Fondkommentar januari 2018 - Förutsättningarna för 2018

En snabb tillbakablick på 2017 ger vid handen att det i stora drag har varit ett mycket bra investeringsår. Globalindex steg med 10 procent och vissa kreditslag, hamnade inte långt efter.

Förutsättningarna när vi går in i det nya året är dock långt ifrån negativa. På den ekonomiska fronten ser det robust ut, förra året var det första på mycket länge som den globala ekonomin växte synkroniserat, en utveckling som mycket väl kan fortsätta framöver. Den globala tillväxten, strax över 3 procent, är ändå tillräcklig för att ge stöd åt bolagsvinsterna. Vinsttillväxten har goda förutsättningar att hamna på runt 10 % för 2018. Värderingsmässigt;  globala aktier handlas kring sitt historiska snitt.

På räntesidan innebär det fortsatt låga ränteläget utmaningar för ränteslagen med lägre risk. Riktningen för ränteläget under 2018  är att de bör stiga. Centralbankerna  har visserligen inte någon brådska att strama år kraftigt, men toppen på de senaste årens extremt expansiva penningpolitik har passerats.

Orosmoln förutom den geopolitiska situationen är bland annat centralbankernas agerande om inflationen stiger snabbare än förväntat och om bolagsvinsterna framöver blir lägre än förväntat, i detta läge säljs aktier och allokering sker till förmån för ränteplaceringar.

Några nyckeltal, december månad

Aktier, globalindex i svensk krona -0,3 %

Svenska börsen -0,3 %

Bästa marknad Afrika + 8,1 %

Valutor

USD/SEK 8,35 sedan årsskiftet -8,3 %

EUR/SEK 9,94 sedan årsskiftet +3,7 %

 

Bästa fond alla kategorier;

East Capital Turkietfonden + 12,68 %

Nordamerika

Insiderfonder AB Inside Canada   + 1,66 %

Europa

BNP Paribas Asset Management LU Parvest Equity Turkey + 10,19 %

Tillväxtmarknader

East Capital Turkietfonden +12,68 %

Sverige

Norron AB Norron Active + 3,03 %

Räntefonder

Türkisfund Türkisfund Bond +5,03 %

 

Thomas Holmström
Kapitalförvaltare, Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.