Stigande börser på nyheter om vaccin

November månad har gett stora globala börsuppgångar, på flera håll till och med tvåsiffrigt. Stockholmsbörsens OMXS 30 avslutade månaden 11,64 procent upp, Londonbörsens FTSE 100 steg 11,81 procent, och i USA steg både Dow Jones och Nasdaq över 10 procent.

Vad som drivit på börserna är till viss del att presidentvalet i USA till slut fick ett avslut och att vi nu vet vem som kommer styra landet de kommande fyra åren. Visst har börserna stigit kraftigt sedan valet, men utfallet hade nog inte skiljt nämnvärt om segern istället hade gått till Trump. Visserligen så tycks Bidens utnämningar till kommande administration ha tolkats positivt, men även att det inte blev några oroligheter efter valet kan ha hjälpt till att skjutsa börsen uppåt. Dock är det inte helt lugnt i Washington ännu då Trump fortfarande inte helt erkänner sig besegrad, och han har ytterligare en månad kvar innan han måste lämna över till Biden. Förhoppningsvis ska han inte kunna hitta på allt för mycket för att störa överlämningen.

Nyheterna om vaccin har ytterligare knuffat börsen uppåt. Flera bolag har rapporterat goda testresultat och i vissa fall har effektiviteten överträffat analyserna ordentligt. Läkemedelsbolaget Moderna rapporterade en effektivitet på hela 95 procent, visserligen är det bara ett preliminärt testresultat, men det tolkas såklart ändå som väldigt positivt.

Den sista december lämnar Storbritannien EU:s inre marknad och tullunion. Om inte parterna ingår ett nytt avtal innan dess tvingas man in i en så kallad hård Brexit. Det senaste uttalandet från parterna är att man står långt ifrån varandra inom tre viktiga frågor, och att inget avtal kommer komma på plats förens dessa är lösta. Dessa frågor är: fisket, hur tvister ska hanteras och likvärdiga konkurrensvillkor. Förhoppningsvis kan parterna komma överens de kommande veckorna, för att sedan ha ett nytt avtal på plats innan årsskiftet.

Riksbanken ser att den ökande smittspridningen under hösten medfört ökad osäkerhet på marknaderna, och att en ny ekonomisk nedgång kan vara att vänta. Man meddelade därför i sitt penningpolitiska beslut för november att man kommer förlänga sitt köpprogram av tillgångar till slutet av nästa år, man ökar också på programmets storlek och kan nu köpa upp till 700 miljarder kronor. Utöver detta behåller man också räntan på noll procent.Sammanfattningsvis så är börsen fortfarande det bästa alternativet om man vill ha avkastning på sitt kapital. Men man ska vara medveten om att det såklart finns risker. Men är man beredd på att det kan studsa lite upp och ned framöver, och har tagit höjd för det, så finns all anledning att ligga kvar. Är man däremot lite känsligare och vet om att man behöver sitt sparkapital på kort sikt kanske man ska se över sin portfölj och eventuellt vikta ner aktieandelen något.

För våra Aktiva Fondportföljer har vi sedan i höstas viktat ner aktieandelen några procent. Inte för att vi är negativt inställda till aktier, utan mer för att vara förberedda och ha lite skydd i portföljen utifall en sättning skulle komma. Vi genomför nu i början på december en omallokering och kommer även efter det ligga kvar på en positiv syn, om än fortfarande något försiktig.

Vill du veta mer om Fondmarknaden.se’s Aktiva Fondportföljer, läs mer här .


Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.