Tufft år för svenska hedgefonder, aktiefokuserade fonder bland undantagen

Många svenska räntehedgefonder har haft det tufft under 2018, samtidigt visar aktiefokuserade hedgefonder från fondbolag som Atlant, PriorNilsson och Adrigo på god avkastning. Det framgår av data från Fondmarknaden.se.

Den samlade bilden av hedgefondsektorn är att den kämpar i motvind. Genomsnittlig avkastning hittills i år enligt Fondmarknaden.se's kategoriindex för hedgefonder uppgår till blygsamma 0,3 procent.

Bland de fonder som sticker ut på uppsidan är Atlant Edge från fondbolaget Atlant Fonder. Fonden har stigit med knappa 14 procent under året och gynnats av såväl sin exponering mot börsen via indexderivat som av optionsinnehav i individuella aktier, enligt månadskommentarer från förvaltaren Anders Kullberg.

PriorNilsson Idea är en annan positiv bidragsgivare i hedgefondkategorin. Fonden har under många år uppvisat starka resultat och årets uppgång summerar till cirka 11 procent där mycket av avkastningen. Fonden har under året bland annat gynnats av sin exponering mot telekommunikation där exponeringen mot Ericsson varit särskilt lyckosam.

Den relativt nystartade aktiehedgefonden Adrigo Small & Midcap L/S är en annan ljuspunkt. Fonden har stigit med knappt 8 procent i år där en stor del av avkastningen kom under juni månad i spåren av starka bidrag från innehav som Bergman & Beving och Recipharm.

För räntehedgefonder har det varit tuffare. Excalibur och jättefonden Catella Hedge, som förvaltar närmare 11 miljarder kronor, är exempel på fonder med negativ avkastning i år.

Även trendföljande kvantfonder har det svårt i dagens marknadsklimat. Ett exempel är SEB:s jättefond Asset Selection , som förvaltar 13 miljarder kronor. Den ligger hittills i år på minus 6,0 procent.


Läs mer om hedgefonder och se hela Fondmarknaden.se's utbud inom kategorin



Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.