Risk för smitta när det blåser på tillväxtmarknaderna – men fyndlägen kan uppstå när det över

Det har varit några skakiga månader för flera tillväxtmarknader, främst Turkiet och Argentina. Där har långa perioder av ekonomiska obalanser nu lett till kraftiga ras för ländernas aktiemarknader och valutor. I Argentina har IMF kallats in och Turkiet verkar president Erdoğan fortfarande fast beslutsam om att lösa krisen på egen hand.

En kris på en tillväxtmarknad kan ha många olika orsaker. Något som man ofta hittar är en kombination av stora kapitalinflöden och stora lån i utländsk valuta. När sedan marknaderna börjar röra sig åt fel kan det självförstärkande ond spiral skapas där nedgångarna i sig föder ytterligare nedgång.

Är krisen kraftig nog kan den sprida sig till andra närliggande länder som inte har samma fundamentala förutsättningar för en kris. Men när paniken drabbar investerare är det sälj först och ställ frågor sen som gäller. Dessa effekter kallas contagion på finansengelska och är väldokumenterade.

För tillväxtländer är det här ett problem, eftersom det som från början inte var en kris som hade någonting alls med dem att göra snabbt kan bli det om villkoren på finansmarknaderna snabbt förändras till det sämre.
Som sparare kan det vara värt att bära med sig att värdet på en tillväxtmarknadsfond inte nödvändigtvis sjunker på grund av något som händer på den enskilda tillväxtmarknaden. Finansmarknaderna tenderar att klumpa ihop företag och länder med varandra och behandla dem som en homogen grupp när det bränner till.

Därför kan de länder som bara blev smittade, och som inte hade några egna underliggande problem som blottades när finansmarknaderna skakade till, bjuda på bra investeringsmöjligheter när oron blåst förbi.


Mikael Tjäder,
Fondmarknaden.se