolag signalerat sämre resultat, istället är man fortsatt försiktigt optimistiska. Däremot kommer den mångåriga uppgången att ta slut någon gång, säger förvaltaren.

  - Det kommer att komma en nedgång, men vi vet inte när. Genom vår portfölj försöker vi att gardera oss mot en nedgång och vara beredda när den eventuellt kommer. Det har vi bland annat gjort genom att köpa aktier med låg skuldsättningsgrad. De är mer motståndskraftiga vid ett fall, samtidigt som de inte påverkas så hårt när räntorna stiger.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skagen tillsammans med Storebrand blir grundande medlem i Tobacco Free Finance Pledge  

  Skagen tillsammans med Storebrand blir grundande medlem i Tobacco Free Finance Pledge

  Skagen Fonder tillsammans med Storebrand blev nyligen en av de grundande medlemmarna i Tobacco-Free Finance Pledge som är ett initiativ som syftar till att främja övergången till en tobaksfri kapitalmarknad.

  Det framgår av ett nyhetsutskick från Skagen Fonder.

  Initiativet har utvecklats i samarbete med bland andra FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (PRI) och ett flertal namnkunniga finansiella aktörer.

  Skagen har sedan länge engagerat sig för hållbara och ansvarsfulla investeringar. Samtliga fondbolagets fonder följer PRI:s principer, som undertecknades 2012. Sedan Storebrand blev Skagens nya ägare 2017, deltar fondbolaget i gruppens åtagande att investera i bolag som bidrar positivt till en hållbar utveckling.

  Skagens två största fonder Skagen Global och Skagen Kon-Tiki har varit tobaksfria ända sedan de startade 1997 respektive 2002.  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Fondens målsättning är att ge andelsägarna bästa möjliga avkastning i förhållande till den risk fonden tar genom en aktivt förvaltad global aktieportfölj. SKAGEN Global är en aktivt förvaltad fond med en global placeringsinriktning. Fondens strategi är att hitta företag av hög kvalitet till ett lågt pris som kännetecknas av att de är undervärderade, otillräckligt analyserade och impopulära. För att reducera riskerna strävar fonden efter att upprätthålla en god geografisk spridning och branschmässig balans. Aktiv förvaltning innebär att portföljförvaltarna placerar i bolag utifrån egna analyser. Med sunt förnuft och långsiktighet försöker portföljförvaltarna undvika köp av populära aktier och branscher till ett för högt pris i förhållande till företagets grundläggande värde och intäkter. Företagens resultat genereras över tid, och det gör också fondens avkastning. SKAGEN Global investerar för närvarande inte i derivat.

Fondens startår: 1997-08-07 Fondens Bolag: SKAGEN Fonder FondStorlek: 20099,64 milj DKK