7 av 10 sparar i hållbara fonder

Hållbara fonder har blivit alltmer populära under senare år. I en undersökning som Swedbank låtit göra säger sig sju av tio vara villiga att spara i dem. Men vad är det för något? Och vad kan man förvänta sig om man sparar i dem?


Till att börja med finns det några mer eller mindre outtalade antaganden som används för att bedöma vad som är hållbart å inte. I stort sett handlar om det värden som de flesta människor skriver under på som bra: minskad miljöpåverkan, schyssta arbetsvillkor i hela försörjningskedjan och aversion mot att utnyttja folks laster (tobak, spel, alkohol) och krig (vapen). 


En bedömning av av bolag och investeringar ur det perspektivet kan ses som en kompletterande analysmetod som låter dig fånga upp risker som annars inte skulle tas i beaktande. Är det till exempel säkert att ett oljebolag kan pumpa all olja som de har i marken eller kommer de hindras av miljöhänsyn? Är det självklart att ett klädbolag som syr sina kläder under tveksamma villkor i tredje världen kan behålla samma lönsamhet om de förbättrar villkoren? Och så vidare. Hållbara investeringar är också ett sätt att förändra världen. Genom att låta bli att investera i bolag vars verksamhet helt eller delvis bedöms som icke hållbar kommer dessa bolags få svårare att finansiera sig med högre finansieringskostnader som följd. Det kommer med tiden leda till lägre investeringar i den sortens bolag.


En mer direkt kanal för påverkan är dock sannolikt att bolag som bedöms som ohållbara får ett lägre värde på börsen eftersom bolagets aktie väljs bort av hållbara investerare. Detta irriterar naturligtvis bolagsledningar och styrelser som därför vidtar åtgärder för att göra sin verksamhet mer hållbar. Bevis för att det fungerar kan man få genom att läsa de noterade bolagens årsredovisningar. I framför allt de större bolagens årsredovisningar på Stockholmsbörsen ingår det nu alltid en väldigt ambitiös hållbarhetsredovisning, där bolagen i detalj redogör för vad de gör för att göra sin verksamhet mer hållbar. Med tanke på skalan av bolagens verksamhet är det inte otänkbart att man kan göra mer för till exempel miljön genom att spara i hållbara fonder än genom att panta burkar och äta mindre kött. Innebär hållbara investeringar också högre avkastning? Det har gjorts massvis med studier på området, men resultaten har varit otydliga. Generellt skulle man kunna säga att man varken får bättre eller sämre avkastning.


Hur väljer man då hållbara fonder? De flesta fondbolag gör det idag lätt och erbjuder fonder som är uttalat hållbara, det vill säga fonder där bolagens hållbarhetsprofil spelar en avgörande roll för om fonden väljer att investera eller inte. Med det sagt så har även ”vanliga” aktiefonder i många fall hållbarhet som faktor när de gör sina investeringar. I vilken utsträckning brukar framgå av informationsmaterialet som finns på bolagens hemsidor. Som fondsparare bör man vara medveten om att hållbarhet är ett sätt för fondbolagen att marknadsföra sig och sticka ut. Som alltid gäller det därför att vara på sin vakt och kontrollera att fonderna man erbjuds inte har för höga avgifter.

Mikael Tjäder
Fondmarknaden.se

 

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.