Storbanker tonar ner finansiell risk efter det svenska valet men förvaltare flyr svenska småbolag

Trots att det inte finns något tydligt regeringsalternativ i den svenska politiken finns ingen politisk riskpremie i sikte. Det skriver SEB i sin senaste utgåva av Nordic Outlook.

Även Nordea tonar ner risken. Storbanken ser en risk i att det kommer att ta tid att bilda regering och att det blir svårt att genomföra reformer för att förbättra den svensk konkurrenskraft och tillväxtmöjligheter. Det är olyckligt, men är inget som oroar finansmarknaderna i närtid, skriver banken och tillägger: "En svag regering väcker dock frågor om finanspolitikens förmåga att ta ett större ansvar vid en avmattning, då utrymmet för penningpolitiken är begränsat".

En som dock sålt av alla svenska småbolagsaktier inför det svenska valet är Erik Penser Bank. De undviker också helt den svenska kronan före valdagen. "Har marknaden en anledning att vara orolig och stressad före detta valet? Vår slutsats är ja", säger Jonas Thulin, som ansvarar för förvaltningen hos Erik Penser, i en intervju med Bloomberg News.

Beslutet att dumpa svenska småbolagsaktier är baserat på en osäkerhet kring valutgången men även historisk data. Erik Pensers analys visar att de mindre bolagen presterar sämre än storbolagen både före och efter ett svenskt val. Den svenska kronan är i trakterna av en nioårslägsta-nivå, noterar Bloomberg.

Riksdagsvalet är heller ingen faktor som spelat någon roll för Riksbanken. Det framgick när Riksbankschefen Stefan Ingves kommenterade beslutet att lämna styrräntan på oförändrad nivå på -0,5 procent.

Alfred Berg har en neutral inställning till den nordiska aktiemarknaden. Det framgår av deras senaste månadskommentar.

Den alldeles uppenbara risken är att kronan riskerar att försvagas än mer med anledning av ett oklart resultat. Det gör oss alla relativt sett fattigare, samtidigt som det gynnar de börsbolag som har kostnader i kronor men försäljning i utländsk valuta, skriver Jonas Olavi och tillägger:

Är det något vi lärt oss av historien så är det att det sällan är de förannonserade händelserna som skapar fallen, utan de skapar snarare kortsiktigare köptillfällen.

Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli räknar inte med någon större dramatik på aktiemarknaden generellt, däremot kommer resultatet att bli intressant för de aktier som är verksamma inom välfärd och utbildning. Det säger han i en intervju med Bloomberg. Aktier som pekas ut kan påverkas av valet är Humana och Attendo. 

OMX har stigit nästan 20 procent under den senaste fyraårsperioden av socialdemokratiskt minoritetsstyre, och därmed slagit uppgången på 4,9 procent för Euro Stoxx 50. Det kan jämföras med det breda amerikanska S&P500-indexet som ökat med hela 46 procent under samma tidsperiod, skriver Bloomberg.

Av SEB:s resomenag i Nordic Outlook framgår också att problem inom den svenska politiken inte är så stora som långvariga regeringskriser i andra europeiska länder. Sverige har också den lägsta statsskulden sedan 1978 sett i förhållande till BNP.

Storbanken bedömer att risken för att V och SD på allvar ska nå framgångar med att driva ett svenskt utträde ur EU är liten, detta på grund av att det finns ett grundmurat stöd för EU-medlemskap i svensk opinion.

Banken menar att skillnaderna i synen på den ekonomiska politiken mellan främst S och M är mindre än på länge. Det finns en pragmatisk samarbetstradition i svensk politik vilket gör att man kan göra blocköverskridande överenskommelser, vilket dock långtifrån lyckats åstadkommas inom alla viktiga områden.

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.