Logga in   |  Bli kund

Arkiv

Visa fondnyheter från
 

Nyheter från fondbolagen

 • Catella Hedgefond fortsatte utvecklas svagt i november, energirelaterade innehav bidrog negativt  

  Catella Hedgefond fortsatte utvecklas svagt i november, energirelaterade innehav bidrog negativt

  Catella Hedgefond fortsatte ned 0,9 procent i november efter en nedgång om 1,1 procent i oktober. Sedan årets början har fonden tappat 1,9 procent.

  Under perioden har energirelaterade innehav fortsatt haft en negativ inverkan på portföljen trots att man tagit ned riskerna inom detta segment.

  "Även om vi bedömer innehaven som attraktiva så har vi tagit till oss oljeprisets fall och vi har justerar riskerna till en lämplig nivå", skriver förvaltarteamet.

  Förvaltarna skriver vidare att man ser transportaktier som Wallenius Wilhelmsen och Flex LNG som potentiella vinnare på en eventuell lättnad vad gäller handelskonflikten mellan USA och Kina, vilket det kom positiva signaler om under perioden.

  Man tror vidare på omsorgssektorn där fonden äger bland annat Ambea. Även cykliska bolag tror man kan utvecklas bättre än börsen framåt.

  "Vår bedömning är även att vissa cykliska bolag inom råvaror, stål och verkstad har prisat in ett väsentligt svagare konjunkturscenario och de även i ett läge med fortsatt svaga makrodata har potential att utvecklas bättre än börsen som helhet", skriver förvaltarna.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge US Small and Microcap tappade 1,4 procent i november och utvecklades sämre än index  

  Didner & Gerge US Small and Microcap tappade 1,4 procent i november och utvecklades sämre än index

  Didner & Gerge US Small and Microcap tappade 1,4 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som under samma period steg med 1,4 procent. Sedan årets början har fonden stigit med 8,0 procent.

  De innehav som bidrog mest positivt under månaden var Toro, Tucows och Bright Horizons Family Solutions. De innehav som bidrog mest negativt i portföljen var Welbilt, Linamar och
  Douglas Dynamics

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Grand Canyon Education, Littelfuse och Toro.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Small and Microcap tappade 3,1 procent i november, bättre än index  

  Didner & Gerge Small and Microcap tappade 3,1 procent i november, bättre än index

  Didner & Gerge Small and Microcap tappade 3,1 procent i november, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som under samma period sjönk med 3,7 procent. Sedan årets början har fonden backat 13,2 procent.

  De innehav som bidrog mest positivt under månaden var Victoria, Banca IFIS SPA och Proactis. De mest negativa bidragsgivarna var Airboss of America, Premier Technical Services och Bakkafrost.

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Paradox, Bahnhof och Corticeira Amorim.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Global steg marginellt i november, Centene, Snap-on och Brookfield positiva bidrag  

  Didner & Gerge Global steg marginellt i november, Centene, Snap-on och Brookfield positiva bidrag

  Didner & Gerge Global steg med 0,3 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som under samma period steg med 1,0 procent. Sedan årets början har fonden stigit med 3,5 procent.

  De innehav som bidrog mest positivt under månaden var Centene, Snap-on och Brookfield Asset Management. Negativa bidragsgivare var huvudsakligen Activision Blizzard,
  Carl Zeiss Meditec och Fairfax Financial.

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Fairfax Financial, Centene och Markel.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Krediter med relativt god rating har drabbats hårdare än high yield enligt Enter Return  

  Krediter med relativt god rating har drabbats hårdare än high yield enligt Enter Return

  Under november har svenska kreditspreadar gått isär kraftigt i en anpassning till internationella kreditmarknader som varit svaga under stor del av året. Förvaltarteamet bakom Enter Return har varit inställda på en sådan anpassning men trots att man haft korta kreditbindningstider har korrigeringen varit kostsam.

  "Generellt sett har krediter med relativt god rating drabbats hårdare än rena high yield-krediter. Ett tecken på att det mer är fråga om en korrigering av marknadsprissättningen än ren kreditoro", kommenterar förvaltarteamet.

  Den positiva sidan av priskorrigeringen är att portföljen nu har en högre löpande avkastning än tidigare.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var obligationer utgivna av Heimstaden, Sveaskog och Kinnevik. På minussidan återfinns obligationer utgivna av Volvofinans, Vacse och Tryg.

  De största innehaven var per utgången av månaden obligationer utgivna av Nibe, Heimstaden och Hexagon med portföljvikterna 5,7, 4,6 respektive 4,3 procent.

  Enter Return sjönk med 0,3 procent i november, vilket medför att den även tappat 0,3 procent sedan årsskiftet.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Enter Preserve tror på fortsatt hög lönsamhet för nyinköpta Hexagon  

  Enter Preserve tror på fortsatt hög lönsamhet för nyinköpta Hexagon

  Hexagon är ett nytt innehav i Enter Preserve, som beskrivs av förvaltarteamet ha en lång historik av god tillväxt och stadigt förbättrad lönsamhet.

  "Repetitiva intäkter är idag en stor del av bolagets affär vilket pekar på att lönsamheten kommer vara fortsatt stabil och hög", kommenterar förvaltarteamet.

  Efter aktiens fall under oktober har värderingen av aktien kommit ner, vilket man ser som en bra investeringsmöjlighet.

  Bland positiva bidragsgivare märktes Balder, Tele2 och Dustin. På minussidan återfinns ÅF, Assa Abloy och Volvo.

  De största innehaven per utgången av månaden var utgivna av Norsk Hydro, Telia och Billerudkorsnäs med portföljvikterna 5,9, 5,1 respektive 5,1 procent.

  Enter Preserve sjönk med 1,4 procent i november, vilket medför att fonden tappat 3,3 procent sedan årets början.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Enter Småbolagsfond bedömer ÅF är en av de starkaste teknikkonsulterna  

  Enter Småbolagsfond bedömer ÅF är en av de starkaste teknikkonsulterna

  November blev en svängig månad för börsen, enligt förvaltarteamet bakom Enter Småbolagsfond. Cykliska sektorer utvecklades svagt, pressat av fortsatt oro kring industrikonjunkturen. Mindre cykliska sektorer som hälsovård, fastighet och telekom klarade sig bättre.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Mips, Balder och Catena Media. På minussidan återfanns MTG, ÅF och Swedencare.

  ÅF, som varit ett nyckelinnehav sedan fonden startade, höll en välbesökt kapitalmarknadsdag. Där spreds ytterligare ljus på den strategi som bolaget presenterade för cirka ett år sedan, som man nu känner är väl förankrad i organisationen.

  "Vi tror att ÅF står väl rustade som en av de starkaste teknikkonsulterna på den nordiska marknaden. Vi lockas även av utsikten till ett större plattformsförvärv de kommande åren", kommenterar teamet bakom fonden.

  Under månaden har man ökat i en rad innehav, däribland Balder, Bufab och Momentum Group.

  De största innehaven per utgången av månaden var Balder, ÅF och Attendo.

  Enter Småbolagsfond sjönk med 1,5 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 3,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Småbolag backade 1,3 procent i november, Trelleborg, Lifco och Mekonomen bland förlorarna  

  Didner & Gerge Småbolag backade 1,3 procent i november, Trelleborg, Lifco och Mekonomen bland förlorarna

  Didner & Gerge Småbolag tappade 1,3 procent i november. Sedan årets början har fonden tappat 1,4 procent medan index stigit med 5,8 procent.

  De innehav som hade störst positiv påverkan var Coor Service Management, Sydbank och
  Husqvarna medan negativa bidrag kom från Trelleborg, Lifco och Mekonomen

  Vid månadens utgång var fondens största positioner Husqvarna, Trelleborg och Securitas. På sektornivå stod industrivaror och tjänster för 37 procent av allokeringen medan finans utgjorde knappt 15 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Aktiefond tappade 1,5 procent i november, Volvo, Lifco och Trelleborg tyngde  

  Didner & Gerge Aktiefond tappade 1,5 procent i november, Volvo, Lifco och Trelleborg tyngde

  Didner & Gerge Aktiefond tappade 1,5 procent i november. Sedan årets början har fonden tappat 10 procent medan index stigit med 1,7 procent.

  De innehav som hade störst positiv påverkan var Danske Bank, Husqvarna och Nordea medan negativa bidrag kom från Volvo, Lifco Trelleborg.

  Vid månadens utgång var fondens största positioner Nordea, Danske Bank och Handelsbanken. På sektornivå stod industrivaror och tjänster för 44 procent av allokeringen medan finans utgjorde 32 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Sensor Sverige Select viktade om från konjunkturkänsliga bolag till värdeaktier i november  

  Sensor Sverige Select viktade om från konjunkturkänsliga bolag till värdeaktier i november

  Blandfonden Sensor Sverige Select har sålt konjunkturkänsliga bolag och istället köpt värdeaktier under november. Det framgår av en månadsrapport.

  Fonden som under månaden backade med 2,1 procent höll vid månadens slut en aktieexponering på 63 procent.

  Bland bolag som man investerat i under perioden märks Swedish Match som förvaltaren bedömer har goda framtidsutsikter trots kortsiktigt negativa nyheter kopplade till ett förbud på smaksatta cigaretter.

  "Swedish Match har fallit över 30 procent sedan i somras främst på grund av att FDA troligen kommer att förbjuda smaksatta cigarrer. Det är självklart negativt för bolaget och kommer pressa bolagets vinst men samtidigt tror vi att bolaget kommer att kunna kompensera detta genom andra rökfria produkter", skriver förvaltaren i en kommentar

  Fonden har även investerat i bankaktier under november då man anser att värderingar kommit ned på låga nivåer. Bland aktier som sålts märks Dometic och Kinnevik.

  Vid månadens slut var fondens största innehav Investor, Volvo och Sandvik.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • PriorNilsson Sverige Aktiv har ökat exponeringen mot finans- och investmentbolag under november  

  PriorNilsson Sverige Aktiv har ökat exponeringen mot finans- och investmentbolag under november

  PriorNilsson Sverige Aktiv sjönk med 0,4 procent i november, vilket innebär att fonden under året stigit med cirka 5 procent.

  Fonden har under månaden ökat exponeringen mot finans- och investmentbolag medan allokeringen till verkstad minskats.

  På bolagsnivå har fonden ökat i Nordea, Handelsbanken, Nokia och Investor medan innehaven i Volvo, Securitas och SEB minskats. Avyttringar har gjorts i Balder, Danske Bank och Peab.

  Vid månadens utgång var fondens största positioner SEB, Ericsson och Nokia. Bästa bidrag under perioden kom från innehaven i Essity, Billerud och Novo Nordisk.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Ulrika Lindén lämnar Öhman Fonder för Swedbank Robur  

  Ulrika Lindén lämnar Öhman Fonder för Swedbank Robur

  Förvaltaren Ulrika Lindén har valt att lämna ränte- och kreditteamet på Öhman Fonder för att tillträda som räntechef på Swedbanks fondbolag Robur. Det framgår av ett pressmeddelande från Swedbank Robur och av en nyhetsuppdatering på Öhmans sajt.

  Enligt Öhman Fonder kommer ingen ersättningsrekrytering göras, istället kommer Lars Kristian Feste och Tobias Kaminsky, som sedan tidigare förvaltat fonden Öhman FRN Hållbar tillsammans med Lindén, ta över förvaltningen av fonden.

  Ulrika Lindén börjar som räntechef på Swedbank Robur den 1 februari 2019.


  Referenser:
  Källa 1   Källa 2  


  Taggar:
  #fixedincome   #mutualfunds  

 • Cliens Sverige ser god vinsttillväxt i Troax  

  Cliens Sverige ser god vinsttillväxt i Troax

  Cliens Sveriges förvaltare Thomas Brodin och Roger Hedberg ser god vinsttillväxt i Troax, vilket också var det bolag som bidrog med det starkaste resultatbidraget till portföljen relativt index under november. I absoluta termer var dock Essity det största positiva bidraget. Det framgår av en månadsrapport.

  "Troax levererade en mycket stark kvartalsrapport där de rapporterade 15 procent tillväxt i såväl vinst som orderingång. I absoluta tal gav dock Essity ett ännu större positivt bidrag, efter marknadsuppgifter om fallande massapris vilket gynnar bolaget", skriver förvaltarduon.

  Bland negativa bidrag märktes Volvo och Elekta.

  "Volvoaktien föll mot bakgrund av fortsatt konjunkturoro, vilket vi dock tycker är väl reflekterat i den mycket låga värderingen. Elekta är periodvis en svängig aktie. Bolaget står dock inför en mycket spännande framtid med hög vinsttillväxt drivet av nya produktlanseringar. Vi har därför fortsatt stark tilltro till Elektaaktien", kommenterar de vidare.

  Under månaden avyttrades innehavet i Skanska och fonden utnyttjade allmänna kursnedgångar till att öka innehaven i tillväxtbolag som Hexagon och Indutrade.

  Fonden hade 36 innehav vid månadens slut och aktieandelen var något högre än vid ingången av månaden.

  Avkastningen för månaden summerade till -1,2 procent, vilket innebär att årsavkastningen uppgår till -1,6 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Robeco New World Financial Equities sjönk 6 procent i oktober, Curo, SBI och Voya tyngde  

  Robeco New World Financial Equities sjönk 6 procent i oktober, Curo, SBI och Voya tyngde

  Robeco New World Financial Equities D EUR sjönk 6 procent i oktober.

  Hittills i år har fonden tappat 0,3 procent sedan årsskiftet, vilket är bättre än jämförelseindexet som backat 4,8 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att under oktober gick fonden klart sämre än index. Detta hänförs till stor del till investeringsområdet Digital Finance som gick svagt när IT-aktier tappade under månaden.

  De främsta bidragsgivarna för fondens del var Flo Traders, Itau Unibanco och ICICI Bank. På minussidan återfinns Curo, SBI och Voya.

  Under månaden har man ökat exponeringen mot Metlife, Voya och Plus 500 samtidigt som positionen i NN Group minskats. Man har även adderat till positionerna i Worldpay, Paypal och Temenos.

  Därutöver har förvaltarteamet köpt in sig i Allianz medan positionerna i Assicurazioni Generali och Legal & General avyttrats.

  De största innehaven per utgången av månaden var Citigroup, Ping An Insurance och Allianz med portföljvikterna 4,2, 2,8 respektive 2,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Robeco Global Consumer Trends sjönk 5,8 procent i oktober, köpt Costco  

  Robeco Global Consumer Trends sjönk 5,8 procent i oktober, köpt Costco

  Robeco Global Consumer Trends sjönk 5,8 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 11 procent. Det är klart bättre än jämförelseindex som tappat 1,8 procent under samma tidsperiod. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fondens fokus mot digitala konsumtionstrend påverkade fonden negativt till följd av att teknologiaktier gick svagt på börsen.

  På minussidan återfinns Square som sjönk mot bakgrund av att den högt respekterade finanschefen Sarah Friar meddelade att hon tänker lämna bolaget. Bland gamingaktier gick även Take Two Interactive dåligt trots en framgångsrik lansering av Red Dead Redemption 2.

  På plussidan återfinns mer defensiva dagligvarunamn som McCormick, ett dagligvarubolag som steg 9 procent under perioden.

  Förvaltarteamet har under månaden sålt den kvarvarande positionen i motorcykeltillverkaren Eicher Motors. Istället har man köpt Costco som anses ha en attraktiv affärsmodell.

  De största innehaven per utgången av månaden var Mastercard, Amazon och Visa med portföljvikterna 2,9, 2,8 respektive 2,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Stark rapport från Mips enligt Consensus Småbolag  

  Stark rapport från Mips enligt Consensus Småbolag

  Consensus Småbolag A steg med 1,3 procent i november, vilket medför att fonden tappat 0,9 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att marknaden har under november varit fortsatt volatil med extra stora rörelser bland småbolagen.

  Det största innehavet Mips kom med en mycket stark rapport. Den goda tillväxten som bolaget redovisade sker framförallt hos bolagets befintliga kunder.

