Logga in   |  Bli kund
kampanj_paket.jpg

Fondnyheter

 • Danske Invest lanserar hållbar europeisk företagsobligationsfond  

  Danske Invest lanserar hållbar europeisk företagsobligationsfond

  Danske Invest har lanserat en ny företagsobligationsfond med fokus på hållbara obligationer, erfar sajten InvestmentEurope.

  Fonden förvaltas av Andreas Dankel och avkastningsmålet är satt till 1-1,5 procent på årsbasis efter avgifter.

  Fondens val av obligationer kommer, utöver obligationernas kreditvärdighet, bestämmas av hur hållbara investeringarna bedöms vara. I motsats till så kallade gröna obligationer, som primärt fokuserar på koldioxidutsläpp, kommer Danskes definition av hållbarhet vara bredare och innefatta såväl miljöaspekter som sociala faktorer.

  Minst 75 procent av fonden kommer bestå av obligationer med hög kreditvärdighet, så kallade investment grade, medan upp till 25 procent kan investeras i obligationer med lägre kreditvärdighet, så kallade high yield, skriver InvestmentEurope.


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Alfred Berg plockar ny fastighetsfondförvaltare från Danske Bank  

  Alfred Berg plockar ny fastighetsfondförvaltare från Danske Bank

  Fondförvaltaren Alfred Berg plockar analytikern Jonas Andersson från Danske Bank.

  Andersson kommer framöver att ratta fastighetsfonden och börjar på sitt nya arbete den 1 september, uppger Realtid.

  - I Jonas har vi funnit en person med både lång erfarenhet och genuin kunskap inom fastighetssektorn och fastighetsaktier. Det är en perfekt kombination för att ta över ansvaret för Alfred Bergs fastighetsfond. Jonas kommer att ytterligare stärka vår kompetens inom detta viktiga område, säger Alfred Bergs vd Tomas Scherp i en kommentar.


  Taggar:
  #mutualfunds   #realestate  

 • AMF pension släpper sin ägarstyrningsrapport  

  AMF pension släpper sin ägarstyrningsrapport

  Kapitalförvaltningsjätten AMF, som förvaltar totalt 530 miljarder, har släppt sin årliga ägarstyrningsrapport. Företaget kommer att släppa en till senare i år som fokuserar på utländska innehavet. Dagens rapport fokuserar på de svenska bolagen.

  I rapporten tar bolaget upp att man bland annat driver på för att få en bättre fördelning mellan könen i styrelserummen. I de bolag som företaget sitter med i valberedningen så utgick det åtta män medan det inkom fem kvinnor till styrelserna. Andelen kvinnor i dessa styrelser är nu uppe i 40 procent.

  I rapporten sammanfattar också AMF olika fall där man höjt rösten. Exempelvis har man höjt rösten i ABB och Sobi där man ansett att arvodesjusteringarna varit för stora.

  På ABB:s stämma röstade AMF exempelvis nej till att en rösta in en ledamot som redan har flera tunga poster samt ersättningsnivåer för ledningen såväl för 2015 som 2017.

  I Sobi röstade kapitalförvaltaren nej till ett nytt optionsprogram.

  "AMF är inte motståndare till marknadsmässiga ersättningar eller incitamentsprogram, men anser att de bör vara tydligare kopplade till prestation. Förslaget fick dock stöd av tillräcklig mängd av övriga aktieägare och röstades därmed igenom", skriver förvaltaren.

  I Ericsson har AMF tillsammans med Carnegie Fonder och Swedbank varit kritiska till Hans Vestbergs rörliga ersättning om 16,2 miljoner kronor. AMF och de andra fondbolagen kritiserade öppet otydligheten i bonuskriterierna. Fondbolaget uppger att ordförande Leif Johansson varit lyhörd för kritiken och att han öppnat för en framtida förändring. Frågan har dock avhandlats internt.

  I Electrolux har avgående vd Keith McLoughlins ersättning varit extraordinär, skriver AMF. Frågan har dock inte behandlats öppet på bolagsstämman utan hanterats av vitvarujätten internt.


