Börshickan

Efter den snabba börsnedgången som vi genomlevde i början av februari månad kom marknaderna faktiskt tillbaka relativt snabbt, och just nu ligger globala aktier strax under nollan på året. Både snabbheten och intensiteten i fallet tog dock marknaden på sängen, vilket kan tjäna som ett exempel på hur optimism och självsäkerhet kan ställa till det. Därutöver är de övriga områdena inte annorlunda i nuläget än de var för två månader sedan. Den globala ekonomin går bra, med en viss potential att överraska på uppsidan framöver. Kort sagt, den fundamentala bilden är fortsatt god för riskfyllda tillgångar.

Marknaden visar dock fortfarande oro för högre inflation och räntor. Utvecklingen sedan finanskrisen har präglats av en mycket låg inflation och räntor som rört sig allt lägre och lägre trots många förutsägelser om det motsatta. Vi verkar nu ha nått en punkt där ett scenario med stigande räntor börjar realiseras, vilket inte minst årets ränteutveckling vittnar om. En av huvudriskerna för marknaden framöver är hur detta scenario kommer att spela ut. Det är sannolikt att aktiemarknaderna tål högre räntor så länge de inte stiger enbart för att inflationen tar fart. Visserligen är takten också en viktig ingrediens men orsaken är viktigare. Inflationen blir således än viktigare att hålla ögonen på framöver. Än så länge finns det knappast någon explosion i de siffror som kommer in, men med tanke på den utlösande faktorn i korrektionen var en högre lönesiffra än förväntat i USA så indikerar det att marknaden tar inflationen på allvar.

Några nyckeltal februari månad
Aktier, globalindex svensk krona +0,6 %
Svenska börsen -3,3 %
Bästa marknad Brasilien +5,3 %

Valutor
USD/SEK 8,17 sedan årsskiftet -5,3 %
EUR/SEK 9,85 sedan årsskiftet +0,2 %

Bästa fond alla kategorier
Amundi Luxembourg Amundi Funds Absolute Volatility Euro Equities +8,45 %


Nordamerika
Morgan Stanley US Growth Fund + 6,84 %

Europa
Oddo BHF Asset Management SA Oddo Active Smaller Companies FCP +4,43 %

Sverige
Swedbank Robur Kapitalinvest +2,01 %

Tillväxtmarknader
Carnegie Fonder Afrika +6,12 %

Räntefonder
T. Rowe Price Global Investment Dynamic Global Bond Fund + 4,38 %

 

Thomas Holmström
Kapitalförvaltare, Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.