  "En intressant datapunkt är att varumärket Specialized från och med november har MIPS i samtliga sina hjälmmodeller. Nyheten ser vi som ett viktigt signalvärde som ökar sannolikheten att flera befintliga kunder går samma väg", kommenterar teamet bakom fonden.

  Positionen i Hexatronic har ökats, ett bolag som gick ned på sin rapport efter att bolaget har det fortsatt tufft på den svenska hemmamarknaden. Aktien har dock återhämtat sig mot bakgrund av att flera analyser pekat på företagets potential utomlands samt en svensk marknadsåterhämtning under nästa år.

  De största innehaven per utgången av månaden var MIPS, THQ och Hexatronic med portföljvikterna 15,3, 10,2 respektive 9,0 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Catella Hedgefonds chefsförvaltare anser det fel att likställa hedgefonder med allokeringsfonder - intervju  

  Catella Hedgefonds chefsförvaltare anser det fel att likställa hedgefonder med allokeringsfonder - intervju

  Det har varit en turbulent höst på världens finansiella marknader med kraftiga börsras under oktober månad och fortsatt osäkerhet under november.

  I denna miljö brukar investerare söka sig till trygga hamnar såsom hedgefonder. Men hedgefonder har inte alls lyckats under senare tid, tvärtom. Nu höjs kritiska röster som påtalar fondernas oförmåga att skapa avkastning och som samtidigt sätter de relativt höga avgifterna under lupp.

  I en intervju med nyhetsbyrån Finwire gav Thomas Elofsson, chefsförvaltare av Catella Hedgefond, sin syn på kritiken.

  "Det har varit ett generellt svårt år för aktiv förvaltning och hedgefonder har inte lyckats med uppdraget att skapa absolut avkastning. Även om det är svårt att diskutera en heterogen tillgångsklass som hedgefonder som grupp, kan man konstatera att en strategi som equity long/short, där förvaltarna köper vad man anser är billiga bolag och blankar dyra motsvarigheter, i många fall inte alls fungerat under 2018. Över tid bör detta dock jämna ut sig”, säger Elofsson som pekar på att vändpunkter i marknaden brukar vara svåra för hedgefonder.

  “Vi har haft en hygglig trend sedan marknaden bottnade ur 2015/2016. Att fånga upp en vändpunkt i en sådan trend har visat sig svårt för aktivt förvaltade fonder, hedgefonder inkluderat.”

  Vad gäller Catellas hedgefonder säger Elofsson att den svåra miljön återspeglas i de mandat som man förvaltar.

  “När det gäller den stora hedgefonden, Catella Hedgefond, är vi långt ifrån nöjda med året men jag tycker ändå att vi kom ur oktober med hedern i behåll. Problemet för oss är att vi levererat alldeles för låg avkastning innan dess”, säger Elofsson som pekar på att såväl bolagsspecifik risk som en sämre än förväntad utveckling för ränteportföljen förklarar den negativa utvecklingen under året.

  Elofsson säger att risken tagits ned i hedgefonderna för att på ett samlat sätt försöka få en överblick av situationen, det gäller särskilt de delar av portföljerna som gått allra sämst.

  Avgiften ska återspegla jobbet som läggs ner

  Gällande kritiken om hedgefondernas relativt höga avgifter, där det utöver en fast avgift åläggs ett prestationsbaserat arvode när fondens avkastning överstiger den korta räntan, säger Elofsson att avgiften ska reflektera det jobb som läggs ned.

  “Jag tycker man måste se avgiften från två håll. Den tjänsten vi försöker utföra och det jobb som läggs ned är ju detsamma, även i perioder av mindre bra avkastning. Sen tycker jag man ska ställa jobbet i relation till möjligheterna på marknaden. I takt med att den riskfria räntan har gått ner så har det också blivit mer utmanande att skapa avkastning. Det ställer egentligen högre krav på det underliggande arbetet i fonden.”

  “Om man som hedgefond fyller sin funktion i en portfölj, det vill säga att man tillför någonting som har en högre riskjusterad avkastning och har en annorlunda avkastningsprofil, anser jag att värdet av denna typ av fond är högre idag än tidigare, naturligtvis givet att man också skapar denna avkastning.”

  Elofsson menar att det inte blivit svårare att bedriva aktiv förvaltning även om årets resultat visat sig otillfredsställande. Tvärtom menar han att hedgefonders aktiva förvaltningssätt brukar fungera särskilt väl i svåra tider och han tror det kommer gälla framöver också.

  “Om man tror att hedgefonder spelat ut sin roll och att detta är ett tillgångsslag som man helst bör lämna givet den senaste tidens utveckling så blir ju avgiftsfrågan sekundär. Jag är övertygad om att så inte är fallet”, säger förvaltaren.

  Olika hedgefonder fyller olika syften

  Elofsson understryker att olika hedgefonder fyller olika syften och att man noga ska tänka igenom vad man vill att exponeringen ska bidra med innan man investerar. Han förordar även att man köper flera snarare än lägger alla ägg i samma korg.

  “Universumet av hedgefonder sträcker sig över många olika strategier och risknivåer. Det finns alltifrån marknadsneutrala fonder med mycket låg risk till aktiebaserade hedgefonder som till och med har högre risk än aktiemarknaden.”

  “Är du ute efter en hedgefond som ska komplettera en lågriskinvestering som räntor eller till och med kassa är det en viss typ av fond. Om du ser hedgefonden som en alternativ aktieexponering är det en annan. Det är klokt att sprida sina risker inom fondkategorin och se hedgefonder som en byggsten i en större portfölj.”

  En hedgefond är inte en allokeringsfond

  Att som investerare överväga att byta ut sin hedgefond mot ett billigare alternativ såsom en blandfond där pengar aktivt fördelas mellan räntor och aktier, tycker Elofsson inte är en bra idé.

  “Om man tittar på en lång historik så tenderar samvariationen mellan obligationer och aktier att röra på sig, den är inte statisk. En blandfond som har placerat 50 procent i aktier och 50 procent i obligationer, har under de senaste tio åren presterat väldigt bra. Det har att göra med att centralbankerna dragit ner räntorna under perioden samtidigt som aktier utvecklats väl.”

  “Skulle vi tvärtemot få en miljö med stigande räntor, vilket inte är osannolikt givet de låga nivåer vi befinner oss på idag, samtidigt som börsavkastningen blir svag, då blir effekten den omvända. Investeraren förlorar såväl på obligationsbenet som aktiebenet.”

  “En hedgefond, givet sitt betydligt flexiblare mandat, ser jag i ett sådant marknadsläge som en betydligt bättre investering. Att jämföra hedgefonder med allokeringsfonder blir som att jämföra äpplen och päron”, avslutar Elofsson.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Simplicity Småbolag Global utökar med en förvaltare  

  Simplicity Småbolag Global utökar med en förvaltare

  Simplicity Småbolag Global har utökat med antalet inregistrerade förvaltare av fonden hos Morningstar.

  Fonden förvaltas nu av Ulf Ingemarson och Anton Kristiansson. Tidigare stod Kristiansson som ensamt inregistrerad förvaltare.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • SEB Asset Selection backade med 1,3 procent under november - tappade på aktier och valutor  

  SEB Asset Selection backade med 1,3 procent under november - tappade på aktier och valutor

  SEB Asset Selection C SEK - Lux x backade med 1,3 procent under november.

  Fonden tappade pengar på aktier (-0,8 procent), räntor (-0,4), valutor (-1,0) medan ett breakeven-resultat nåddes för råvaror. Övriga effekter var positiva med 0,8 procent. Vad gäller risktagandet så låg volatiliteten under de 30 senaste handelsdagarna på 9,8 procent.

  Under november noterade de flesta aktiemarknader runt om i världen uppgångar. I snitt steg aktiemarknaderna med 0,2 procent. Bland de bästa marknaderna fanns Hongkongs Hang Seng Index (+6,1 procent), spanska IBEX (+2,1 procent) och amerikanska S&P (+1,8 procent). Räntemarknaderna levererade också positiv avkastning. På valutamarknaden apprecierade många valutor mot den amerikanska dollarn.

  Vid månadens slut hade portföljen en volatilitetsprognos om 9,5 procent.

  "Riskbidragen från respektive tillgångsklass (i procentenheter) såg ut enligt följande. Vi hade mellanstort riskbidrag från aktier (5,7 procent) och valutor (5,2 procent), mindre riskbidrag från räntor (2,7 procent) och råvaror (0,0 procent). Diversifieringseffekter reducerade den prognostiserade volatiliteten med 4,1 procentenheter", skriver portföljförvaltaren Hans-Olov Bornemann i en kommentar.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Lannebo Corporate Bond-förvaltarna ser korrigeringen i marknaden som sund  

  Lannebo Corporate Bond-förvaltarna ser korrigeringen i marknaden som sund

  Lannebo Corporate Bond A sjönk med 0,4 procent i november vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 0,2 procent. Det är något sämre än jämförelseindex som ökat med 0,3 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Utvecklingen på de nordiska kreditmarknaderna fortsatte vara svaga under november. Kreditspreadarna, det vill säga skillnaden mellan den riskfria räntan och räntan på företagskrediter, på både investment grade och high yield-obligationer fortsatte gå isär ordentligt med fallande obligationspriser som följd.

  Lannebo-förvaltarna anser att korrigeringen är ganska sund.

  "Trots den svaga marknaden fortsatte aktiviteten på primärmarknaden och det gjordes flera stora emissioner under månaden, dock på högre nivåer än tidigare, vilket prisade om marknaden rejält. Speciellt investment grade-segmentet, det vill säga obligationer med hög kreditvärdighet, fick sig en rejäl törn. Man måste ha i åtanke att detta segment har kommit ner på extremt låga räntenivåer under de senaste åren så att det kommer en korrigering är ganska sunt", uppger förvaltarna Karin Haraldsson och Katarina Ponsbach Carlsson i en kommentar.

  De svenska långräntorna visade små rörelser nedåt under november. Fonden har låg ränteduration, vilket gör att en förändring i långräntan inte har någon större påverkan på fonden.

  Inga större strukturella förändringar gjordes i fonden under månaden.

  Andelen företagsobligationer består till största del av FRN-lån, vilket är obligationer med rörlig ränta. Den fortsatta strategin i fonden är att hålla låg ränteduration för att skydda fonden mot stigande räntor. All utländsk valutaexponering i fonden valutasäkras till svenska kronor.

  Största emittenter vid månadsskiftet var; Castellum, Color Group, Storebrand Livforsikring, OP Bank och Nordea.

  "Bolagens Q3 rapporter har nu kommit in och de allra flesta har rapporterat som förväntat ur ett kreditperspektiv. Aktiviteten på primärmarknaden fortsatte trots det svaga marknadsläget", skriver förvaltarna i en kommentar till marknaden.

  Heimstaden Bostad och Castellum emitterade obligationer under perioden. Castellum gjorde sin första emission i euro.

  "Båda dessa emissioner fick övriga obligationer, speciellt på den svenska investment grade marknaden, att prisas om och tappa i värde", skriver förvaltarduon.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Pareto Nordic Corporate Bond räknar med mindre aktivitet i primärmarknaden framöver  

  Pareto Nordic Corporate Bond räknar med mindre aktivitet i primärmarknaden framöver

  Räntefonden Pareto Nordic Corporate Bond räknar med en mindre aktivitet i primärmarknaden framöver. Det skriver förvaltaren Øyvind Hamre i en månadskommentar.

  "Likviditetssituationen för investerarbasen på marknaden verkar vara solid, och vi förväntar oss inte en väsentlig ökning av standardräntorna", skriver han.

  November var en orolig period på kreditmarknaderna. Globalt har kreditspreadar stigit kraftigt, och internationella oroligheter har också delvis infekterat den nordiska high yield-marknaden, uppger Hamre.

  Det har också i sin tur fått den effektiva räntan i fonden att stiga och bruttoyielden i lokal valuta var över 7 procent i slutet av november.

  "Aktiviteten på primärmarknaden har minskat, men det görs fortsatt nya emissioner, och vi beräknar totalvolymen för november till cirka 8 miljarder norska kronor. Marknadsoroligheterna har också resulterat i en justering där emittenterna måste acceptera att marknaden kräver en högre kupongränta jämfört med tidigare i år", uppger Hamre.

  Pareto Nordic Corporate Bond deltog under november bland annat i emissionen i det danska fröföretaget DLF Seeds samt i förstaprioritetslånet till Songa Container. Aktiviteten på sekundärmarknaden är också något reducerad, och marknaden kan karakteriseras som en köpares marknad, enligt förvaltaren.

  När det gäller rapportperioden var det fler bolag som överraskade positivt än negativt. Förvaltaren ser fortsatt positivt på den underliggande trenden för företagen.

  Fondens innehav i obligationerna Com Hem, Point Resources och Hurtigruten kommer förtidsinlösas till överkurs.

  På den negativa sidan meddelade McDermott ett kostnadsöverskott på tre pågående projekt som tillsammans med oljeprisfallet ledde till ett kursfall i obligationen. Företaget Prime Living befinner sig i en krävande situation med likviditetsutmaningar på kort sikt. Innehavet i Prime Living utgör per i slutet av månaden blott 0,4 procent av portföljen.

  Nedgången för Nordsjöoljan på drygt 20 procent under november har inte gjort att bolaget reviderat sin syn.

  "Då vill vi påminna om att dagens oljepris är mer eller mindre densamma som för ett år sedan. I november 2017 ansågs det ge gott stöd för starka resultat i oljebolagen och aktivitetsökning i oljetjänster. Vi tror att detta i högsta grad fortfarande är fallet", skriver förvaltaren.

  Pareto Nordic Corporate Bond C avkastning var minus 0,7 procent, mot 0,1 procent för index. Hittills i år är avkastningen 1,2 procent, vilket kan jämföras med 0,5 procent för index.  Taggar:
  #fixedincome   #mutualfunds  

 • Pareto Global Corporate Bond-förvaltarna tror på mer fokus på balansräkningar framöver  

  Pareto Global Corporate Bond-förvaltarna tror på mer fokus på balansräkningar framöver

  Räntefonden Pareto Global Corporate Bonds förvaltare bedömer att det kommer att bli mer fokus på balansräkningarna i marknaden framöver. Det skriver förvaltarduon Stefan Ericson och Mathias Lundmark i en månadskommentar.

  November månad präglades av ökad oro för global handel, brexit-förhandlingar och oljeprisfall.

  Enligt förvaltarna har kreditmarknaden reagerat lite mer pessimistiskt än aktiemarknaden, relativt sett. De kvartalsrapporter som inkom sämre än väntat resulterade i större fall på obligationssidan än vad som varit normalt de senaste två åren, uppger förvaltarna.

  Pareto-förvaltarna uppger också att fler aktörer i marknaden nu drar ned sina prognoser vad gäller amerikanska räntehöjningar. Federal Reserve har nu höjt räntan åtta gånger sedan 2015.

  "Bolagen kommer nu behöva minska aktieutdelningar, återköp och jobba mer defensivt. Vi tror att fokuset kommer vara till större del på balansräkningen. Detta ser vi som positivt för krediter", uppger duon.

  Under november har Pareto Global Corporate Bond medverkat i en ny emission och det var säkerhetsbolaget Verisure. Fonden har även gjort en "switch" i Crown som innebär en förlängning av skulden med ett år och en liten ökning i kupong och förväntad avkastning. Crown är en underleverantör till mat-, dryck- och konsumentindustrin och levererar olika förpackningslösningar.

  "Vi är fortsatt defensiva i fondens exponering där vi söker mindre cykliska bolag. Dessa har också drabbats av marknadens svaga utveckling, och vi tycker de relativt sett är än mer attraktiva nu när ekonomin globalt planar ut", uppger förvaltarna.

  Pareto Global Corporate Bond backade med 1,8 procent under november och hittills i år är avkastningen minus 3,9 procent.  Taggar:
  #fixedincome   #mutualfunds  

 • Ålandsbanken fonder behåller övervikt för aktier  

  Ålandsbanken fonder behåller övervikt för aktier

  Ålandsbanken Fonder behåller sin övervikt för aktier. Det skriver fondbolaget i en marknadsutblick.