  Taggar:

 • Jupiter lanserar absolutavkastande globalfond  

  Jupiter lanserar absolutavkastande globalfond

  Brittiska kapitalförvaltaren Jupiter Asset Management drar igång en ny globalfond med fokus på absolutavkastning, Global Absolute Return.

  Målet för fonden är att ge en absolut avkastning på rullande tre år oavsett marknadsförhållanden. Investeringarna kommer att göras, som namnet antyder, globalt.

  Ansvarig förvaltare för fonden blir Jupiters strategichef James Clunie. Han har arbetat på fondbolaget sedan 2013 och har under den perioden slagit jämförelseindex i sin förvaltning med 10 procent.


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Swedbank Robur utser ny tillförordnad vd  

  Swedbank Robur utser ny tillförordnad vd

  Styrelsen för fondbolaget Swedbank Robur har utsett Marianne Nilsson till ny tillförordnad vd efter Tomas Hedberg.

  Tomas Hedberg går över till en roll som chef för group treasury inom banken efter att över tre år agerat som fondbolagets vd.

  Rekryteringsprocessen att finna en ny permanent vd pågår.


  Taggar:
  #financials   #mutualfunds  


Våra nyheter

 • Öppettider - Midsommarafton  

  Öppettider - Midsommarafton

  På midsommar den 24 juni har vi stängt.
   
  Har du några frågor eller vill ha hjälp med ditt sparande så hjälper kundsupport dig på telefon: 08-545 186 00 eller via e-post: info@fondmarknaden.se.

 • Nyhetsbrev juni 2016  

  Nyhetsbrev juni 2016

  Nu presenterar vi nyhetsbrevet för juni. Vi ger dig en summering av utveckling under maj månad, samt risker och möjligheter inför sommarens stora händelse; den engelska folkomröstningen om ett utträde ur EU den 23 juni. Vad händer vid ett Brexit respektive Bremain?

  Vi bjuder även på en intressant intervju med Hertta Alavas, Förvaltare på FIM Fonder samt en färsk nordamerika analys, producerad åt oss av Invesco.

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

 • Artikel i Dagens Nyheter om kategori-sparande  

  Artikel i Dagens Nyheter om kategori-sparande

  http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/stark-tro-pa-europafonder/

   

 • I väntans tider  

  I väntans tider

  Under maj månad steg de stora marknaderna ,som ingår i världsindex, med drygt 4 %. Detta som ett resultat av årets stora finansiella händelse – folkomröstningen i England om ett Brexit (utträde)eller Bremain (vara kvar) gav opinionssifforna för ett stanna kvar men vid månadsskiftet maj/ juni kom omvända siffror.

  De finansiella marknaderna har i nuläget ingen klar riktning utan studsar  upp och ned. Både den ekonomiska tillväxten och vinsttillväxten kommer att vara dämpad framöver men kollapsen som investerarna oroade sig för tidigare i år ser ut att undvikas. Men de stora kurssvängningarna som vi sett tidigare kan komma tillbaka och riskerna ligger på nedsidan. Diskussionerna kring Kinas tillväxt, Brexit och räntehöjningar från den amerikanska centralbanken (FED) kommer att orsaka nervositet på marknaden. Vad alla behöver i dagsläget är ökad klarhet kring de ekonomiska utsikterna, och speciellt vinstutsikterna, detta är ett måste för att hållbara uppgångar i riskfyllda tillgångar ska komma på fråga.

  Framöver går tillväxten framåt på en låg växel medan centralbankerna går åt olika håll. FED höjer räntan under året och centralbankerna  i Europa och Japan ligger kvar. Inflationen ökar något som ett resultat av svagt stigande löner och effekter av stigande råvarupriser. Vinsterna förblir dämpade och värderingen håller sig konstant.

  Sommarens stora händelse är den engleska folkomröstningen om ett utträde ur EU den 23 juni, vad händer vid ett Brexit respektive Bremain?

