Tillväxtmarknader tekniskt i ”björnmarknad” är det läge att köpa?

Aktier på tillväxtmarknader har utvecklats svagt under senare tid vilket fått index som täcker in länder på dessa marknader att falla så pass mycket att de nu anses vara inne i en teknisk ”björnmarknad”.

Tillväxtmarknadsindexet MSCIEF, ett index som täcker in världens stora tillväxtmarknader, föll under augusti med 20 procent sedan toppnoteringen i januari, vilket är gränsen för vad man kallar för just björnmarknad, rapporterar Reuters.

MSCI bedömer att mer än 1,9 biljoner dollar i tillgångar är knutna till indexet. Kina står för 33 procent av indexet, följt av Indien, Brasilien och Ryssland med 9, 6 respektive 4 procent.

Nedgången har skett mot bakgrund av ett eskalerande handelskrig mellan Kina och USA vilket haft en negativ effekt på den kinesiska aktiemarknaden. Samtidigt noteras politisk turbulens i länder som Brasilien, Turkiet och Argentina.

Frågan man som fondinvesterare kan ställa sig är om denna nedgång skapat köplägen eller om det kommer bli värre.


Ska man tro Alfred Bergs allokeringsstrateg Jonas Olavi finns det skäl till fortsatt försiktighet.
"När vi studerar de olika marknadernas förutsättningar kan vi konstatera att USA fortsätter att se konstruktivt ut kontra de flesta övriga marknaderna. Svagast har tillväxtmarknader gått, och vi bedömer att det finns mer risker än möjligheter på kort sikt”, skriver strategen gällande aktier på tillväxtmarknader i sin senaste allokeringsrapport, Olavi väljer också att vikta ned obligationer på dessa marknader.

Enligt investeringsveteranen Mark Mobius, som i tre decennier var tillväxtmarknadsexpert på fondjätten Franklin Templeton, har det skapats investeringslägen på dessa marknader i spåren av handelsoron. Möjligheterna ser han i länder som Bangladesh, Turkiet och Vietnam eftersom dessa väntas ersätta Kina i exporten till USA.

”Dessa är alla stora producenter av tyg och skor och annan sort av konsumentvaror som Kina exporterar”, sade han i en intervju med CNBC i juli.

Enligt Kirk Hartman, som är investeringschef på den amerikanska kapitalförvaltaren Wells Fargo, gäller det att hålla ögonen på eventuella kedjeeffekter där problem i mindre ekonomier som Argentina, Brasilien och Turkiet kan få spridningseffekter till större ekonomier i Asien som Kina och Korea. Han menar dock att vi inte befinner oss i ett liknande läge som vid den asiatiska krisen 1998 där en utbredd finansiell kris i Ostasien hotade få återverkningar på den globala ekonomin.

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.