  Fondbolaget har en aktieandel om 70 procent, vilket kan jämföras med normala 50 procent.

  "Efter överdrivna kursnedgångar under hösten valde vi att taktiskt lyfta aktievikten från 60 till 70 procent. Vi behåller denna positionering tills vidare, men följer utvecklingen löpande för att snabbt kunna korrigera vår exponering. Vi noterar att flera välkända nordiska verkstadsbolag värderas mer än två standardavvikelser lägre än sitt historiska genomsnitt, trots överlag starka delårsrapporter och optimistiska framtidsutsikter. Oro för den globala tillväxten är alltjämt det övergripande temat på finansiella marknader även om ett dämpat tonläge i handelskonflikten mellan USA och omvärlden ger viss respit", skriver Ålandsbanken.

  Kapitalförvaltaren ser positivt på de nordiska börserna som bedöms vara attraktivt värderade och ha en relativt god vinstutveckling. För att det skall reflekteras i aktiekurserna krävs dock en stabilisering av de ledande konjunkturindikatorerna, bedömer fondbolaget som tror att det sannolikt händer först en bit in på nästa år

  "Marknadens nedpressade riskaptit är dock ett investeringstillfälle att nyttja."

  När det gäller aktier har fondbolaget övervikt för Norden och USA och undervikt för Europa samt tillväxtmarknader. När det gäller övriga tillgångsslag gäller neutralvikt för korta räntor, undervikt för långa räntor, neutral vikt för företagsobligationer med bättre kreditvärdighet och övervikt för företagsobligationer med lägre kreditvärdighet.  Taggar:
  #aktier   #analytics   #mutualfunds  

 • Pacific Precious tappade 1,6 procent i november, positioneringen i ädelmetaller ser intressant ut  

  Pacific Precious tappade 1,6 procent i november, positioneringen i ädelmetaller ser intressant ut

  Pacific Precious tappade 1,6 procent i november efter en bra månad under det oroliga marknadsklimatet i oktober. Sedan årets början har fonden backat 5,6 procent.

  Under månaden missgynnades fonden av sin långa exponering mot ädelmetaller. I en kommentar till Finwire säger dock förvaltaren Eric Strand att positioneringen i denna marknad ser intressant ut för en kraftig uppgång i närtid.

  "Commericals-positioneringar på COMEX-börsen ser mycket bra ut och frågan är om de vågar gå kort nästa uppgång nu när DOJ (Department of Justice) utreder en tidigare JP Morgan handlare för bland annat så kallad ”spoofing”. Om de inte går kort denna gång nu i december/januari så kan det bli en ordentlig short squeeze. Detta då retail/speculators sitter med riktigt stora nakna korta positioner."

  I den positiva vågskålen fanns fondens positionering i så kallade streaming-bolag. Även fondens valutahedge hade ett positivt resultatbidrag då dollarn, efter att ha noterat stora svängningar under månaden, försvagades med 0,8 procent mot kronan under perioden.

  Inför årets avslutande månad håller förvaltaren en positiv förväntansbild.

  "Månaden slutade med en positiv förväntan på G20 mötet vilket också visade sig med en god första dag i december +0,61%. Således en bra start på årets sista månad. Som tidigare ser vi oss mycket bra positionerade. I princip alla faktorer talar nu för en start på en ny bull-market för ädelmetaller som hade sin baby-bull-start december 2015 och har nu konsoliderats ner för att börja sin fullt utvecklade bull-market."  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Pacific Multi Asset steg med 1,3 procent i november, långa aktieexponeringar gick starkt  

  Pacific Multi Asset steg med 1,3 procent i november, långa aktieexponeringar gick starkt

  Pacific Multi Asset steg med 1,3 procent i november, vilket innebär att fonden backat med 0,8 procent sedan årets början.

  Under månaden har fonden haft ett positivt bidrag från långa aktieexponeringar medan defensiva placeringar givit ett nollresultat.

  Vad gäller börsens utveckling inleddes månaden med en kraftig nedgång men en kraftig återhämtning skedde under den sista veckan. Stöd kom från ett duvaktigt tal från Fed-chefen Powell samt förhoppningar om lättnader i det pågående men inte fullt ut eskalerade handelskriget mellan USA och Kina.

  På valutamarknaden noterades kraftiga svängningar där kronan stärktes och försvagades mot dollarn om vartannat för att sluta månaden 0,8 procent högre. Detta innebar att fondens valutahedge hade ett positivt bidrag under perioden.

  I en framåtblickande kommentar skriver fondens förvaltare Eric Strand:

  "Månaden slutade med en positiv förväntan på G20 mötet vilket också visade sig med en god första dag i december +0,40 procent. Således en bra start på årets sista månad. Som tidigare ser vi oss mycket bra positionerade under en nu lite osäkrare marknad."  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Catella Fonder flaggar ned i IAR Systems  

  Catella Fonder flaggar ned i IAR Systems

  Catella Fonder har sålt aktier i it-bolaget IAR Systems och äger nu 4,99 procent av kapitalet och 4,68 procent av rösterna i bolaget. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #insider   #tech  

 • Länsförsäkringar Fonder flaggar upp i Nyfosa  

  Länsförsäkringar Fonder flaggar upp i Nyfosa

  Länsförsäkringar Fonder har ökat sitt innehav i fastighetsbolaget Nyfosa till 5,04 procent av kapital och röster i bolaget. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #insider   #realestate  

 • Blackrock ser möjligheter på oljemarknaden  

  Blackrock ser möjligheter på oljemarknaden

  Amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock och dess chefsstrateg Richard Turnill har i sin senaste veckokommentar valt att ta fokus på oljan.

  Den svarta råvaran har gått ned på en oro för ett överutbud men tros nu komma att stabiliseras med Opecs planer om att minska produktionen med cirka 1,2 miljoner fat, enligt Blackrocks estimat.

  På kort sikt väntas oljan återhämta sig något medan Turnill på sikt är mer skeptisk eftersom oron även grundar sig delvis på en minskad efterfrågan. Denna hänger ihop med oron om att den globala ekonomin kan bromsa in.

  Turnill uppger att möjligheter finns för den riskbenägna investeraren på kort sikt med tanke på att oljepriserna kan komma att stabiliseras. Hans preferens är medelstora energibolag med inriktning mot transport och lagring av olja. På längre sikt tror han på oljeindustrins tjänsteföretag.

  Som brukligt presenterar Blackrock även en tremånadersprognos för en rad olika tillgångsslag.

  Man behåller övervikt på amerikanska aktier, neutral för japanska aktier, och undervikt på europeiska. Man behåller även undervikt för amerikanska statsobligationer och europeiska ränteprodukter.  Taggar:
  #energy   #financials   #mutualfunds   #oil  

 • JPM Europe Strategic Growth köpte Unilever och sålde BASF - fonden föll  

  JPM Europe Strategic Growth köpte Unilever och sålde BASF - fonden föll

  JPMorgan Europe Strategic Growth Funds största köp under oktober var Unilever medan största försäljningen var tyska kemijätten BASF.

  BASF nådde inte upp till förväntningarna med sin rapport för det tredje kvartalet. Företaget lämnade också försiktiga utsikter. En fortsatt minskning av den europeiska bilproduktionen kan sätta press på lönsamhetsutsikterna, skriver JP Morgan.

  Under oktober sjönk fonden med 8,3 procent medan index backade med 6,4 procent.

  'Undervikten i belgiska bryggerijätten Anheuser-Busch bidrog till avkastningen liksom norska Lerøy Seafood Group. Sänken var nederländska Unilever och undervikten av tyska industrijätten Linde.

  Roche, Nestlé och Swedish Match är fondens största övervikter. Största undervikterna är Siemens, BASF och Anheuser-Busch  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carlsson Norén Aktiv Allokering behåller undervikt för aktier och företagsobligationer  

  Carlsson Norén Aktiv Allokering behåller undervikt för aktier och företagsobligationer

  Hedgefonden Carlsson Norén Aktiv Allokering fortsätter att undervikta aktier och företagsobligationer. Korta räntor har en betydande övervikt.

  Aktievikten var 24 procent medan korta räntor motsvarade hela 49 procent av portföljen, framgår det av en månadskommentar.

  Fonden sjönk med 0,6 procent under november och för helåret är avkastningen minus 3,8 procent.

  "Kreditmarknaden var fortsatt orolig, och framför allt high yield-spreadarna fortsatte att stiga till nivåer som vi senast såg 2016. G20-mötet i slutet av månaden ledde till en tre månader lång vapenvila i handelskriget mellan USA och Kina, vilket initialt gav mycket positiva börsreaktioner", skriver förvaltartrion Fredrik Carlsson, Martin Norén och Magnus Dahlgren i en månadskommentar.

  Carlsson Norén Aktiv Allokering specificerar inte några innehav.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Riksbanken har lyckats med konststycket att förvirra igen - Carlsson Norén Macro Fund  

  Riksbanken har lyckats med konststycket att förvirra igen - Carlsson Norén Macro Fund

  Fonden Carlsson Norén Macro Fund har tagit en position inför en räntehöjning av Riksbanken nu i december. Samtidigt menar förvaltarna att centralbanken återigen förvirrar marknaden.

  "Riksbanken har lyckats med konststycket att förvirra igen och det är högst osäkert vad som händer vid deras nästa möte den 20 december. Från att i början av hösten sagt att räntan ska höjas i december eller februari är det nu beroende av vilken data som kommer. Vi ser det som 50/50 om de höjer eller ej vilket har gjort att vi tagit bort positioner för höjning i december", skriver förvaltarduon Fredrik Carlsson och Martin Norén.

  Carlsson Norén Macro Fund sjönk med 0,64 procent under november. Hittills i år är avkastningen minus 0,45 procent.

  Globalt fortsatte oron i kreditmarknaden under höstmånaden. Börser har varit volatila och kreditspreadar har handlat isär. Oljepriset fortsatte även det att falla.

  "Det har varit en kombination av faktorer som påverkat den finansiella marknaden. Det är oron för vad ett eventuellt utökat handelskrig leder till, oron för vad som händer med Brexit, Italeave och en vikande global konjunktur. De flesta länder har ju fortfarande enormt expansiv penningpolitik vilket gör att det finns en skepsis till hur man ska möta en eventuell framtida nedgång", uppger förvaltarna.  Taggar:
  #fixedincome   #macro  

 • Origo uppmuntrar Cherry att knoppa av Yggdrasil  

  Origo uppmuntrar Cherry att knoppa av Yggdrasil

  Alternativa investeringsfonden Origo Quest 1 uppmuntrar fortsatt spelbolaget Cherry till en avknoppning av Yggdrasil. Det skriver förvaltarduon Stefan Roos och Carl Rydin i en månadsrapport till sina andelsägare.

  "Cherry fortsätter att leverera hög avkastning på investerat kapital. Vi håller fast vi vår ambition att uppmuntra styrelsen till att särnotera Yggdrasil", skriver duon.

  Fonden har 12,9 procent av kapitalet investerat i Cherry. Investeringen är den största i fonden.  Taggar:
  #betting   #leisure   #tech  

 • Case Safe Play sjönk i november - köpte Heimstaden och RBS - priset på pengar tillbaka från ohälsosamt låga nivåer  

  Case Safe Play sjönk i november - köpte Heimstaden och RBS - priset på pengar tillbaka från ohälsosamt låga nivåer

  Räntefonden Case Safe Play backade under november med 0,8 procent medan OMRX T-Bill backade 0,07 procent.

  Fonden är sedan årsskiftet ned med 0,6 procent medan OMRX T-Bill har backat 0,7 procent.

  Under november fonden bland annat köpt i Heimstaden och RBS och sålt av i Stena och Peab.

  "Riskaptiten har fortsatt lysa med sin frånvaro under november månad där kreditspreadarna nu har gått isär ännu mer. Ett sundhetstecken i marknaden är ändå att även bolag vid primärtransaktioner som kommit ut på sistone har fått betala upp en del mot sina historiska räntekurvor. Priset på pengar har alltså nu kommit tillbaka från de ohälsosamt låga nivåer vi sett det senaste året", skriver fondbolaget i en kommentar.

  I handeln på sekundärmarknaden har bankobligationer drabbats hårdast nu under de senaste veckorna, där viss oro för de grekiska och italienska bankerna ligger som en våt filt över hela finanssektorn, enligt kapitalförvaltaren.

  En oro för höjda räntor har också genererat utflöden från amerikanska och europeiska ETF:er med inriktning mot företagsobligationer, vilket tillfälligt har tryckt ned priserna på de obligationer som ETF:erna äger.

  "Då det till stor del ingår bankobligationer i dessa ETF:er har det drivit ned priset på obligationer som även vi äger", skriver fondbolaget.  Taggar:
  #hedgefonder  

 • Kompensationen för risktagande i företagsobligationer är för liten - Catella  

  Kompensationen för risktagande i företagsobligationer är för liten - Catella

  Catella Fonders olika ränteförvaltare anser att det är fel fokus att diskutera huruvida Riksbanken agerar för sent med sin räntehöjning eller inte. Räntan väntas antingen höjas nu i december eller februari.

  Fondbolaget tycker dock att det var överdrivet att driva ned räntan till minus.

  "Man har fört en extraordinär politik när det inte varit något extraordinärt läge och stirrat sig blind på inflationen. Nu har inflationen kommit upp och de blir tvungna att höja. Jag tycker nog man skulle haft lite högre räntor i utgångspunkten: om man hade sänkt räntorna till noll i stället för minus en halv procent hade det nog inte gjort så stor skillnad", säger förvaltaren Thomas Elofsson.

  Han tillägger att han inte är nervös för själva räntan.

  "Konjunkturcykeln har rullat på ganska långt. Jag är inte så nervös för att räntorna ska gå upp så mycket, för jag tror inte de hinner höja så mycket", uppger förvaltaren.

  Catellas förvaltare har sedan tidigare uppfattningen att sannolikheten för lågkonjunktur är låg, vilket bland annat har att göra med att räntenivån är så låg. Historiskt har långkonjunkturer inträffat när räntenivån varit högre än den nominella tillväxten.

  "Vi är ännu inte riktigt oroliga. Men av det vi sett efter börsfallen i oktober, och när kreditspreadarna går isär mer kraftigt nu i november, blir man mer orolig. Grundtipset är ändå att det lugnar ned sig och att det här mer är en anpassning", säger Thomas Elofsson.

  Spreadarna på obligationer går isär såväl i Nordamerika som i Europa. Den utvecklingen väntas även i Sverige. Samtidigt har de låga räntorna gjort att "defaults" varit på rekordlåga nivåer. De ökade antalet konkurser har inte heller påverkat sentimentet i någon större omfattning.

  "Default rates är bakåtblickande. Det gör att man nog måste ta på allvar att spreadarna gått isär så kraftigt. Som en signal om att defaults kommer att gå upp", säger förvaltaren Stefan Wigstrand.

  Catella fonder anser generellt att avkastningen är för låg idag i förhållande till risk när det gäller investment grade obligationer.

  "Vi tror att den kompensation man får för att ta risk är lite för låg, så vi tror att spreadarna ska gå isär. Investment grade blir väldigt sårbart för där är det tajta spreadar – där tål man inte mycket isärspreadning. Så det försöker vi undvika så gott vi kan", säger Thomas Elofsson.

  Istället har fondbolaget köpt högavkastande obligationer, så kallade high yields. Förvaltarna försöker att undvika obligationer med de längsta räntebindningen. Kapitalförvaltaren försöker också att undvika fastigheter. Fastighetsinvesteringarna svarar för halv marknaden, enligt Stefan Wigstrand.

  "Det har vuxit ganska kraftigt de senaste åren, vilket gör att vi upplever att marknaden är relativt mättad på den typen av risk. Både i banksystemet och i kapitalmarknaden. Bolagen har vuxit väldigt kraftigt, värderingarna har gått upp och det har varit många transaktioner. Det har tvingat ut företagen på den internationella kapitalmarknaden för att finansiera sig", säger Stefan Wigstrand.

  Catellas räntefonder har i dagsläget omkring 10 procent fastigheter i sin portfölj, att jämföra med kanske 50 procent för marknaden i stort. Den låga andelen är enligt Stefan Wigstrand en följd av att man undvikit sektorn under lång tid.

  "Vår fastighetsexponering har vi tagit opportunistiskt i andrahandsmarknaden. Det har varit situationer som varit lite speciella, där vi tyckt att man fått bättre betalt för risken", säger han.

  Fonderna har även väldigt lite i bank. Istället har fonderna spridit riskerna på andra områden. För att kompensera den tagna risken i high yield-obligationer håller Catellas räntefonder också en relativt hög kassa. Omkring 25 procent, i vissa fall uppåt 30 procent, utgörs av kassaliknande tillgångar.

  Credit Opportunity och Catella Hedgefond har som mål att generera en avkastning på mellan 3 och 5 procent för nästa år.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Pacific Explorer Dynamic steg med 7,2 procent i november - tillväxtmarknaderna i startgropen  

  Pacific Explorer Dynamic steg med 7,2 procent i november - tillväxtmarknaderna i startgropen

  TIllväxtmarknadsfonden Pacific Explorer Dynamic steg med 7,2 procent i november. Hittills i år är dock fonden minus 4,1 procent.

  "Allmänt ser tillväxtmarknader överlag ut att vara i startgroparna för en bredare återhämtning även om det varierar mycket från marknad till marknad", skriver förvaltaren Mattias Gromark i en månadskommentar.

  Brasilien bedöms gå in i en lugnare fas framöver och Gromark hoppas på konstruktiva reformer efter valet samt bedömer att det ligger en återhämtning i korten inför 2019.

  Indien kan enligt förvaltaren gå mot en ökad volatilitet då landet går mot val såväl regionalt som nationellt. Gromark frågar sig om premiärminister Modi klarar sig kvar vid makten.

  "Indien är annars den kommande tillväxtmotorn att ta över efter Kina, men det är ett stort, splittrat och demokratiskt land och förändringar tar tid. Dock är det kollapsade oljepriset en välkommen present till den indiska bränsleslukande ekonomin", skriver han.

  USA kan också vara närmare slutet på sin ränthöjningscykel än tidigare trott och det lättar trycket uppåt på dollarn vilket minskar trycket på valutor i tillväxtmarknaderna överlag.

  Bästa bolag under perioden var Shimao Property +33,1 procent, Itau
  Unibanco +24,6 procent och Mahindra&Mahindra +20,5 procent.

  Sämsta var innehav var Tata Steel -3,7 procent, XACTBULL2 -2,5 procent och Ambev -1,1 procent.

  Fonden skriver inget om några förändringar.


  [Tabell 1]


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • HealthInvest MicroCap Fund steg med 1,7 procent i november - lyfter upp Orexo som bäst i klassen  

  HealthInvest MicroCap Fund steg med 1,7 procent i november - lyfter upp Orexo som bäst i klassen

  Aktiefonden HealthInvest MicroCap Fund A-SEK steg med 1,7 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 0,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Fondens portföljbolag har nu samtliga släppt sina delårsrapporter för det tredje kvartalet. Bolagen har i snitt ökat intäkterna med 6 procent och vinsten per aktie med 14 procent.

  Fondförvaltarna lyfter fram Orexo som bäst i klassen.

  "Guldstjärna kunde delas ut till det svenska specialistläkemedelsbolaget Orexo vars omsättning ökade med 30 procent och vinst per aktie mer än fördubblades. Givet receptförskrivningen under oktober och november tror vi att det finns goda förutsättningar att den solida utvecklingen fortsätter under det fjärde kvartalet", skriver förvaltarna.

  Fonden byggde under månaden upp en signifikant position i MiMedx.

  MiMedx erbjuder regenerativa produkter inom sårvård, ortopedi och sportmedicin. Företaget har en stark historik enligt fondens förvaltare. De senaste fem åren har försäljningstillväxten varit 60 procent och bruttomarginalen över 85 procent. Det är skandalen kring bolagets redovisning som fått fondbolaget att köpa in aktien.

  "MiMedx aktie har dock störtdykt 85 procent på grund av bokföringsproblem och ledningsavgångar. Även om detta självklart är olyckligt, så bedömer vi den underliggande verksamheten som sund och tror att aktien kan återta förlorad mark när väl bolaget registrerat korrekta finansiella rapporter hos den amerikanska börsmyndigheten, SEC", skriver förvaltarna.

  Fondens nettoexponering var 92 procent vid månadens slut.

  När det gäller geografisk fördelning är 52 procent av kapitalet investerat i Asien, 24 procent i Europa och 24 procent i USA.

  Läkemedel och medicinsk utrustning är störst med en andel om 23 respektive 22 procent av kapitalet. På tredje plats kommer bioteknik med 16 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Alfred Berg behåller övervikt för aktier  

  Alfred Berg behåller övervikt för aktier

  Kapitalförvaltaren Alfred Berg behåller sin övervikt för aktier medan obligationer får undervikt. Kassa samt alternativa investeringar har neutral vikt. Det skriver Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi i en månadskommentar.

  Kapitalförvaltaren ser fler kortsiktiga faktorer som kan stödja aktier än faktorer med dragningskraft nedåt.

  När det gäller aktiemarknader har Alfred Berg övervikt för Japan och USA medan Europa samt tillväxtmarknader har undervikt. Norden har neutral vikt. Det är en upprepning från föregående månad. Amerikanska aktier anses fortsatt vara mest intressanta.

  I Norden får alla börser neutral vikt. Danmark får höjd vikt medan Finland får sänkt.

  "Utifrån ett tekniskt perspektiv ser danska börsen mest intressant ut medan den norska
  ser mest utmanande ut. Vi gör en mindre förändring och tar ned vår övervikt i finska aktier
  och lyfter upp vår undervikt i danska aktier till neutral", skriver Olavi.

  Förvaltaren ser även risk att analytiker i Norden får justera ned sina prognoser.

  "Värderingen har kommit ned med kraft i takt med att börserna försvagats, samtidigt som vinstestimaten ännu inte reviderats ned. Vi bedömer dock att det kan finnas risk för motvind vad beträffar estimaten, men bedömer att börsen redan tagit höjd för detta värderingsmässigt. Håller däremot estimaten emot är nordiska aktier att anse som köpvärda utifrån ett värderingsperspektiv", skriver han.

  I Europa ser samtliga börser svaga ut, enligt allokeringschefen som upprepar sina vikter från tidigare. Övervikt för Frankrike, undervikt för Spanien och neutralt för Tyskland, Italien och Storbritannien.  Taggar:
  #financials   #mutualfunds  

 • Origo Quest 1 steg 1,4 procent - tror på fortsatt nedsida i Evolution Gaming  

  Origo Quest 1 steg 1,4 procent - tror på fortsatt nedsida i Evolution Gaming

  Den alternativa investeringsfonden Origo Quest 1, som huvudsakligen investerar i svenska och nordiska små och medelstora bolag med tonvikt på Sverige, steg med 1,4 procent under november.

  MSCI World slutade oförändrat medan Småbolagsindex (CSRX) tappade cirka en halv procent under höstens sista månad.

  Quests positiva utveckling var bred och såväl långa som korta placeringar bidrog positivt. Bästa bidragen kom från de långa innehaven Cherry, Catena och Lindab. På korta sidan bidrog Evolution Gaming mest.

  Fondförvaltarna Stefan Roos och Carl Rydin ser en fortsatt stor nedsida i Evolution Gaming.

  "Vi ser fortsatt stor nedåtrisk i Evolution Gaming då tillväxten i bolaget främst verkar genereras via tredje part på oreglerade högriskmarknader i Asien. Vi har sett andra spelbolag i regionen som har drabbats när myndigheterna har stängt websiter och blockerat betalningar. Denna höga risk tycker vi inte återspeglas i värderingen av Evolution", skriver duon.

  Under månaden har förvaltarna träffat flera av portföljbolagen. Förvaltarna lyfter upp att man tror på Hoist, Cherry, Lindab och Catena.

  Vid månadens utgång var fondens största långa innehav Cherry, Alimak och Lindab följt av Hoist och Qliro.  Taggar:
  #betting   #leisure   #tech  

 • Fondexperter tror på Nordamerika  

  Fondexperter tror på Nordamerika

  Svenskt Fondexpertindex, som ges ut av SPP/Storebrand, rankar Nordamerika som den region under de kommande tolv månaderna som ser bäst ut. Råvarutunga Östeuropa kommer sist.

  Aktörerna tror också att den svenska minusräntan är borta inom ett år.

  - Att Nordamerika rankas främst är något förvånande med tanke på bland annat USA:s handelskrig med Kina och avtagande effekter från president Trumps skattesänkningar. Europa påverkas bland annat av Brexit och många tillväxtmarknader pressas av svaga råvarupriser, säger Lars Pettersson, försäljningschef på Storebrand Asset Management i Sverige/SPP Fonder, i en kommentar.

  Hållbarhet är också allt viktigare för branschen i stort. 70 procent av fondexperterna svarade att det är mycket viktigt att en fond har en hållbarhetspolicy, vilket är en kraftig ökning från i fjol. Inte mindre än nio av tio bedömer också att det kommer att bli viktigare i framtiden.

  Gröna obligationer tycks dessutom ha befäst sin position och används nu av 40 procent av de svarande, vilket är en fördubbling jämfört med 2017.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Swedbank Strategi & Allokering drar ned aktievikten till neutral - inte hänt sedan i december 2016  

  Swedbank Strategi & Allokering drar ned aktievikten till neutral - inte hänt sedan i december 2016

  Swedbank Strategi & Allokering anar en tuff start på nästa år och för första gången sedan i december 2016 har banken en neutral aktievikt.

  - Vinstutvecklingen har varit avgörande för vår övervikt i aktier. Efter sommarens rapportsäsong tog investerarna fasta på styrkan och aktiemarknaderna steg. Den senaste rapportsäsongen blev dock annorlunda, det negativa tog överhanden och många aktier föll, mer eller mindre kraftigt, i samband med rapporterna, säger Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank Strategi & Allokering.

  Isakson menar samtidigt att det inte hänt så mycket i marknaden.

  - Vi hävdar att det egentligen inte hänt så mycket, förutsättningarna för aktiemarknaden är relativt oförändrade. Det är investerarnas inställning som har förändrats, rädslan har stigit och vi räknar med att den kan komma att förbli förhöjd den närmaste tiden. Det innebär att vi förmodligen kan förvänta oss större svängningar och en generellt sett mer oförutsägbar marknad. Sammantaget gör detta att en neutral aktievikt känns rätt i detta läge, fortsätter han.

  Regionmässigt överviktas tillväxtmarknader, vilket finansieras med en undervikt i Europa.

  I Sverige och USA hålls portföljvikten neutral. USA har justerats ned från en övervikt. I och med att aktievikten är neutral blir samtliga tillgångsklasser neutrala och räntedelen bör ses som en kassaposition, enligt banken.  Taggar:
  #analytics   #stocks  

 • Paradox mest intressanta caset i gamingsektorn, tror Steam-ändring kommer medföra ökad lönsamhet - Juno Investment Partners  

  Paradox mest intressanta caset i gamingsektorn, tror Steam-ändring kommer medföra ökad lönsamhet - Juno Investment Partners

  Gamingbolaget Paradox är det mest intressanta caset i gamingsektorn. Det uppger förvaltaren Ernest van Tuyll för den holländska fonden Juno Selection Fund, som har ett stort procentuellt innehav i bolaget.

  "Spelbranschen växer kraftigt. Den enda nedsidan i att investera dessa typer av bolag är blockbuster-modellen där vinstpotentialen beror på ett fåtal spelsläpp varje år. Paradox är inte beroende av blockbusters utan de har ett stort bibliotek av speltitlar som de kontinuerligt utvecklar och producerar innehåll för", säger van Tuyll, som ansvarar för fonden tillsammans med tre andra förvaltare.

  "Det gör dem väldigt unika, och det lite av det huvudsakliga skälet varför vi är investerade i Paradox och inte andra gamingföretag", kommenterar förvaltaren.

  Enligt dataanalystjänsten Morningstar utgjorde Paradox 6,5 procent av Juno Selection Fund vid utgången av augusti månad (rapporteras med fördröjning), och fonden hade ökat exponeringen kraftigt från den föregående innehavsrapporteringen.

  Den aktivt förvaltade fonden investerar endast i väldigt lönsamma små- och medelstora bolag med förutsägbar vinsttillväxt samt gärna med en ledning eller grundarfamilj som de största aktieägarna. Paradox-grundaren och nu arbetande styrelseordförande Fredrik Wester är fortsatt storägare i bolaget.

  På frågan om hur bolagets PC-fokus upplevs, svarar förvaltaren att det finns mycket potential kvar även inom PC. Han tillägger dock att de försöker konvertera sina PC-spel till konsolformat, däribland Cities Skylines. Nästa år ska de lansera den väl säljande PC-titeln Stellaris till konsol, vilket förvaltaren är positiv till.

  "De försöker verkligen att diversifiera sig bort från enbart PC", bedömer Juno-förvaltaren.

  Ernest van Tuyll kommenterar även förändringar på spelplattformen Steam som ger utvecklare mer intäkter från sina spel om de säljer väl. Under 2017 kom 76 procent av Paradox intäkter från Steam, enligt årsredovisningen för det räkenskapsåret.

  "De flesta Paradox-titlarna tror jag kommer att kvalificera sig för distributionsrabatten, vilket omedelbart kommer resultera i högre lönsamhet. Så det är definitivt en positiv förändring", kommenterar förvaltaren.

  Förvaltaren berättar att man tittar på andra spelbolag i Norden, men anser likväl att Paradox är det mest intressanta caset i gamingsektorn.

  "Paradox är definitivt det mest intressanta caset, givet hur bolaget drivs och hur man ser på avkastningen på investeringar och hur man allokerar kapital", säger van Tuyll.  Taggar:
  #analytics   #gaming   #tech  

 • Swedbank Robur Ny Teknik-förvaltare bedömer nya Steam-regler kommer påverka Paradox positivt  

  Swedbank Robur Ny Teknik-förvaltare bedömer nya Steam-regler kommer påverka Paradox positivt

  Swedbank Robur Ny Teknik-förvaltaren Johan Söderström bedömer att ändrade Steam-regler kring intäktsfördelningen kommer påverka spelbolaget Paradox positivt. Fonden har ett stort innehav i Paradox.

  Valve som ligger bakom spelplattformen justerade intäktsfördelningen i slutet av förra veckan, med syftet att ge utvecklare mer intäkter från sina spel om de säljer väl.

  "Det är naturligtvis positivt för Paradox och tyder på att utvecklare av storsäljande spel har möjlighet att ta en allt större del av branschens intäkter", kommenterar Söderström för Finwire.

  Detta i likhet med Paradox-vd:n Ebba Ljungerud, som under helgen berättade för Finwire att man ser positivt på att spelplattformen Steam ser över sina villkor.

  Under 2017 kom 76 procent av Paradox intäkter från Steam, enligt årsredovisningen för det räkenskapsåret.

  Söderström som förvaltar Ny Teknik tillsammans med Ingemar Syréhn pekar på en marknadstrend med försvagad förhandlingsstyrka hos speldistributörer.

  "Distributörer av spel har tappat i förhandlingsstyrka. Det har tidigare varit tydligt i den traditionella butikshandeln. Här har vi ett tecken på att även digitala plattformar är beredda att dela med sig en större del av intäkterna till spelutvecklarna", säger fondförvaltaren.

  Paradox hade en portföljvikt om 3,6 procent i Swedbank Robur Ny Teknik vid utgången av oktober månad, enligt analystjänsten Morningstar. Positionen var då värd cirka 600 miljoner kronor.  Taggar:
  #analytics   #gaming   #tech  

 • Robotrådgivarna har stått emot skakig börs - Di  

  Robotrådgivarna har stått emot skakig börs - Di

  De så kallade robotrådgivarna, det vill säga automatiserade sparlösningar som i allt större utsträckning används av kapitalförvaltare för att kundanpassa utbudet efter bland annat riskvilja, har stått emot den senaste tidens börsfall relativt väl. Det framgår av en genomgång som affärstidningen dagens industri låtit göra.

  En av pionjärerna på den svenska marknaden, Lysa, har sett sin typiska högriskportfölj med 100 procent globala aktiefonder backa med 7,5 procent på tre månader. Sedan årets början är portföljen dock upp 5,3 procent.

  Medelriskportföljen, som innehåller 60 procent aktier och 40 procent räntor, har tappat 5,1 procent på tre månader och är därmed upp 3,6 procent under året. Det tryggaste alternativet, med bara 10 procent aktier backade med marginella 1,3 procent under hösten och ligger på plus 1,5 procent sedan årsskiftet.

  Enligt Lysas vd Patrik Adamsson har investerarna satt in rekordmycket pengar under oktober och hållit sig till sina strategier. Endast ett fåtal kunder har omfördelat sina innehav till mer räntor, enligt Adamsson.

  Bland andra robotportföljer nämner affärstidningen Nordeas sparrobot Nora, som erbjuder fem fonder med olika risknivåer. Enligt Di har Nora Five gått bäst på året med en avkastning om 4,6 procent medan den sämsta fonden är Nora One som backat med 2,4 procent.

  Även nätbanken Avanzas auto-fonder nämns i genomgången. Dessa utgörs av sex fonder med olika riskprofil. Samtliga fonder har backat rejält under de senaste tre månaderna med nedgångar från minus 2 till minus 7,9 procent. Alla sex ligger dock på plus sedan årsskiftet. Bäst har det gått för Avanza auto 6 som stigit med 4,9 procent. Fondens aktieandel varierar mellan 80 och 100 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • David Einhorns Greenlight Capital ner 3,6 procent under november  

  David Einhorns Greenlight Capital ner 3,6 procent under november

  David Einhorn, som förvaltar hegdefonden Greenlight Capital, har uppgett till sina investerare att förlusterna i fonden växte under månaden. Det rapporterar Reuters.

  Månadens nedgång på 3,6 procent resulterade i att fonden är ner 27,7 procent för året.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #hedgefonder   #hedgefunds  

 • Catella Nordic L/S Equity har tagit ned risk efter period av svag avkastning - Placera  

  Catella Nordic L/S Equity har tagit ned risk efter period av svag avkastning - Placera

  Catella Nordic L/S Equity R har efter ett svagt oktober gått på defensiven genom att reducera långa positioner och öka korta exponeringar. Det framgår av en intervju som Placera gjort med förvaltarna Martin Nilsson och Ola Mårtensson.

  I en kommentar till vad som skedde i oktober säger förvaltarna:

  "Det var flera blixtnedslag på samma ställe. Vi gick in i månaden med positiv syn på börsen och hade en relativt stor nettoexponering i fonden. På långsidan har våra positioner främst varit inom cykliska sektorer som energi, industri och material. Den främsta orsaken till den svaga avkastningen hittar vi i finska verkstadsbolaget Outotec där vi hade en stor position, aktien sjönk hela 39 procent under oktober. Våra energiinnehav hade en svag utveckling som backade i takt med oljeprisets tillbakagång. Vi tappade mycket på våra långa positioner."

  Den riskreducering som gjorts efter oktober kommenteras vidare:

  "Eftersom avkastningen har varit svag har vi nu valt att reducera risken i fonden. Detta har gjorts genom att både reducera långpositioner främst inom energi, industri och material och öka på våra korta positioner. Därmed har fondens nettoexponering också reducerats. Derivatskyddet har ökats, både aktivt och organiskt, då aktiemarknaden under den senaste tiden utvecklats svagt. Ökad bruttoexponeringen och minska nettoexponering helt enkelt.”

  Fonden har under november utvecklats fortsatt svagt med ett tapp på knappt 8 procent, vilket gör att årets avkastning summerar till minus 12 procent, framgår det av artikeln.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Danske Invest Global Inflation Linked Bonds sjönk 0,5 procent i oktober  

  Danske Invest Global Inflation Linked Bonds sjönk 0,5 procent i oktober

  Danske Invest Global Inflation Linked Bonds sjönk med 0,5 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 2,6 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att i både USA och Kanada så steg de reala räntorna under månaden. Samtidigt sjönk de i Europa, då regionen fortsatt påverkas av budgetsituationen i Italien samt ökad osäkerhet runt brexitprocessen.

  Från förvaltarhåll bedömer man att en potentiell eskalering av handelskonflikten mellan USA och Kina kan medföra kortsiktig uppsidepotential för den amerikanska inflationen.

  Under månaden har fondens undervikt mot Storbritannien minskat något.

  Vid inledningen av november var den största positionen undervikt i brittiska statsobligationer med löptid 5 till 7 år mot Frankrike.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Danske Invest Lux Emerging Market Debt Hard Currency sjönk 2,3 procent i oktober  

  Danske Invest Lux Emerging Market Debt Hard Currency sjönk 2,3 procent i oktober

  Danske Invest Lux Emerging Market Debt Hard Currency sjönk 2,3 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 6,5 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 7,7 procent, vilket är något sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att de bästa länderna under månaden var Libanon, Brasilien och Suriname. På minussidan återfinns Sri Lanka, Venezuela och Senegal.

  För fondens del bidrog både allokering på landsnivå och aktiva aktieval positivt.

  På landsnivå har fonden varit överviktad Qatar, Georgien och Argentina vilket har hjälpt avkastningen. Undervikterna i Mexiko, Panama, Uruguay och Filippinerna var även ljuspunkter avkastningsmässigt.

  Däremot var fonden något överviktad kreditspreadsrisk vilket tyngde avkastningen.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Danske Invest Lux Europe High Dividend sjönk 3,6 procent i oktober, defensiv allokering bidrog positivt  

  Danske Invest Lux Europe High Dividend sjönk 3,6 procent i oktober, defensiv allokering bidrog positivt

  Danske Invest Lux Europe High Dividend sjönk med 3,6 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 3,3 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 4,5 procent, vilket är något sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att aktiemarknaden sjönk under större delen av månaden, men återhämtade sig mot slutet av perioden. Den negativa prestationen drevs främst av svagare vinstsiffror från cykliska företag.

  Fonden klarade sig betydligt bättre än marknaden, vilket hänförs till fondens defensiva allokering samt bidrag från enskilda aktier.

  Solida vinstsiffror i rapporter från Sanofi och Novartis medförde kursuppgång och positiva bidrag till fondens avkastning. På minussidan återfinns Michelin och Voestalpine som vinstvarnade, samt SKF och BASF som sänkte guidningen.

  Från förvaltarhåll har man ökat i BASF, Michelin och Total. Exponeringen mot Proximus, Telia och Sanofi har minskat.

  De största innehaven per utgången av månaden var Zurich Insurance Group, Shell och Sampo med portföljvikterna 4,1, 4,0 respektive 4,0 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Gladiator har ökat i Calliditas Therapeutics  

  Gladiator har ökat i Calliditas Therapeutics

  Hedgefonden Gladiator, med Max Mitteregger i spetsen, har köpt 700 000 aktier i Calliditas Therapeutics och äger därefter 2 425 000 aktier. Det motsvarar 6,9 procent av kapital och röster i bolaget, enligt ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #healthcare   #hedgefunds   #insider  

 • Danske Invest Emerging and Frontier Markets sjönk 3 procent i oktober  

  Danske Invest Emerging and Frontier Markets sjönk 3 procent i oktober

  Danske Invest Emerging and Frontier Markets sjönk med 3 procent i oktober, samtidigt som dess jämförelseindex backade 6,4 procent vilket är klart sämre. Fonden har därmed tappat 15,6 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att stora börsras noterades under månaden, särskilt i Asien som sjönk med dubbelsiffrigt. Däremot gick tillväxtmarknader bättre än utvecklade marknader.

  Olika orosmoln som tyngde sentimentet var en rapportsäsong som var svagare än väntat, handelsrelationen mellan USA och Kina samt generell oro runt den ekonomiska livscykeln.

  Innehaven i Brasilien märktes på plussidan. Även den indiska portföljen gick bra och steg något. På minussidan återfinns allokeringen i Kina samt i Latinamerika om man bortser från Brasilien.

  Från förvaltarhåll bedömer man att Kinas ekonomiska politik har förändrats på tre sätt, bland annat att man nu avser stödja privata företag i landet mer.

  Kina stod för 13,3 procent av allokeringen vid månadsskiftet, följt av Indien med 10,9 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Nordea Fonder flaggar för 8,2 procent av kapital och röster i Edgeware  

  Nordea Fonder flaggar för 8,2 procent av kapital och röster i Edgeware

  Nordea Fonder har ökat i Edgeware och äger per den 27 november cirka 2,46 miljoner aktier. Det motsvarar 8,2 procent av kapital och röster, enligt ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #insider   #mutualfunds   #tech   #telecom  

 • JPM Emerging Markets Small Cap sjönk 6,8 procent i oktober, övervikt mot Brasilien bidrog positivt  

  JPM Emerging Markets Small Cap sjönk 6,8 procent i oktober, övervikt mot Brasilien bidrog positivt

  JPM Emerging Markets Small Cap A (acc) perf USD sjönk med 6,8 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 17,5 procent sedan årsskiftet. Det är något bättre än jämförelseindex som backat med 21,6 procent under samma tidsperiod. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den främsta bidragsgivaren under månaden var undervikten mot Sydkorea, som var den sämst presterande tillväxtmarknaden för småbolag.

  På plussidan finns även övervikten samt aktieval i Brasilien. Fem av de tio främsta bidragsgivarna under månaden var brasilianska innehav.

  På minussidan märktes övervikten mot Mexiko som tyngde avkastningen då sentimentet påverkades negativt av annulleringen av ett flygplatsbygge.

  Portföljaktiviteten var begränsad under månaden, i linje med förvaltarteamets långsiktiga investeringsfokus. Exponeringen mot den brasilianska skotillverkaren Arezzo minskades efter en stark kursuppgång. Positionerna i en del indiska bolag, däribland Marico, Castrol och Kajaria, ökades.

  De största aktiva innehaven per utgången av månaden var Grupo Aeroportuario Del Sureste, Lojas Renner och Epam Systems. I den andra vågskålen återfinns Tatung, Grupo Aeroportuario Del Centro Norte och Bradespar.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Nordnets fondsparare har satsat på globalfonder i börsfrossan, småbolagsfonder vanligast på säljsidan  

  Nordnets fondsparare har satsat på globalfonder i börsfrossan, småbolagsfonder vanligast på säljsidan

  Internetbanken Nordnet ser att fondspararna ökat investeringarna i breda aktiefonder och minskat i småbolagsfonderna under november, som bjudit på ett lättare efterskalv efter den breda börsnedgången i oktober. Det uppges i ett pressmeddelande.

  Förutom aktiefonder har räntefonder börjat dyka upp på köplistan. Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Länsförsäkringar Global Index, Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexoch Robur Access Asien SEK är bland de mest köpta fonderna.

  "Globalfonder är en stående favorit hos fondspararna. Det gångna årets börsoro avskräcker inte, tvärtom är det många som fyller på i breda aktiefonder efter nedgångarna", säger Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet.

  Den tydligaste trenden på säljlistan i november var småbolagsfonder. Bland de mest sålda fonderna finns JP Morgan US Technology, Simplicity Norden, Healthinvest Smalll & Microcap A och Gam Start Credit Opportunities EUR Class Acc.

  "Småbolagen har haft många goda år av stigande aktiekurser. Månadens försäljningar kan bero på både vinsthemtagningar och lägre förväntningar på den globala tillväxten", säger Alexander Gustafsson.  Taggar:
  #financials   #mutualfunds  

 • Länsförsäkringars fondförsäkringskunder fokuserade på räntefonder under november  

  Länsförsäkringars fondförsäkringskunder fokuserade på räntefonder under november

  Länsförsäkringars fondförsäkringskunder visade på en relativt hög aktivitet under november i kölvattnet av börsoron i oktober.

  Räntefonder dominerade på köpsidan samtidigt som en ökad riskvilja kunde skönjas där intresset för aktiefonder steg jämfört med föregående månad. De mer riskvilliga placerarna är dock överlag fortfarande försiktiga. Det framgår av statistik från Länsförsäkringar.

  Under november återfinns fyra räntefonder på topp tio över de mest köpta fonderna. På den listan finns också fem aktiefonder och en hedgefond. När det gäller aktiefonder söker kunderna breda fonder som globalfonder samt branschfonder med fokus på teknik och hälsovård.

  Fonder med fokus på Sverige och på Europa toppar fortsatt på säljsidan, vilket också var fallet i oktober. Bland mest sålda fonder finns även tillväxtmarknadsfonder.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #financials  

 • Evli GEM backade 7,0 procent i oktober, undervikt i finanssektorn tyngde relativ avkastning  

  Evli GEM backade 7,0 procent i oktober, undervikt i finanssektorn tyngde relativ avkastning

  Evli GEM backade 7,0 procent under oktober, vilket var sämre än jämförelseindex som tappade 6,2 procent.

  Fonden missgynnades relativt index av såväl sektorvikter som aktieval. Bland negativa bidrag på sektornivå märktes finans medan aktievalen påverkades negativt av innehav inom energi, informationsteknologi och industri.

  I den positiva vågskålen fanns aktieval inom kommunikationstjänster, hälsovård och sällanköpsvaror- och tjänster.

  Fondens aktieval på landsnivå påverkade den relativa avkastningen negativt medan valutaeffekter och vikter på landsnivå hade en positiv påverkan.

  Bland landsexponeringar med negativa resultatbidrag märktes Brasilien, Taiwan och Indonesien. En övervikt i den turkiska liran hade en positiv effekt inom valutor, medan en undervikt i Kina utgjorde det största positiva bidraget vad gäller landsvikter.

  På bolagsnivå kom det största positiva bidragen från innehavet i Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret samt från det faktum att fonden saknade innehav i Tencent. Även innehavet i Multiplus var ett positivt bidrag.

  Bland de största negativa bidragen fanns Elite Material, Bolsa Mexicana de Valores och DB HiTek.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Avanza-kunder gjorde färre fondbyten i november, hedgefonder mest köpta fondtypen  

  Avanza-kunder gjorde färre fondbyten i november, hedgefonder mest köpta fondtypen

  Fondkunder till nätmäklaren Avanza Bank gör 2,6 fondbyten på genomsnittsnivå i november, vilket motsvarar en procentuell nedgång om 7 procent från oktober månad. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Totalt gjordes 1 180 800 affärer under månaden, jämfört med 1 275 600 stycken i oktober.

  Månadens klart mest köpta fonder är hedgefonder, följt av blandfonder och företagsobligationsfonder.

  På säljsidan återfinns teknikfonder i toppen, följt av Sverigefonder och Nordamerikafonder.

  Infrastrukturfonder är en nykomling på köptoppen och beskrivs vara ytterligare ett tecken på privatspararnas något svalare börssyn.


  [Tabell 1]


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #financials   #mutualfunds  

 • Länsförsäkringar Fondförvaltning flaggar upp i Stendörren  

  Länsförsäkringar Fondförvaltning flaggar upp i Stendörren

  Länsförsäkringar Fondförvaltning har den 27 november ökat innehavet i Stendörren från cirka 2,7 till drygt 2,8 miljoner aktier, motsvarande strax över 10 procent av kapitalet och cirka 5,6 procent av rösterna. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #insider   #realestate  

 • Blackrock kommenterar förhoppningar om G20-mötet  

  Blackrock kommenterar förhoppningar om G20-mötet

  Amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock och dess chefsstrateg Richard Turnill har i sin senaste veckokommentar valt att ta fokus på geopolitiken inför G20-mötet.

  På marknaden finns det förhoppningar om att mötet kan leda till en minskad spänning mellan USA och Kina. Turnill skriver att detta återspeglas redan i BlackRocks geopolitiska riskindex (BGRI) för de båda länderna, då den ligger en bra bit under 2018 års toppar.