  Brexit (utträde)

  - Fall i de korta räntorna

  - Svagare pund upp till 10 % fall

  - Brittiska och Europeiska aktier faller , upp till 15 %.

  Bremain (vara kvar i unionen)

  - Högre korta räntor

  - Starkare pund upp med 10 %

  - Brittiska och Europeiska aktier stiger, de har inte följt med i utvecklingen under året

   

  Bäst utveckling alla fondkategorier

  Bland vinnarfonderna  under maj månad hittar vi fonder som placerar i Japan  och i så kallade frontiermarknader. Om man ser tillbaka under 2016 så har det varit stora kast bland vinnarkategorier, vi har haft råvarufonder, Brasilien – och Ryssland bland annat, allt detta visar på stor osäkerhet för närvarande, den stående frågan är vart är konjunkturen på väg?

  Bästa fonder (1 månad)
  Invesco – Nippon Small/mid Cap Equity Fund, +16,93 %
  Tundra Fonder AB – Nigeria och Sub-Sahara +15,38 %
  Tundra Fonder – Frontier Opportunities Fund +9,93 %
  IKC Fonder AB – IKC Filippinerna +9,79 %
  Fidelity – Global Technology Fund +9,73 %

   

  Nordamerika

  Nordamerika fortsätter att finnas högt på listorna över vinnarfonder. Under 2016 är det just denna kategori som ligger högst bland regioner som återfinns i globalindex.

  Nordamerikafonder med bäst utveckling (1 månad)
  BlackRock – GF US Growth Fund +8,12 %
  Henderson – US Growth Fund +7,1 %
  UBP Lux – UBAM GCM MidCap US Equity Growth +7,1 %
  Legg Mason – Legg Mason ClearBridge Value Fund +8,87 %
  Alliance Bernstein – AB FCP 1 US thematic Research +6,79 %

   

  Europafonder

  I kölvattnet av lugnande oppiniossiffror (maj månad) avseende den engelska folkomröstningen, steg Europafonder över lag. Seadn årsskiftet 2015/16 ligger denna kategori däremot efter i globalindex.

  Europafonder med bäst utveckling (1 månad)
  JPMorgan – JPMF Europé Small Cap (a) +7,79 %
  Danske Invest Lux – Europe Small Cap + 7,74 %
  UBS Asset Management – European Opportinity Unconstrained EUR +7,32 %
  Swedbank Robur – Småbolagsfond Europa +6,87 %
  Pictet-Small Cap Europe – R +6,63 %

   

  Sverigefonder

  Vår egen hemmamarknad Sverige har följt efter utvecklingen i Europa.

  Sverigefonder med bäst utveckling (1 månad)
  ODIN Fonder – Sverige C +6,83 %
  Didner Gerge – Småbolag +5,94 %
  SEB – Sverigefond Chans/Risk +5,41 %
  Swedbank Robur  – IP Aktiefond +5,19 %
  Swedbank Robur – Kapitalinvest +5,19 %

   

  Tillväxtmarknadsfonder

  I denna kategori hittar man högt upp på listorna fonder som placerar i så kallade Frontierfonder.

  Tillväxtmarknadsfonder med bäst utveckling (1 månad)
  Tundra Fonder AB – Nigeria and Sub Sahara +15,38 %
  Tundra Fonder AB – Frontier Opportunities Fund +9,93 %
  IKC Fonder AB – IKC Fillippinerna +9,79 %
  Danske Invest Lux – India +8,3 %
  Amundi Lux – Amundi Funds Equity India Select +7,75 %
   

  Thomas Holmström
  Kapitalförvaltare, Fondmarknaden.se
  2016-06-07

   

   

 • Nya telefontider för kundsupporten  

  Nya telefontider för kundsupporten

  Från och med den 1 juni har kundsupport nya telefontider.
  Måndag - fredag: 09:00 – 16:00
  Lunchstängt: 12:00 -13:00


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  Över 1600 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket