Nya förvaltare på Catella, vad händer nu?


Under sommaren tappade Catella Fonder flera tongivande medarbetare då bland andra Ulf Strömsten, som förvaltade Catella Hedgefond, och hans kollegor Mikael Hanell och Magnus Nilsson, som ansvarade för Reavinstfonden liksom räntefonderna, lämnade bolaget.  Under sensommaren bekräftade Catella även att det skett utflöden ur fonderna, sannolikt som en konsekvens av dessa avhopp.

Nyhetsbyrån FinWire ställde fem frågor till Erik Kjellgren, chef för för den svenska fondverksamheten på Catella, för att få klarhet i vad som hänt och vad detta kan komma att innebära för förvaltningsarbetet framåt.  

Det har skett stora förändringar på förvaltarsidan hos Catella, vad är det som hänt?

Efter förändringar, där fyra av våra förvaltare valt att lämna sina förvaltningsmandat under sommaren, har Catella ersatt dessa tjänster med nya erfarna förvaltare. 

På aktiesidan hade vi redan påbörjat en förstärkning av förvaltningsteamet innan avhoppen. Henrik Gripenvik anslöt sig till oss i maj i år och adderade då analyskapacitet med sina nio års bakgrund på Brummer & Partners hedgefond Futuris där han arbetat som verkstadsanalytiker. Han ingår nu i det nya teamet som förvaltar Catella Reavinstfond. 

;
ErikKjellgren_Catella.png
       Erik Kjellgren, Catella 

Anna Strömberg, med 18 års erfarenhet som portföljförvaltare, främst för Nordea, anslöt sig till Catella Fondförvaltning den 1 september, men även hon anställdes redan i maj. Hon har arbetat med såväl nordiska som globala aktier och har aktivt arbetat med ESG (Environmental, Social and Governance) frågor. Hon kommer alltså även att addera hållbarhetskompetens till teamet.

Till Catella Hedgefond har vi under sommaren rekryterat Martin Jonsson och Anders Wennberg. De båda har lång erfarenhet från Hedgefond förvaltning då de arbetat tillsammans som förvaltare av Brummer & Partners Zenit fond under många år. Martin var CIO under de senaste fyra åren och Anders senior portföljförvaltare. 

Slutligen har vi även kompletterat med två nya ränteförvaltare, Thomas Elofsson och Stefan Wigstrand. De arbetar med räntemandatet i Catella Hedgefond och våra räntefonder Catella Avkastningsfond, Catella Nordic Corporate Bond Flex och Catella Credit Opportunity. Thomas Elofsson kommer från Skandia Investment Management (SIM), där han var ställföreträdande vd och medlem i ledningsgruppen. 

Även Stefan Wigstrand kommer närmast från Skandia, där han som senior förvaltare på SIM ansvarat för förvaltningen av Skandia Livs kreditmandat, den institutionella kreditfonden Thule Credit Fund samt kreditmandaten i Skandia Fonders blandfonder. 

Givet att flera av de avhoppade förvaltarna var tongivande inom sina respektive mandat, hur ser ni att detta kommer påverka arbetet framåt?

Catella Hedgefond förvaltades av ett team och två av de seniora förvaltarna i fonden sitter kvar från det gamla teamet, Sven Thorén och Martin Nilsson. Dessa kompletteras nu av mycket seniora rekryteringar på såväl aktie- som räntesidan och teamet har därmed en stor samlad kompetens och erfarenhet. Mandatet som sådant förändras inte alls.

Fondbestämmelser, placeringsinstruktioner och risknivå är oförändrat och det nya teamet kommer att förvalta produkten fortsatt inom dessa ramar. Självklart kommer de nyanställda att tillföra ny kompetens till förvaltningen och vi hoppas därför kunna förbättra förvaltningsprocessen ytterligare ett snäpp.

Teamet för Catella Reavinst och Småbolag kommer på samma sätt att finslipa på investeringsprocesserna runt respektive produkter, i avsikt att förbättra även dessa ytterligare.

Räntemandaten slutligen, kommer att förvaltas av Thomas Elofsson och Stefan Wigstrand, även där helt inom ramen för gällande fondbestämmelser. Ambitionsnivån är densamma. Att inom ramen för de befintliga fondernas bestämmelser utveckla dem ytterligare.

Alla stödjande funktioner i bolaget som hanterar administration, riskkontroll och compliance är desamma som förut.

Kommer man som investerare se skillnad i hur fonderna förvaltas?

Vi försöker alltid att utmana och utveckla vår förvaltningsprocess med ambitionen om att göra den bättre. Vi har en produktportfölj som vi är nöjda med och har därför inte för avsikt att göra om några produkter i dagsläget. Därför handlar det i samtliga fall att inom ramen för befintliga produkter utnyttja ny kompetens till att göra produkterna om möjligt ännu lite bättre.

Det har skett utflöden ut fonderna som ett resultat av avhoppen, har det betydelse för hur fonderna positionerar sig kortsiktigt?

Nej. Fonderna erbjuder alla daglig likviditet och vi har i grunden god likviditet i våra fonder. Vi är dessutom vana att hantera såväl in som utflöden. Placeringarna sker utifrån respektive teams förvaltningsprocess och det är teamen som beslutar om den specifika investeringsstrategin.

Kommer ni rekrytera ytterligare förvaltare eller bedömer ni tomrummet fyllt?

Vi känner att vi nu har ett oerhört kompetent förvaltningsteam på plats och ser inga behov av ytterligare rekrytering för närvarande. Vi har med glädje kunnat ta emot ett stort antal intresseanmälningar från både högt kvalificerade och rutinerade förvaltare när avhoppen blev kända på marknaden och vi kunde kosta på oss att vara kräsna när vi valde ersättare. 

Teamet är kompetent avseende såväl absolutavkastande som relativavkastande produkter, med stark analytisk bakgrund från flera sektorer och dessutom med ännu bredare kompetens inom ESG-förvaltning.

Artikeln producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.