  Samtidigt konstaterar Turnill att förtroendet mellan länderna är skadat på grund av handelsbråket, som han anser vara en aspekt av USA:s relation med Kina. Han tycker att det finns fortsatt en stor nedsida och att bristande samtal kan spä på oron för en devalvering av kinesiska yenen, vilket i sin tur skulle medföra en nedgång i kinesiska tillgångar.

  Mot bakgrund av allt detta väljer Turnill därför att rekommendera högkvalitativa aktietillgångar samt amerikanska obligationer med kort löptid för att trygga investeringsportföljen.

  Som vanligt presenteras även en tremånadersprognos för en rad olika tillgångsslag.

  Man behåller övervikt på amerikanska aktier, neutral för japanska aktier och undervikt på europeiska. Man behåller även undervikt för amerikanska statsobligationer och europeiska ränteprodukter.  Taggar:
  #bonds  

 • UBS Equity Biotech backade 13,6 procent i oktober, Seattle Genetics och Tesaro bland förlorarna  

  UBS Equity Biotech backade 13,6 procent i oktober, Seattle Genetics och Tesaro bland förlorarna

  Bioteknikfonden UBS Equity Biotech backade med 13,6 procent i oktober, vilket innebär att fonden tappat 7,7 procent sedan årets början.

  Fonden påverkades negativt av den ökade volatiliteten på marknaden som även hade återverkningar på biotekniksektorn.

  Mellanårsvalet i USA och osäkerhet gällande makrobilden bidrog till att riskaversionen var fortsatt hög. Detta drabbade framförallt små bolag negativt.

  Fonden tyngdes av innehaven i Seattle Genetics och Tesaro medan positionen i ArgenX hade ett positivt resultatbidrag. Även innehavet Immunomedics hade ett positivt bidrag till portföljen under månaden.

  Vid månadens slut var fondens största innehav Biogen, Vertex och Gilead.  Taggar:
  #healthcare   #mutualfunds  

 • JPM Emerging Markets Opportunities tappade 7,6 procent i oktober, övervikt mot Mexiko tyngde  

  JPM Emerging Markets Opportunities tappade 7,6 procent i oktober, övervikt mot Mexiko tyngde

  JPM Emerging Mkts Opps A (acc) USD tappade 7,6 procent under oktober, vilket innebär att fonden avkastade bättre än index som tappade motsvarande 8,7 procent. Sedan årets början har fonden sjunkit med 15,2 procent.

  Fondens överavkastning mot index i oktober förklaras av såväl aktieval som landsval. Aktieval och en övervikt mot Brasilien bidrog positivt, även aktieval i Sydkorea hade en positiv inverkan på avkastningen.

  I den negativa vågskålen fanns fondens övervikt mot Mexiko samt aktieval inom finanssektorn.

  På bolagsnivå tyngdes fondens avkastning av innehaven i de mexikanska bolagen Banorte, Walmex och FEMSA. Bland positiva bidrag fanns innehav i de brasilianska konsumentbolagen Lojas Renner och Kroton Educacional samt från finansbolagen Itau Unibanco, Banco do Brasil och B3.

  I en marknadsutblick skriver förvaltarna att den senaste tidens volatilitet på marknaden har medfört att aktier på tillväxtmarknader nått nivåer som man anser inte återspeglar tillväxten som finns underliggande i många bolag.

  Skulle det komma positiva överraskningar i något av de orosmoment som kopplas till dessa marknader, såsom tillväxten i den globala ekonomin, handelsrelationen mellan USA och Kina samt osäkerhet vad gäller den amerikanska dollarns utveckling, bedömer man att det finns en stor uppsida.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • ODIN Finland sjönk 6,7 procent i oktober, blandade rapporter från fondinnehav  

  ODIN Finland sjönk 6,7 procent i oktober, blandade rapporter från fondinnehav

  Odin Finland C sjönk med 6,7 procent i oktober, samtidigt som dess jämförelseindex tappade 8,1 procent. Det medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 4,5 procent, enligt en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att oktober månad har präglats av oroliga marknader världen över. Ökad ränta, handelskrig och höga oljepriser har alla varit argument för att aktiekurserna har fallit.

  Under oktober rapporterade nästan alla företag i ODIN Finland, med resultat som beskrivs som blandade.

  2/3 av företagen ökade sin försäljning under året, där Wärtsilä, Metso och Olvi ökade mest. När det gäller rörelseresultatet ökade 2/3 av företagen detta, med Wärtsilä, Valmet, Stora Enso och Olvi som de bästa.

  Av de sex företagen där orderingång är en central del av verksamheten ökade 5 av 6 företag sin orderingång under året.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Kesko, Valmet och Tieto. På minussidan återfinns Stora Enso, Nokian Tyres och Nordea.

  De största innehaven per utgången av perioden var Sampo, Kone och Valmet med portföljvikterna 9,4, 6,7 respektive 6,6 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Morgan Stanley uppgraderar tillväxtmarknader inför nästa år, nedgraderar USA  

  Morgan Stanley uppgraderar tillväxtmarknader inför nästa år, nedgraderar USA

  Investmentbanken Morgan Stanley uppgraderar tillväxtmarknader i sin rapport Global Strategy Outlook för 2019. Det rapporterar CNBC.

  Tillväxtmarknadsaktier har haft ett tufft år, men det kan komma att ändras nästa år. Banken uppgraderar tillväxtmarknader från tidigare undervikt till övervikt för nästa år.

  "Vi tror att björnmarknaden är nästan färdig för tillväxtmarknader", skriver banken i rapporten och tillägger att man har börjat öka exponeringen mot dessa marknader.

  Favoritländer inom segmentet är Brasilien, Thailand, Indonesien, Indien, Peru och Polen. På minussidan återfinns Mexiko, Filippinerna, Colombia, Grekland och Förenade Arabemiraten som erhåller underviktrekommendationer.

  Storbanken väljer även att nedgradera USA till undervikt, mot bakgrund av avtagande tillväxtsiffror för den regionen. Tillväxtmarknadsekonomierna beräknas enligt Morgan Stanley växa betydligt mer än den amerikanska under de kommande åren.

  Investmentbanken är dock neutralt inställd till aktier som tillgångsklass nästa år. Vidare föredrar man värdeaktier framför tillväxtaktier globalt, med särskild preferens för finans, material, energi och utilities.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #analytics   #emergingmarkets   #financials  

 • JPM Latin America Equity steg 3,5 procent i oktober, Lojas Renner positiv bidragsgivare  

  JPM Latin America Equity steg 3,5 procent i oktober, Lojas Renner positiv bidragsgivare

  JPM Latin America Equity A USD steg med 3,5 procent i oktober, i likhet med dess jämförelseindex. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att aktieval bidrog negativt medan allokeringsstrategi bidrog positivt.

  Ett bolagsnamn som gick bra var detaljhandelsbolaget Lojas Renner. Aktien steg 30 procent på nyheten att styrelsen har godkänt en ny successionsplan för vd-jobbet. En annan ljuspunkt var CVC som anses fortsätta leverera goda operationella siffror.

  På minussidan återfinns de mexikanska flygplatsoperatörerna GAP och ASUR.

  Under månaden har man minskat positionen i mjukvaruföretaget Linx. Istället har exponeringen mot brasilianska råvaruföretaget Vale ökat.

  Inför framtiden bedömer förvaltarteamet att nedgången på tillväxtmarknader har resulterat i värderingar som anses vara ganska attraktiva relativt historiken, och särskilt med vinsttillväxten i beaktande.

  De största aktiva innehaven per utgången av månaden var Grupo Aeroportuario Del Sureste, Lojas Renner och Grupo Aeroportuario Del Pacifico.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Europa tappade 7,6 procent i oktober, positiva till innehavet Ams som man har ökat i  

  Odin Europa tappade 7,6 procent i oktober, positiva till innehavet Ams som man har ökat i

  Aktiefonden Odin Europa tappade 7,6 procent i oktober, samtidigt som dess jämförelseindex sjönk 4,8 procent. Fonden har därmed sjunkit 5,4 procent sedan årets början. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fonden har fallit mer än marknaden under månaden.

  "Som vi ser det kan det inte hänföras till stil, sektor eller landsexponering utan till enskilda företag. Vi upplever för närvarande att de företag i portföljen som har en skaplig tillväxt är svaga kursmässigt", kommenterar teamet bakom fonden.

  Ett innehav som nämns är den österrikiska sensorproducenten Ams.

  "Aktien är ner 50 procent hittills i år efter en ökning med 190 procent förra året. Det här är helt odramatiskt som vi ser det. Vi sålde tredje fjärdedelar av vår position förra året och har börjat öka vår position efter sommaren. Detta är ett företag som vi känner väl och har ägt i många år", säger förvaltarteamet och fortsätter:

  "Till skillnad från marknaden tror vi på bolaget även framöver. Behovet av avancerade sensorer kommer att öka i flera sektorer under de närmaste åren. Ams är en sällsynt skapelse – hög tillväxt till låg värdering".

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Roche, Howden Joinery och Diageo. På minussidan återfinns SAP, Austriamicrosystems och IMCD.

  De största innehaven per utgången av månaden var SAP, Bunzl och IMCD med portföljvikterna 6,0, 5,2 respektive 4,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Emerging Markets sjönk 5,3 procent i oktober, ökat i Garware  

  Odin Emerging Markets sjönk 5,3 procent i oktober, ökat i Garware

  Odin Emerging Markets sjönk 5,3 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 7,3 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 5,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att under hösten har man minskat positionerna i bryggerier som Carlsberg Malaysia, ABInBev och AmBev, varför man haft en större kontantandel i fonden än normalt.

  "Även om vi alltid har haft en liten exponering mot kinesiska aktier i fonden har vi lagt de senaste veckorna på att förbereda oss inför en rundtur i Kina i december där vi ska besöka ett antal konsument-, hälso- och teknikföretag. Vi hoppas att detta ska leda till fler investeringsuppslag i Kina", berättar förvaltarteamet.

  Under månaden har man ökat i den indiska reptillverkaren Garware och börjat även bygga uppe en position i indiska Mold-Tek Packaging.

  Bland positiva bidragsgivare märktes Garware, Housing Development Finance och Chevron Lubricants Lanka. På minussidan återfinns Tencent, Bid Corp och Crisil.

  De största innehaven per utgången av månaden var HDFC Bank, Bid Corp och Bidvest med portföljvikterna 8,0, 7,8 respektive 7,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Fastighet sjönk 2,8 procent i oktober, största innehavet Sagax levererar fortsatt stabila siffror  

  Odin Fastighet sjönk 2,8 procent i oktober, största innehavet Sagax levererar fortsatt stabila siffror

  Odin Fastighet C sjönk med 2,8 procent i oktober, vilket medför att fonden ökat 11,6 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period stigit 9,6 procent, vilket är något sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att vid inledningen av november hade 73 procent av investeringarna rapporterat sina Q3-tal.

  "Sammanfattningsvis är de underliggande resultaten hittills mycket bra jämfört med samma period föregående år. Det finns en 12,5 procent ökning av intäkterna, 13,1 procent ökning av justerat resultat per aktie samt 14,8 procent ökning av justerat bokfört värde per aktie", kommenterar förvaltarteamet.

  Fondens största investering Sagax med exponering för lager- och logistikområdet anses fortsätta att leverera stabila siffror.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Sagax, Eiendomsspar och JM Bygg. På minussidan återfinns Balder, Fast Partner och Hemfosa Fastigheter.

  De största innehaven per utgången av månaden var Sagax, Wihlborgs och Balder med portföljvikterna 9,4, 8,9 respektive 8,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Sverige sjönk 7,5 procent i oktober, ser långsiktig köpmöjlighet på börsen  

  Odin Sverige sjönk 7,5 procent i oktober, ser långsiktig köpmöjlighet på börsen

  Odin Sverige sjönk 7,5 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 1,6 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 3,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Vegard Søraunet i spetsen skriver i en kommentar att oktober blev en turbulent månad på aktiemarknaden, även på den svenska börsen. Ökad ränta, handelskrig och höga oljepriser har alla varit argument för att aktiekurserna har fallit.

  "I oroliga tider bedömer vi om vi är i korrigering eller står inför en större nedgång. Vi tror att det här är en korrektion och att det är en köpmöjlighet på lång sikt", skriver man.

  För fondens del rapporterade majoriteten av innehaven. Resultaten beskrivs i överlag ha varit bra men till följd av höga förväntningar har fallande aktiekurser noterats.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Lagercrantz, Byggmax och Securitas. På minussidan återfinns Beijer Ref, Sweco och Ahlstrom-Munksjö.

  De största innehaven per utgången av månaden var Beijer Alma, Beijer Ref och Lifco med portföljvikterna 6,3, 4,8 respektive 4,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Norden sjönk 9 procent i oktober, starka rapporter från Assa Abloy och Securitas  

  Odin Norden sjönk 9 procent i oktober, starka rapporter från Assa Abloy och Securitas

  Odin Norden sjönk med 9 procent i oktober, samtidigt som dess jämförelseindex tappade 6,9 procent. Fonden har därmed tappat 5,2 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att oktober månad har präglats av oroliga marknader världen över.

  Under senare hälften av oktober började rapporteringsperioden för tredje kvartalet. Hittills har drygt hälften av företagen rapporterat och resultaten är blandade.

  "Förväntningarna för rapporterna har varit höga, särskilt för de cykliska bolagen. Vi ser att företag med affärsmodeller av stabilare natur har haft en bättre utveckling i korrigeringen. Assa Abloy och Securitas är exempel på sådana rapporter. Goda rapporter som har blivit positivt mottagna av marknaden", kommenterar förvaltarteamet.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Marine Harvest, Pandora och Securitas. På minussidan återfinns Beijer Ref, Nokian Tyres och Danske Bank.

  De största innehaven per utgången av månaden var Novo Nordisk, Sweco och Nibe med portföljvikterna 5,2, 3,9 respektive 3,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Allianz Europe Equity Growth Select sjönk 9,1 procent i oktober, ökat i Ambu, DSV och DCC  

  Allianz Europe Equity Growth Select sjönk 9,1 procent i oktober, ökat i Ambu, DSV och DCC

  Allianz Europe Equity Growth Select AT-EUR sjönk med 9,1 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 7,8 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att europeiska aktier backade i oktober, där många marknader nådde sina lägsta nivåer på nästan två år. Trots positiva nyheter kring företagsvinster hade oro runt påverkan av höjda tullar samt stigande USA-räntor en negativ effekt på börssentimentet.

  På plussidan för fondens del märktes Hexagon, SAP och Prudential som var de främsta bidragsgivarna relativt jämförelseindex.

  Hexagon beskrivs ha rapporterat en solid kvartalsrapport, och från förvaltarhåll bedömer man att det svenska bolaget är väl positionerat vad gäller ökade digitaliseringstrender och Industrial Internet of Things. Man pekar även på att nya produkter kommer att bidra till försäljningsutvecklingen.

  Förvaltarteamet har inte köpt in eller avyttrat några positioner. Istället har man ökat exponeringen mot Ambu, DSV och DCC, medan positionen i Unilever har minskats.

  De största innehaven per utgången av månaden var SAP, Novo Nordisk och Infineon med portföljvikterna 7,0, 4,9 respektive 4,6 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Allianz Global Equity Insights sjönk 9,7 procent i oktober, köpt in sig i Disney med kommande streamingtjänst  

  Allianz Global Equity Insights sjönk 9,7 procent i oktober, köpt in sig i Disney med kommande streamingtjänst

  Allianz Global Equity Insights AT-EUR sjönk 9,7 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 0,7 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period stigit 1,8 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att globala aktiemarknader sjönk i oktober och hade sin värsta månad sedan 2012. Utvecklingen kring makrodata var blandad under månaden, med ett starkt momentum i USA i kontrast mot svag tillväxt i Europa och Kina.

  För fondens del var den främsta bidragsgivaren Tesla som steg 27 procent. Från förvaltarhåll anser man att rubrikerna runt den kontroversiella vd:n Elon Musk är distraktioner. Istället fokuserar de på den fundamentala storyn kring efterfrågan och utbud på elbilar.

