Börsen på plus

Den svenska börsen ligger på plus för året efter den senaste uppgången under augusti månad. Vinstnivåerna är över förväntan och i nuläget talar väldigt lite för stora börsnedgångar i närtid. Två uppstickare på Stockholmsbörsen är skogsbolagen SCA och Holmen som har dragit stor nytta av den låga kronkursen och exportmöjligheterna som det har medfört. Förväntan är att kronan fortsatt kommer att vara låg så länge som Riksbanken avstår från att höja räntan. Det kan ge fortsatt fina valutaavkastningar på fonder som handlas i dollar och euro.

Oavsett utgången av det svenska valet så är det möjligt att vi har en tid av politisk osäkerhet framför oss. Det är tänkbart med minoritetsregeringar, nyval och osämja. Varken börsen eller räntepolitiken förväntas påverkas nämnvärt av detta i närtid, men i en framtida lågkonjunktur så måste finanspolitiken spela en allt större roll, då stora räntesänkningar inte är möjligt. Då kommer det krävas ett starkt politiskt ledarskap.

I övriga världen så är det fortsatt den amerikanska börsen som presterar bäst, med amerikanska småbolagsfonder väldigt starka under 2018. Tillväxtmarknaderna har gått trögt och påverkas av en väldigt stark dollar och potentiella handelskrig, men värderingarna är relativt låga och det finns potential i bland annat Kina och Indien.

Nyckeltal augusti månad:
Globalindex: +3,15 %
Svenska börsen: +2,6 %
Bästa marknad: USA Nasdaq +5,7 %

Valutor
USD/SEK: 9,15, sedan årsskiftet 11,5 %
EUR/SEK: 10,62, sedan årsskiftet 7,9 %

Bästa Fonder i augusti
Alla Kategorier: UBS Asset Management - Equity Fund - Small Caps USA P     +12,02 %
Nordamerika: UBS Asset Management - Equity Fund - Small Caps USA P     +12,02 %
Europa: Danske Invest Lux - Europe Small Cap +6,64 %
Sverige: Spiltan Fonder - Aktiefond Investmentbolag +4,61 %
Tillväxtmarknader: Allianz Global Investors - Allianz Thailand Equity A +6,30 %
Räntefonder: GAM (Luxembourg) S.A. - GAM Swiss Franc Bond B +3,99 %

Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.