FAANG-begreppet utmanas av MAGA och WNSSS

Håller FAANG-eran på att ta slut och ersättas med andra begrepp? Den senaste tiden har MAGA seglat upp som nytt samlingsnamn för de hetaste techaktierna, men även WNSSS har nämnts.

Den främsta orsaken är att Facebooks aktie drabbats av flera bakslag den senaste tiden. Först var det dataläckan av användaruppgifter till Cambridge Analytica som gav aktieägarna en kalldusch. Aktien återhämtade sig dock och fortsatte att klättra fram till kvartalsrapporten. Den levde inte upp till förväntningarna och fick aktien att falla med 24 procent. Sedan toppen 25 juli har aktien fallit med 15 procent.

Netflix aktieägare fick se värdet falla med 15 procent i efterhandeln efter en abonnemangstillväxt som inte uppfyllde förväntningarna. Dessutom lämnade bolaget en prognos med sämre abonnemangstillväxt än vad analytikerna hade räknat med. Sedan toppen 9 juli har aktien fallit omkring 17 procent.

Istället har begreppet MAGA börjat dyka upp på sina håll. MAGA står för Microsoft, Amazon, Google och Apple, och ska för övrigt inte blandas ihop med hashtaggen MAGA som ofta står för Trumps mantra “Make america great again”.

Hela 86 procent av bolagen på USA-börsen har överraskat på uppsidan i samband med den senaste rapportsäsongen och teknikaktierna på Nasdaqbörsen är definitivt inget undantag, men det finns alltså tydliga skillnader som skär genom FAANG-begreppet.

Microsoft som inte ingår i FAANG såg en stark utveckling tillsammans med Amazon, Google och Apple.

Microsofts resultat blev 4,6 procent bättre än förväntat, eller ett resultat på 1,13 dollar per aktie, vilket fick aktien att stiga med 3,3 procent i efterhandeln 20 juli. Aktien är hittills i år upp med 28,6 procent. Detta efter att techjätten återigen vunnit mer marknadsandelar avseende molnet än sina två största konkurrenter Amazon och Alphabet under det andra kvartalet. 

Amazons resultat per aktie blev 104 procent bättre än analytikernas förväntningar, eller 5,07 dollar per aktie. Aktien är hittills i år upp med 61,8 procent.

Google gjorde ett resultat på 4,54 dollar per aktie och detta fick kursen att stiga med 4 procent i efterhandeln. Googles kinesiska konkurrent Baidu har dessutom fallit på uppgift att Google lanserar en ny censurerad sökmotor. Det hjälpte inte att Baidus kvartalsrapport var bättre än väntat. Hittills i år är aktien ned med 4,8 procent. Desto bättre har det gått för Googles moderbolag Alphabet som stigit med 20,2 procent under samma period.

Apple blev det första amerikanska bolaget att nå 1 triljon dollar i börsvärde några dagar efter den senaste kvartalsrapporten som gladde marknaden. Resultatet per aktier blev 2,32 dollar per aktie, sju procent högre än konsensus. Techjätten spår även en omsättning för det fjärde kvartalet som var högre än analytikernas förväntningar. Apples kursuppgång är hittills 23,2 procent.

Bland teknikaktier finns ytterligare ett begrepp som bland annat Placera noterat tidigare i år; WNSSS (uttalas som winners, alltså vinnare).

WNSSS står för Weibo, Nvidia, Service Now, Square och Shopify. Weibo är det största sociala nätverket i Kina. Nvidia har gjort sig kända för sina grafikkort till spelindustrin men har också blivit en aktör inom den autonoma tekniken inom bilindustrin. Molntjänster och datacenter är också viktiga områden. Service Now utvecklar molnbaserade stödtjänster medan Square levererar mobila betalningslösningar.

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.