  På minussidan återfinns Novacure som sjönk kraftigt. Fondens hälsovårdsteam är fortsatt positiva till aktien, mot bakgrund av klinisk data som beskrivs som god.

  Under månaden har man köpt aktier i Disney, en aktie som stått stilla de senaste tre åren. Förvaltarteamet är positiva till utsikterna för bolagets kommande streamingtjänst. Fonden har även köpt in sig i Netflix.

  De största innehaven per utgången av månaden var Tesla, Entertainment One och JPMorgan Chase med portföljvikterna 3,5, 3,3 respektive 3,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Allianz Global High Yield sjönk i oktober, minskat exponeringen mot energisektorn  

  Allianz Global High Yield sjönk i oktober, minskat exponeringen mot energisektorn

  Allianz Global High Yield sjönk i oktober, mot bakgrund av en sur high yield-marknad. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att high yield-marknaden backade i oktober till följd av negativt sentiment rörande företagsvinster. Marknaden tyngdes även av tillväxtutsikterna i Kina samt fortsatt handelsoro.

  Exponering på tillväxtmarknader bidrog till den relativa avkastningen, särskilt exponeringen mot brasilianska namn. Makrobeslut som togs under månaden bidrog även positivt.

  På minussidan återfinns exponeringen på sektornivå till följd av en övervikt mot råvarusektorn samt energisektorn.

  Inför framtiden bedömer man att fundamenta för high yield-marknaden är fortsatt stark, men handelskrig och hotet om policymässig stagnation i USA kan resultera i att det tredje kvartalet blir eventuellt en topp för lång tid framöver.

  Som ett resultat har förvaltarteamet valt att minska exponeringen mot bland annat energisektorn till förmån för mindre cykliska sektorer.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Alfred Berg Ränteallokering Plus sjönk 0,3 procent i oktober, köpt obligationer från Allianz och Unicredit  

  Alfred Berg Ränteallokering Plus sjönk 0,3 procent i oktober, köpt obligationer från Allianz och Unicredit

  Alfred Berg Ränteallokering Plus sjönk med 0,3 procent i oktober, vilket medför att fonden ökat 0,3 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att Riksbankens reporänteprognos har sedan septembermötet indikerat en höjning på 0,25 procentenheter i antingen december eller februari.

  "Trots Riksbankens vanemässiga senareläggning av ränteprognoser tror vi ändå på en höjning i december ur ett ekonomiskt perspektiv och med bibehållande av en trovärdig penningpolitik", kommenterar teamet bakom fonden.

  Den negativa avkastningsutvecklingen för fondens del under månaden berodde främst på den allmänna riskaversionen. Störst negativt bidrag kom främst från fondens subordinerade obligationer i banksektorn som gick isär spreadmässigt med fallande priser som följd.

  Positiva bidrag kom istället från Wallenius-Wilhelmsen, Intrum och Ellevio.

  En förändring under månaden var ett obligationsbyte från en senior Akelius till en motsvarande junior, samt köp av obligationer utgivna av Allianz och Unicredit i EUR på sekundärmarknaden.

  De största innehaven per utgången av månaden var utgivna av SEB, Handelsbanken och Sirius International med portföljvikterna 4,6, 4,5 respektive 4,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Case aktie- och blandfonder sjönk i oktober, Amazon högt värderat även efter kraftigt ras  

  Case aktie- och blandfonder sjönk i oktober, Amazon högt värderat även efter kraftigt ras

  Case aktie- och blandfonder noterade en negativ utveckling i oktober månad, mot bakgrund av en sur börs. Det framgår av en månadsrapport.

  Blandfonden Case Fair Play sjönk med 3,6 procent medan aktiefonden Case Power Play backade med 6,9 procent. Aktiefonden Case All Star tappade 5,7 procent. Utvecklingen för jämförelseindex var -3,6, -7,2 respektive -7,2 procent, vilket innebär att fondbolagets aktiefonder klarade sig bättre.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att marknaden fick till slut en rejäl korrektion.

  De viktigaste anledningarna till nedgången återfinns i att räntor i USA gått upp till en nivå där kapital söker sig tillbaka från aktiemarknaden till räntemarknaden. Från förvaltarhåll pekar man även på att de högt värderade techbolagen i USA som agerat ånglok för index kom till slut att rasa.

  Ett exempel är Amazon som efter en nedgång om 25 procent ändå handlas till tre gånger försäljningen och till ett p/e-tal på ungefär 180, berättar man.

  Förvaltarteamet kommenterar även den gångna rapportsäsongen: "Kvartalsrapporterna var generellt lite försiktiga i det framåtblickande men även sett till konstaterad orderingång. Här är det sannolikt Trumps handelskrig som har börjat stöka till det. Det har pågått tillräckligt länge nu för att det ska börja visa direkt påverkan i resultaten för exportbolag".

  Det normala mönstret att marknaden får en liten uppgång efter denna relativt stora nedgång är rimligt, bedömer förvaltarteamet.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Alfred Berg Ryssland sjönk med 0,3 procent i oktober, undervikt i NLMK bidrog positivt  

  Alfred Berg Ryssland sjönk med 0,3 procent i oktober, undervikt i NLMK bidrog positivt

  Alfred Berg Ryssland sjönk med 0,3 procent i oktober, vilket var bättre än dess jämförelseindex som tappade 1,5 procent. Fondens avkastning sedan årsskiftet summerar därmed till 13,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den ryska aktiemarknaden föll i oktober, vilket berodde främst på nedgången på de globala aktiemarknaderna under månaden. Fallande oljepriser bidrog även till det negativa sentimentet.

  Fonden utvecklades bättre än sitt jämförelseindex under månaden.

  Anledningen var främst innehavet i Gazprom Neft, fondens position i Polymetal Internation samt en undervikt i NLMK. Trots det goda bolagsresultatet för det tredje kvartalet föll aktien, mycket på grund av aktiens starka utveckling de senaste två åren.

  Under oktober ökades exponeringen mot Magnit, Moscow Exchange och Yandex. Dessa finansierades huvudsakligen genom försäljningar i Lukoil, MTS och Polymetal International.

  Inför framtiden bedömer förvaltarteamet att den ekonomiska situationen ger stöd åt den ryska aktiemarknaden och rubeln under de närmaste 12 månaderna.

  De största innehaven per utgången av månaden var Lukoil, Sberbank och Alrosa med portföljvikterna 8,7, 8,6 respektive 8,1 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Alfred Berg Fastighetsfond Norden sjönk 5,1 procent i oktober, ökat vikter i traditionella fastighetsbolag  

  Alfred Berg Fastighetsfond Norden sjönk 5,1 procent i oktober, ökat vikter i traditionella fastighetsbolag

  Den aktivt förvaltade fastighetsfonden Alfred Berg Fastighetsfond Norden A sjönk med 5,1 procent i oktober, vilket medför att fonden ökat 12 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period stigit 14 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att under oktober sjönk den svenska börsen markant. Fastighetsaktier visade sina defensiva kvalitéer och höll emot bättre än marknaden i stort, och klarade sig med ungefär hälften så stor nedgång.

  Den underliggande kommersiella fastighetsmarknaden fortsatte att visa styrka under månaden, med positiva kvartalsrapporter från de noterade fastighetsbolagen.

  "En kort sammanfattning är att hyresmarknaden är minst lika stark som före sommaren och att avkastningskraven fortsätter att sjunka", kommenterar förvaltarteamet.

  På plussidan för fondens del under oktober märktes Agora som var upp 67 procent, medan Lehto sjönk med 42 procent.

  Under månaden har man sålt innehaven i Agora (bud) och i Technopolis (bud). Istället har man köpt in sig i Tre Kronor. Kassapositionen har halverats och vikterna har ökat något i de traditionella, kommersiella fastighetsbolagen.

  De största innehaven per utgången av månaden var Balder, Fabege och Hufvudstaden med portföljvikterna 9,2, 7,6 respektive 7,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds   #realestate  

 • Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige sjönk 8,4 procent i oktober, ökat något i Autoliv och Essity  

  Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige sjönk 8,4 procent i oktober, ökat något i Autoliv och Essity

  Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige A sjönk med 8,4 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 2,8 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period stigit 3,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att efter en mycket stark utveckling i september blev oktober en mycket volatil månad dominerad av stora svängningar.

  "Flertalet bolag har rapporterat sina kvartalssiffror under månaden och gensvaren på utfallen har varit mycket starka. Stora positiva överraskningar i bolagsresultaten har följts av lika stora negativa", berättar förvaltarteamet.

  Fonden gick något sämre än jämförelseindex under perioden. Det var främst inriktningen mot verkstadsbolag som bidrog negativt. Flera av fondens innehav rapporterade sämre resultatrapporter eller gav uttryck för svagare framtidsutsikter än förväntat, vilket ledde till negativa kursreaktioner, däribland i SKF.

  Fonden har under månaden ökat något i Autoliv och Essity samt sålt lite i Besqab.

  De största innehaven per utgången av månaden var SEB, ABB och Essity med portföljvikterna 5,4, 4,6 respektive 4,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Hjärt-Lungfond sjönk 6,6 procent i oktober  

  Öhman Hjärt-Lungfond sjönk 6,6 procent i oktober

  Aktiefonden Öhman Hjärt-Lungfond sjönk med 6,6 procent i oktober, vilket medför att fonden ökat 12,9 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 10,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Investor, Volvo och Swedbank med portföljvikterna 4,6, 3,0 respektive 2,9 procent.

  På sektornivå stod sjukvård för 51,2 procent av allokeringen, följt av finans med 13,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Småbolagsfond sjönk 8,4 procent i oktober  

  Öhman Småbolagsfond sjönk 8,4 procent i oktober

  Aktiefonden Öhman Småbolagsfond sjönk med 8,4 procent i oktober, vilket medför att fonden ökat 4 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period stigit 6,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att en blandning av oro för amerikanska räntor, handelskrig samt svagare konjunktursignaler än väntat bidrog till den negativa utvecklingen.

  På plussidan för fondens del märktes Mycronic, Securitas och Millicom. Securitas levererade en rapport som beskrivs ha slagit förväntningarna, varpå aktien utvecklades starkt.

  På minussidan återfinns Sobi, ITAB och Nolato. Sobi föll efter en rapport som inte fullt lyckades nå de högt ställda förväntningar som fanns på bolaget.

  Inför framtiden bedömer förvaltarteamet att makrostatistik som presenterats indikerar på en fortsatt god konjunktur, men på lägre nivåer än tidigare.

  De största innehaven per utgången av månaden var MTG, Tele2 och Dometic med portföljvikterna 5,3, 5,1 respektive 5,1 procent. Antalet aktieinnehav var 51 stycken.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Grön Obligationsfond var oförändrad i oktober, tror på stark utveckling av gröna emissionsmarknaden  

  Öhman Grön Obligationsfond var oförändrad i oktober, tror på stark utveckling av gröna emissionsmarknaden

  Räntefonden Öhman Grön Obligationsfond var oförändrad i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 0,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att trots att spreadar gick isär i SEK och EUR under månaden klarade fonden sig väl. Nya investeringar i Getlink, var ett av de innehav som presterade starkt och drev fondens avkastning.

  Inför framtiden bedömer man att mycket talar för en räntehöjningsfas, samt att fonden anses vara väl positionerad för en räntehöjning.

  Vidare ser förvaltarteamet positivt på framtiden och tror på en fortsatt stark utveckling av den gröna marknaden där fler sektorer och emittenter väljer att emittera grönt.

  De största innehaven per utgången av månaden var utgivna av Swedbank Mortgage, Klövern och Southern Economic med portföljvikterna 4,3, 3,8 respektive 3,5 procent.  Taggar:
  #energy   #fixedincome   #renewable  

 • Öhman Global Growth sjönk 7,3 procent i oktober, Amazon tyngde efter rapportbesvikelse  

  Öhman Global Growth sjönk 7,3 procent i oktober, Amazon tyngde efter rapportbesvikelse

  Aktiefonden Öhman Global Growth sjönk med 7,3 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 17,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fondens största innehav Amazon föll med 18 procent och var den enskilt största negativa bidragsgivaren efter en rapport som signalerade att den höga försäljningstillväxten kommer avta.

  Detta vägdes dock upp av innehavet i Red Hat, som slutit avtal om att bli uppköpta av IBM till en premium om över 60 procent. Även Mellanox bidrog positivt efter rapport som beskrivs som mycket bra.

  Inför framtiden har förvaltarteamet en relativt neutral hållning till börsen, mycket på grund av att indikatorer har signalerat svaghet.

  Men det finns ljuspunkter ändå.

  "Den gångna månadens rapporter har visat på försiktigare framtidsutsikter, men inte någon fullfjädrad kollaps. Eftersom värderingarna nu kommit ner finns möjligheter att göra förvärv på mer attraktiva nivåer", kommenterar förvaltarteamet.

  De största innehaven per utgången av månaden var Microsoft, Adobe och Apple med portföljvikterna 5,7, 5,3 respektive 5,2 procent. Antalet aktieinnehav var 41 stycken.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Global Hållbar sjönk 5,8 procent i oktober, Amazon tyngde  

  Öhman Global Hållbar sjönk 5,8 procent i oktober, Amazon tyngde

  Öhman Global Hållbar sjönk med 5,8 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 8,5 procent. Det är något bättre än jämförelseindex som ökat med 7,2 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att techbolaget Mellanox var den bästa bidragsgivaren efter en kvartalsrapport som beskrivs som mycket stark, samt att uppköpspekulationer börjat florera.

  Telekombolaget Verizon bidrog starkt, även de på en bra rapport, samt säkerligen en viss flykt in i stabila bolag i ett svajigt börsklimat.

  Amazon gav dock det största negativa bidraget efter en rapport som signalerade att den höga tillväxttakten kommer att börja avta.

  Inför framtiden beskrivs värderingarna ha kommit ner, varför det anses finnas möjligheter att göra aktieköp på mer attraktiva nivåer.

  De största innehaven per utgången av månaden var Alphabet, Microsoft och Apple med portföljvikterna 3,3, 3,2 respektive 2,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin USA sjönk 4,8 procent i oktober, utnyttjat börsras och ökat i antal positioner  

  Odin USA sjönk 4,8 procent i oktober, utnyttjat börsras och ökat i antal positioner

  Aktiefonden Odin USA sjönk 4,8 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 12,3 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 14,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den gångna månaden präglades av en bred nedgång på världens börser.

  "Gemensamt för våra bolag under månaden var god underliggande tillväxt och lönsamhet. Vi noterade också att företag som hade gått lite sämre än förväntat – alternativt signalerat osäkrare framtidsutsikter – blev hårdare straffade av marknaden", kommenterar teamet bakom fonden.

  Den börsnedgång marknaden nu upplever kan ses som en anpassning till en ny, mer balanserade värld med normalare räntenivåer och indragna stimulansåtgärder från världens centralbanker, bedömer man från förvaltarhåll.

  "Efter månadens börsnedgång skriver marknaden ner sina förväntningar markant, och P/E-talet för S&P 500 ligger nu på omkring 15 vilket är i linje med snittpriset för de senaste 15 åren. Vi valde att utnyttja den svaga börsutvecklingen till att öka ett antal av våra positioner", berättar förvaltarteamet.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Marsh & McLennan, Dollar General och Ball Corp. På minussidan återfinns Polyone, Ansys och Home Depot.

  De största innehaven per utgången av månaden var Thermo Fisher Scientific, Visa och Alphabet med portföljvikterna 5,0, 4,7 respektive 4,6 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Global sjönk 5,8 procent i oktober, ökat i Bank Ozark efter kvartalsrapport  

  Odin Global sjönk 5,8 procent i oktober, ökat i Bank Ozark efter kvartalsrapport

  Odin Global C sjönk 5,8 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 5,7 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 9,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att oktober bjöd på större kursutslag i enskilda aktier än vad marknaden vant sig vid under de senaste åren.

  Månadens största negativa överraskning resultatmässigt var Bank Ozark som levererade svagare siffror än väntat.

  "Vi köpte därefter fler aktier i banken då vi tror att de två låneförluster som bokfördes under månaden är engångshändelser", kommenterar förvaltarteamet.

  Fonden har även ökat i Constellation Software som anses ha levererat starka siffror. I den andra vågskålen återfinns avyttringen av ABInBev.

  Bland positiva bidragsgivare märktes Ball Corp och MTY Food. På minussidan återfinns Bank OZK, SAP och IMCD.

  De största innehaven per utgången av månaden var DCC, Lifco och Constellation Software med portföljvikterna 8,3, 6,9 respektive 6 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Norge sjönk 5,8 procent i oktober  

  Odin Norge sjönk 5,8 procent i oktober

  Odin Norge C sjönk med 5,8 procent i oktober, i likhet med dess jämförelseindex. Fondens avkastning sedan årsskiftet summerar därmed till 13 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att oktober månad har präglats av oroliga marknader världen över. Ökad ränta, handelskrig och höga oljepriser har alla varit argument för att aktiekurserna har fallit.

  Man kommenterar även rapportsäsongen som varit.

  "Vi har sett att kursreaktionerna har varit större än vanligt och inte nödvändigtvis rört sig i den riktning rapporten skulle indikera. Hittills har de flesta företagen i ODIN Norge rapporterat med blandat resultat".

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Lerøy Seafood Group, Marine Harvest och Tomra Systems. På minussidan återfinns Subsea 7, Yara och Atea.

  De största innehaven per utgången av månaden var Equinor, Yara och Telenor med portföljvikterna 9,3, 7,3 respektive 6,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Sverige Fokus sjönk med 9 procent i oktober  

  Öhman Sverige Fokus sjönk med 9 procent i oktober

  Aktiefonden Öhman Sverige Fokus sjönk med 9 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 1,8 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 3,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Essity, Volvo och ABB med portföljvikterna 6,7, 6,6 respektive 6,3 procent. Antalet aktieinnehav var 20 stycken.

  På sektornivå stod industri för 31,8 procent av allokeringen, följt av råvaror med 17,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Företagsobligationsfond A sjönk 0,1 procent i oktober  

  Öhman Företagsobligationsfond A sjönk 0,1 procent i oktober

  Räntefonden Öhman Företagsobligationsfond sjönk med 0,1 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 0,1 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 0,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att oktober var en månad med risk-off och stigande kreditpremier.

  Svenska kreditspreadar är relativt stilla och även europeiska verkar ha avstannat något efter att de gått isär en del under året, delvis på grund av Italien men också oro för ECB:s
  kvantitativa åtstramningar.

  "Vi börjar därför titta på om vi kanske kan hitta värde i Euro-marknaden framöver, vilken inte sett så attraktiv ut de sista åren", berättar man.

  Fonden gick bättre än jämförelseindex under månaden. Överavkastningen berodde främst på bolagsval och på positionering på kurvan.

  De största obligationsinnehaven per utgången av månaden var utgivna av Swedish Export Credit, Stadshypotek och DNB med portföljvikterna 2,1, 2,1 respektive 1,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman FRN-fond sjönk 0,1 procent i oktober,  

  Öhman FRN-fond sjönk 0,1 procent i oktober,

  Räntefonden Öhman FRN-fond sjönk med 0,1 procent i oktober, vilket medför att fonden stigit 0,5 procent sedan årsskiftet. Det är bättre än dess jämförelseindex som backat med 0,1 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att oktober var en månad med risk-off och stigande kreditpremier.

  Från förvaltarhåll ser man positivt på framtiden och tror att fonden kommer leverera flera "rising stars", främst Kungsleden och SBB.

  Om Riksbanken går in i en räntehöjningsfas gynnas FRN fonden, eftersom den är okänslig mot stigande långräntor och gynnas av högre Stibor-ränta.

  Förvaltarteamet pekar även ut Euro-marknaden som ett intressant område: "Europeiska kreditspreadar har gått isär en del under året, delvis på grund av Italien men också på oro för ECB tapering. Vi ser om vi kan hitta värde i Euro-marknaden framöver".

  De största obligationsinnehaven per utgången av månaden var utgivna av SBB, Kungsleden och Akelius med portföljvikterna 1,8, 1,6 respektive 1,5 procent.  Taggar:
  #fixedincome   #mutualfunds  

 • Öhman Etisk Index USA sjönk med 4,2 procent i oktober  

  Öhman Etisk Index USA sjönk med 4,2 procent i oktober

  Öhman Etisk Index USA A sjönk med 4,2 procent i oktober, vilket medför att fonden ökat 16,5 procent sedan årsskiftet. Det är något bättre än jämförelseindex som stigit med 14,4 procent under samma tidsperiod. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Apple, Microsoft och Amazon med portföljvikterna 6,7, 4,8 respektive 4,1 procent.

  På sektornivå stod teknik för 26,7 procent av allokeringen, följt av sjukvård med 19,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Etisk Index Sverige sjönk 7,6 procent i oktober  

  Öhman Etisk Index Sverige sjönk 7,6 procent i oktober

  Öhman Etisk Index Sverige A sjönk med 7,6 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 1,5 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 3,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Nordea, Ericsson och Volvo med portföljvikterna 7,5, 7,2 respektive 6,6 procent.

  På sektornivå stod industri för 31,9 procent av allokeringen, följt av finans med 24 procent.  Taggar:

 • Öhman Etisk Index Pacific sjönk med 6 procent i oktober  

  Öhman Etisk Index Pacific sjönk med 6 procent i oktober

  Öhman Etisk Index Pacific sjönk med 6 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 1,2 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 0,8 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Största innehav per utgången av månaden var Commonwealth Bank of Australia, AIA Group och Westpac med portföljvikterna 9,3, 8,8 respektive 7,7 procent.

  På sektornivå stod finans för 52,7 procent av allokeringen vid månadsskiftet, följt av fastigheter med 14,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Etisk Index Japan sjönk 5,7 procent i oktober  

  Öhman Etisk Index Japan sjönk 5,7 procent i oktober

  Öhman Etisk Index Japan sjönk med 5,7 procent i oktober, samtidigt som dess jämförelseindex backade 5,9 procent. Fondens avkastning sedan årsskiftet summerar därmed till 1,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Tpz8 Index, Toyota och Mitsubishi med portföljvikterna 19,9, 5,8 respektive 3,2 procent.

  Konsument cyklisk stod för 20,3 procent av allokeringen vid månadsskiftet, följt av finans med 17 procent.  Taggar:

 • Öhman Etisk Index Europa sjönk 5,1 procent i oktober  

  Öhman Etisk Index Europa sjönk 5,1 procent i oktober

  Öhman Etisk Index Europa sjönk med 5,1 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 0,6 procent. Detta i likhet med dess jämförelseindex. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Nestle, Roche och Unilever med portföljvikterna 5,0, 3,2 respektive 2,5 procent.

  På sektornivå stod finans för 24,9 procent av allokeringen, följt av sjukvård med 15,1 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Goldman Sachs India Equity Portfolio sjönk 2,9 procent i oktober, undervikt i Reliance bidrog positivt  

  Goldman Sachs India Equity Portfolio sjönk 2,9 procent i oktober, undervikt i Reliance bidrog positivt

  Goldman Sachs India Equity Portfolio OC Acc sjönk med 2,9 procent i oktober, samtidigt som dess jämförelseindex backade 3,8 procent. Fonden har därmed tappat 14,9 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den indiska marknaden föll något mindre än bredare tillväxtmarknader under månaden. En motvind för indiska aktier har varit åtstramad likviditet mot bakgrund av oro runt kreditproblem i landet.

  Inom energisektorn var underviktpositionen i Reliance Industries en av de främsta bidragsgivarna relativt jämförelseindex.

  Reliance som är det näst största företaget i Indien sett till marknadsvärde rasade kraftigt och förvaltarteamet är inte helt övertygade om bolagets kapitalallokeringsstrategi, vilket innefattar stora investeringar i en ny telekomverksamhet. Aktien anses även vara dyr i förhållande till fundamenta.

  På minussidan återfinns underviktpositionen i ICICI Bank som steg kraftigt under månaden i spåren av ljusare framtidsutsikter samt utnämnandet av en ny vd.

  Inför framtiden bedömer man att Indien utmärker sig relativt andra jämförbara marknader till följd av en stark vinsttillväxtprofil, ihop med en hälsosam makromiljö och en stark demografisk fördel.

  De största innehaven per utgången av månaden var Infosys, Maruti Suzuki och Axis Bank med portföljvikterna 8,1, 4,0 respektive 3,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Goldman Sachs Global Small Cap Core Equity sjönk 8,7 procent i oktober, Whiting Petroleum tyngde  

  Goldman Sachs Global Small Cap Core Equity sjönk 8,7 procent i oktober, Whiting Petroleum tyngde

  Goldman Sachs Global Small Cap Core Equity Portfolio Base Shares (Snap) sjönk med 8,7 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 3,2 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 6,1 procent, vilket är klart sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att amerikanska aktier backade under månaden då teknologiaktier sjönk på oro runt vinsterna i rapportsäsongen avseende det tredje kvartalet. Därutöver har handelsspänningar fortsatt att tynga marknaden.

  Bland investeringsteman bidrog värdering mest positivt till den relativa avkastningen följt av kvalitet, momentum och lönsamhet. Sentiment var istället det tema som tyngde mest, följt av management.

  På bolagsnivå var överviktpositionen i Esterline Technologies den främsta bidragsgivaren som nu förvärvas av Transdigm med en budpremie. Istället var det överviktpositionen i Whiting Petroleum som tyngde mest, mot bakgrund av fallande oljepriser.

  De största innehaven per utgången av månaden var Genomic Health, Insperity och Medifast med portföljvikterna 1,2, 1,1 respektive 1,0 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • SEB Rysslandfond sjönk 1,6 procent i oktober, minskat till neutral vikt i Rosneft  

  SEB Rysslandfond sjönk 1,6 procent i oktober, minskat till neutral vikt i Rosneft

  SEB Rysslandfond sjönk med 1,6 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 6 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 10 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att i överlag var det en tuff månad för både tillväxtmarknader och utvecklade marknader. Faktum var att oktober var den svagaste månaden för tillväxtmarknadsaktier sedan augusti 2015, berättar de.

  Till de största sänkena hörde X5, HMS Group och Polyus. Bland de främsta bidragen fanns aktiva innehav i HSBK, NLMK och Ruhydro (undervikt).

  Förvaltarteamet minskade övervikten i Rosneft till neutral vikt och ökade övervikten i Surgutneftegas preferensaktier, vilket var en av månadens större portföljförändringar. Man behåller även övervikten i Sberbank, som anses ha översålts kraftigt i år.

  De största innehaven per utgången av månaden var Gazprom, Lukoil och Sberbank of Russia med portföljvikterna 10,2, 10,1 respektive 9,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Nordea Fonder flaggar upp i AQ Group  

  Nordea Fonder flaggar upp i AQ Group

  Nordea Fonder ökar innehavet i verkstadsbolaget AQ Group och har nu 5,0 procent av aktierna och rösterna i bolaget. Det framgår av ett flaggningsmeddelande från Finansinspektionen.  Taggar:
  #industrials   #insider  

 • SEB Sverige Småbolag chans/risk sjönk 6,9 procent i oktober, ökat i spelbolaget Stillfront  

  SEB Sverige Småbolag chans/risk sjönk 6,9 procent i oktober, ökat i spelbolaget Stillfront

  SEB Sverige Småbolag chans/risk sjönk med 6,9 procent i oktober, vilket medför att fonden stigit 10,4 procent hittills i år. Det är klart bättre än jämförelseindex som stigit med 6,7 procent under samma tidsperiod. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att Stockholmsbörsen utvecklades svagt i oktober, där sektorerna material, hälsovård och energi utmärkte sig på minussidan.

  De största positiva bidragsgivare till fondens utveckling var innehaven i Tomra Systems, Bure Equity och Lagercrantz. Innehaven som utvecklades svagt var Beijer Ref, Dometic och Sweco.

  De största aktieköpen under perioden skedde i Stillfront, Momentum och Ahlsell. De största aktieförsäljningarna gjordes istället i Tomra Systems, Thule och NCC.

  Största innehav per utgången av månaden var Nibe, Beijer Ref och Sweco med portföljvikterna 5,3, 5,3 respektive 4,9 procent.  Taggar:
  #gaming   #mutualfunds  

 • SEB Östeuropa ex. Ryssland sjönk 2,6 procent i oktober, spelbolaget CD Projekt främsta bidragsgivare  

  SEB Östeuropa ex. Ryssland sjönk 2,6 procent i oktober, spelbolaget CD Projekt främsta bidragsgivare

  SEB Östeuropa ex. Ryssland C EUR - Lux sjönk med 2,6 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 14,6 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 12,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fonden gick betydligt bättre än jämförelseindex under månaden. Detta var främst en följd av aktieval inom finans, sällanköpsvaror & tjänster och IT-sektorerna.

  De främsta bidragsgivarna var spelbolaget CD Projekt, CCC och Sabanci. På minussidan återfinns Tupras, BIM och Gedeon Richter.

  Inom finansvertikalen har man minskat i Garanti Bankasi och ökat positionerna i Vafikbank, Halkbank och Raiffeisen. Inom sällanköpsvaror & tjänster har förvaltarteamet istället sålt Tofas och köpt CCC och LPP.

  Från förvaltarhåll har man fortsatt fokus på stockpicking och att identifiera relativvärde.

  De största innehaven per utgången av månaden var Bank Polska Kasa Opieki, Powszechna Kasa Oszczednosci Bank Polski och Powszechny Zaklad Ubezpieczen med portföljvikterna 8,2, 7,0 respektive 6,9 procent.  Taggar:
  #gaming   #mutualfunds   #tech  

 • SEB Asset Selection sjönk 1,4 procent i oktober, tuff månad på aktiemarknader  

  SEB Asset Selection sjönk 1,4 procent i oktober, tuff månad på aktiemarknader

  SEB Asset Selection C H-SEK sjönk med 1,4 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 8,3 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  I en marknadskommentar skriver förvaltaren av fonden att i princip samtliga aktiemarknader i världen sjönk i värde den senaste månaden. I genomsnitt tappade de 6,9 procent. Den sämsta utvecklingen uppvisade amerikanska Russell (‐10,9 procent), Hong Kongs Hang Seng Index (‐10,1 procent) och japanska Topix (‐9,4 procent).

  Räntemarknaderna levererade dock positiv avkastning, medan på valutamarknaden deprecierade i stort sett alla valutor mot den amerikanska dollarn.

  Fonden tjänade pengar på räntor och valutor under månaden. Dock förlorade man pengar på aktier. Ett breakeven‐resultat noterades för råvaror.

  Vid månadens slut hade portföljen en volatilitetsprognos om 5,6 procent. Fonden har ett mellanstort riskbidrag från aktier och valutor, mindre riskbidrag från räntor och råvaror.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • SEB Corporate Bond sjönk 0,7 procent i oktober, väntar sig fortsatt volatilitet men ingen större korrigering  

  SEB Corporate Bond sjönk 0,7 procent i oktober, väntar sig fortsatt volatilitet men ingen större korrigering

  SEB Corporate Bond SEK C sjönk med 0,7 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 4 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 3,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att under oktober var marknadsrörelserna tidvis stora. Marknadsvolatilitetsmåttet VIX mer än fördubblades under månaden och utvecklingen för det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 var den sämsta sedan september 2011.

  Från förvaltarhåll väntar man sig en fortsatt hög volatilitet även framöver, då centralbankerna successivt drar tillbaka sitt stöd från marknaden. Politiska orosmoment såsom brexit, handelskonflikter samt italienska budgetförhandlingar kommer sannolikt även att fortsätta.

  "Vi förväntar oss dock inte någon större korrigering. Detta delvis tack vare fortsatt robust makroekonomisk data, men även starka bolagskaraktäristika och lågt antal konkurser. Vi föredrar europeiska krediter framför amerikanska, då värderingarna är lägre men fundmenta är starkare", kommenterar förvaltarteamet.

  De största innehaven per utgången av månaden var en tysk statsobligation samt två amerikanska statsobligationer. Portföljvikterna för dessa var 9,0, 7,1 respektive 2,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds