Logga in   |  Bli kund
fm_webinar_banner2

Fondnyheter

 • GAM Emerging Markets steg med 7,1 procent under det andra kvartalet - anser fortsatt att tillväxtmarknader är undervärderat  

  GAM Emerging Markets steg med 7,1 procent under det andra kvartalet - anser fortsatt att tillväxtmarknader är undervärderat

  GAM Emerging Markets steg med 7,1 procent under det andra kvartalet. Jämförelseindexet MSCI Emerging Markets steg under samma period med 6,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  I en kommentar skriver fondens förvaltare Tim Love och Joaquim Nogueira att de anser att Emerging Markets-aktier är fortsatt undervärderade, trots att aktierna har gått bra under det gångna kvartalet. Förvaltarna ser en fortsatt uppsida, då prisuppgångarna kan härledas till vinst- och utdelningstillväxt snarare än multipelexpansion.

  Fondförvaltarna skriver även att Emerging Markets IT-sektor uppgår till cirka 27 procent av det totala Emerging Markets-indexet, jämfört med olja- och gassektorn som står för en andel om 6,4 procent. Alibaba är större än MSCI Ryssland, och Tencent tillsammans med Samsung är större än Indien eller Brasilien.

  Avslutningsvis skriver fondförvaltarna att de hoppas att det andra halvåret kommer erbjuda lika många utnyttjbara möjligheter som det första halvåret.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Sydkoreanska aktier når ny rekordnivå  

  Sydkoreanska aktier når ny rekordnivå

  Sydkoreanska aktier nådde en ny rekordnivå samtidigt som den utländska köpaktiviteten tilltog. Det rapporterar Korea Herald.

  Indexet Korea Composite Stock Price Index, mer känt som Kospi, steg med 0,34 procent på fredagen. Handelsvolymen var måttlig där 246 miljoner aktier omsattes uppgående till 4,6 miljarder dollar, motsvarande cirka 37,8 miljarder svenska kronor.

  Utlänningar köpte aktier för 282,4 miljarder sydkoreanska won netto, motsvarande cirka 2,1 miljarder svenska kronor, i syfte att positionera sig inför större bolagsrapporter från och med nästa vecka där Samsung Electronics utpekas särskilt.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:

 • Belgien håller under fredagen helgstängt med anledning av nationaldagsfirande  

  Belgien håller under fredagen helgstängt med anledning av nationaldagsfirande

  Belgien håller under fredagen helgstängt med anledning av att man firar sin nationaldag.

  Det kan också påverka prissättning av fonder som investerar i den belgiska marknaden.  Taggar:
  #fx   #macro  

 • Robur flaggar ner i Boliden  

  Robur flaggar ner i Boliden

  Swedbank Robur Fonder har flaggat ned sitt innehav i Boliden från cirka 13,8 miljoner aktier till drygt 13,6 miljoner aktier, motsvarande 4,98 procent av kapitalet och rösterna, per den 19 juli. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #commodities   #copper  

 • DNB Telecom har justerats ned till fyra stjärnor  

  DNB Telecom har justerats ned till fyra stjärnor

  DNB Telecom har justerats ned från fem stjärnor till fyra hos fondinformationsjätten Morningstar. Det framgår av en uppdatering.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Henrik Stenson är ny delägare i kapitalförvaltaren Case  

  Henrik Stenson är ny delägare i kapitalförvaltaren Case

  Den framgångsrike golfaren Henrik Stenson blir ny delägare i kapitalförvaltningsbolaget Case där bland idrottsprofilerna Stefan Edberg och Nicklas Lidström redan är storägare. Det skriver kapitalförvaltaren i ett nyhetsbrev.

  - Det känns som att Stefan Edberg, Nicklas Lidström och Henrik Stenson har mycket gemensamt beträffande det sportsliga, men även hur de har hanterat sina respektive karriärer. Trion har vårdat sina varumärken på ett föredömligt sätt. Henrik har hög integritet, är professionell i allt han gör och lämnar inget åt slumpen. Han stärker vårt företag på flera sätt och med vår nya ägarbild är jag övertygad om att Case kommer att skörda ytterligare framgångar, säger Johan Andrassy, vd på Case, i en kommentar.  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra nyheter

 • Nyhetsbrev juni 2017  

  Nyhetsbrev juni 2017

  Grönt ljus för Europa

  Den eviga frågan är; kan det fortsätta? Vi är nu drygt åtta år in i en uppgång sedan finanskrisens botten i mars 2009.

  Sant är att den accelerationsfas som rått sedan förra sommaren tacklat av något framförallt i USA. Nivån på tillväxten räcker dock mer än väl för att ge stöd åt riskfyllda tillgångar. Inflationen har fallit tillbaka vilket gör att centralbankerna knappast kommer att gå fort fram med eventuella åtstramningar av penningpolitiken som fortsättningsvis kommer att vara expansiv.

  Läs hela vår fondkommentar här

  I denna utgåva presenterar vi tillsammans med FinWire;  

  Till nyhetbrevet för juni månad

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

 • För vem passar indexfonder bättre än aktivt förvaltade fonder?  

  För vem passar indexfonder bättre än aktivt förvaltade fonder?


  En Indexfond (även kallad passiv fond) är en värdepappersfond som strävar efter att dess värdeutveckling ska spegla ett visst marknadsindex. En aktiebaserad indexfond bygger på den enkla regeln att köpa samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa.


  Ser man på vår egen Sverigemarknad så följer de aktiebaserade  indexfonderna uteslutande det stora börsindex OMX 30 (dvs våra 30 största börsbolag) t ex innehav som  Atlas Copco, HM, Volvo, SEB m fl.
  Skall man placera medel i en indexfond så skall man eftersträva fonder med låga förvaltningskostnader, eftersom förvaltningsavgiften belastar avkastningen, ju lägre förvaltningsavgift desto högre avkastning allt annat lika.

  Rådet att köpa indexfonder är ett vanligt råd som ges av både experter och journalister. Debatten kring aktivt och passivt förvaltade fonder har under senare år tenderat att enbart fokusera på avgiften, detta som ett resultat av att vissa storbankers allemansfonder (som utåt skall visa på en aktiv förvaltning) i själva verket är en indexförvaltning men med höga avgifter.

  En aktivt förvaltad fond jämför sig oftast också med ett index, men med syfte att prestera bättre än detta index. Generellt kan man säga att en fondförvaltare till en aktivt förvaltad fond placerar enligt en investeringsstrategi där fondförvaltaren anser att den kan få en avkastning som överstiger jämförelseindexets avkastning. På grund av att en aktivt förvaltad fond kräver mer resurser, tenderar en aktivt förvaltad fond ha en högre avgift än en passivt förvaltad fond.


  Indexfonder passar bra in i bilden på den spararen som inte är särskilt aktiv utan ser sitt fondsparande som ett rent buffertsparande och som väldigt sällan byter fonder.

  Aktivt förvaltade fonder passar bäst hos spararen som är intresserad av att kunna påverka utvecklingen av sitt sparkapital. Lösningen-att hitta attraktiva fonder, heter smarta jämförelseverktyg  med vars hjälp man kan jämföra fonder mot varandra över olika tidsperioder. En tumregel vid jämförelse är att göra dessa över 36 månader d.v.s. 3 år. Vid en längre tidsjämförelse kan det ha skett organisatoriska händelser som påverkar utvärderingen.

  Många tror att förvaltningsavgifter är en tillkommande kostnad som debiteras ett konto under innehavstiden men alla fonders kurssättningar sker efter en norm som heter NAV, Net Asset Value d.v.s. efter kostnader. Förvaltningsavgiften avräknas alltid i NAV, och tas ut från fondförmögenheten, och någon separat kostnadsdebitering sker inte. Så om din fondavkastning visar +15% eller 1000 kr, så är dessa 1000 kr dina, ev.  förvaltningsavgift är redan avräknad.

  Så vart hittar man bra aktivt förvaltade fonder;
  Har man kommit fram till att aktivt förvaltade fonder kan vara aktuellt att placera i så hittar man bra aktörer (Svenska aktiefonder) oftast bland de små och mellanstora aktörerna. Att man lyckas år efter år att överträffa sina indexfonders avkastningsmål är visserligen ingen garanti för framtiden men bra förvaltarhus har en tendens att fortsättningsvis leverera en överavkastning. Man (förvaltare)   lär sig av varandra brukar man säga.


  Gör man en jämförelse mellan en kostnadsfri indexfond från en känd aktör X och en känd aktiv förvaltare Y över tid så har Y levererat en snittavkastning per år som är 4,5 % bättre än gratisfonden X, och detta efter kostnader. Jämförelsen är gjord över en tioårsperiod men mönstret återkommer även i närtid.

   

  Thomas Holmström, Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • Hur bygger man upp en fondportfölj på egen hand?  

  Hur bygger man upp en fondportfölj på egen hand?

  Tycker du det är svårt att veta hur fördelningen i din portfölj bör se ut och vilka fonder du ska välja? Då ska du testa vår hjälpfunktion Fondguiden. Den hjälper dig att sätta samman en portfölj utefter dina sparmål och riskvilja.

  Det behöver inte vara svårt att komma igång med ditt fondsparande, på fondmarknaden.se finns bra webbverktyg som gör ditt fondsparande enklare och roligare. Viktigast att tänka på när du skall sätta samman en portfölj är när du vill kunna ta ut dina pengar igen, alltså hur länge du tänker spara och vilken risk du är villig att ta.

  Förenklat så kan man säga att om du vill ta ut dina pengar inom kort(mindre än 2 år) skall du satsa på fonder med låg risk, räntefonder. Är du däremot mer långsiktig i ditt sparande skall du tänka i breda termer av tillväxtmöjligheter, större andel aktiefonder och måste då vara beredd att aktiemarknaden från tid till annan svänger uppåt som nedåt. Blunda för marknadens svängningar och håll dig till den ursprungliga sparplanen. De tre stora kategorierna i ett portföljval är fördelningen mellan aktiefonder, räntefonder och hedgefonder.

  Om du redan vet risknivån för ditt sparande så hjälper fondguiden dig att hitta förslag på fonder och fördelning som passar dig.

  Om du vill ha hjälp att få fram din risknivå så börja med att fylla i din konto och kundprofil, den guidar dig sedan i ditt sparande så att du håller dig till den risknivå som är anpassad utefter dina svar. Kundprofilen hittar du när du är inloggad på ditt konto.

  Fondguiden2.png

  Testa fondguiden här

 • Onyanserad bild av räntefonder leder till felaktiga råd - Alfred Berg  

  Onyanserad bild av räntefonder leder till felaktiga råd - Alfred Berg

  Under senare tid har råden att sälja sina räntefonder duggat tätt, argumentet har stavats ett förväntat högre ränteläge som i sin tur skulle medföra fallande obligationspriser och därmed sjunkande kurser för denna typ av fonder. Men enligt Jonas Ranneby, kreditförvaltare på Alfred Berg, ligger det en alltför onyanserad definition av räntefonder bakom det resonemanget.

  "Rådet att göra sig av med allt vad räntefonder heter bottnar inte i någon djupare analys, det gäller att skilja på olika typer av fonder och vilka risker de medför. Nyckeln ligger i att försöka förstå vilken typ av räntor och risker som fonden är exponerad mot och i vilken utsträckning", säger Ranneby.

  Enligt Ranneby går det mycket förenklat att dela in obligationsfonder i "långa obligationsfonder" som investerar främst i stats- och bostadsobligationer samt "företagsobligationsfonder" som investerar i obligationer utgivna av företag. 

  I fallet långa obligationsfonder är exponeringen mot ränterisk, ofta uttryckt som duration, betydande, medan det i fallet företagsobligationsfonder finns många andra aspekter som påverkar innehavens prissättning och därmed fondens utveckling. 

  "Såväl långa obligationsfonder som företagsobligationsfonder kan ha hög ränterisk eller duration, det innebär att de sjunker vid stigande marknadsräntor. Men i fallet företagsobligationer kan ränterisken vara låg, istället är det kreditrisken som bestämmer risktagandet", förklarar Ranneby och fortsätter:

  "Kreditrisk är risken att fonden tappar i värde då ränteskillnaden mellan företagsobligationer och statsobligationer ökar (kreditspread). Kreditrisken mäts då enligt ett mått som heter spreadduration, vilken fungerar enligt samma princip som vanlig duration men med skillnaden att spreaddurationen bara påverkar fondvärdet vid en förändrad kreditspread och är noll vid förändringar i det allmänna ränteläget."

  Rådet att sälja räntefonder med argumentet att marknadsräntorna är på väg upp blir därför ett trubbigt resonemang, menar Ranneby.

  "Förväntas en ränteuppgång ska en fond väljas som har låg duration. Spreaddurationen kan vara hög utan att fonden tappar i värde i en ränteuppgång. En sådan fond tappar om kreditspreaden ökar vilket ofta inträffar vid perioder av marknadsoro och en kraftigt fallande aktiemarknad."

  I fallet företagsobligationsfonder som investerar i obligationer utgivna av företag med låg kreditvärdighet, så kallad high-yield, betonar förvaltaren också att kreditrisken även består av en betydande konkursrisk för de bolag som emitterar obligationerna. 

  Ranneby tycker att det är fel att gå ut med råd som klumpar ihop räntefonder som en kategori, istället gäller det att förstå vad man investerar i och hur de räntefonder man investerar i bidrar till att balansera en portfölj med flera tillgångsslag.

  "Det viktiga för att fondspararen ska få vad som kan förväntas, är att det finns en förståelse för hur avkastningen i en viss räntefond genereras och om den är intressant att investera i under rådande räntemiljö. Då måste man se till fondspecifika parametrar som fondens genomsnittliga ränta, duration och spreadduration. Dessa parametrar varierar beroende på typ av räntefond och är en viktig del i att förstå om fonden kan anses vara attraktiv i rådande räntemiljö."

  "Framgår inte dessa nyckeltal i fondens månadsblad så kontakta fondbolaget och be och få dessa tillsammans med en beskrivning hur dessa ska användas för att få en uppfattning om riskerna och möjligheterna med respektive räntefond som erbjuds", ger Ranneby som avslutande råd.

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • Fondkommentar juni - Grönt ljus för Europa  

  Fondkommentar juni - Grönt ljus för Europa

  Den eviga frågan är; kan det fortsätta? Vi är nu drygt åtta år in i en uppgång sedan finanskrisens botten i mars 2009.

  Sant är att den accelerationsfas som rått sedan förra sommaren tacklat av något framförallt i USA. Nivån på tillväxten räcker dock mer än väl för att ge stöd åt riskfyllda tillgångar. Inflationen har fallit tillbaka vilket gör att centralbankerna knappast kommer att gå fort fram med eventuella åtstramningar av penningpolitiken som fortsättningsvis kommer att vara expansiv.

  Ekonomin går nu in i en expansionsfas och första kvartalets rapporter var de bästa på över fem år.

  Framförallt Europa överraskade positivt, men även USA och Japan slog förväntningarna klart, även Sverige. Vinstestimatet för 2017 reviderades faktiskt upp för globala aktier och pekar mot runt 15 procent vinststillväxt för helåret.

  Lågräntemiljön kommer inte heller att försvinna i första taget och även om vi ser stigande räntor framöver så är det fortfarande frågan om mycket små rörelser.

  I Europa går ekonomin starkt, vinsterna lyfter och det politiska bruset har minskat märkbart på sistone. Du kan läsa mer om Europa i den färska analysen från SEB .

   

  Bästa fonder maj månad 2017

  De bästa fonderna under maj månad utgörs av länderfonder i Asien/Japan och i teknikfonden Swedbank Robur - Ny teknik.

  Invesco – Nippon Small/Mid Cap Equity Fund + 8,92 %

  Swedbank Robur – Ny teknik +8,5 %

  Nordamerika

  I Nordamerika har fonder investerade i Large Cap varit dominerande under 2017. Maj månad inget undantag. Bästa fond i Nordamerika:

  Morgan Stanley – US Growth Fund +5,65 %

  Europa

  I Europa är småbolagsfonder det dominerande temat att investera i under 2017. Bästa fond i Europa:

  Credit Suisse – CS (Lux) Small and Mid Cap Germany Equity Fund + 6,58 %.

  Sverige

  Bästa fond i Sverige under maj månad:

  PriorNilsson – Realinvest A +4,69 %

  Tillväxtmarknader

  Många länderfonder inom tillväxtmarknader förekommer och bästa fonder hittar man i Korea;

  INVESCO – Korean Equity Fund (a) + 8,25 %.

   

  Fler topplistor hittar du här:

  http://www.fondmarknaden.se/Fonder/Topplistor.aspx

   

   

   

   

   

   

 • Ny Europa-analys från SEB: Det är Europas tur  

  Ny Europa-analys från SEB: Det är Europas tur

  Den gånga perioden har vi fått en fortsatt jämn ström av bra makrodata från USA och i ännu högre grad från Europa. De återkommande inköpschefsindex ligger väl över 50 nivån vilket indikerar en överraskande stark tillväxt. Det andra kvartalets BNP siffror för USA ser ut att överträffa förväntningarna. I Europa har data kommit in ännu en nivå starkare vilket indikerar att det i viss mån är Europas tur att växa. Europa har god ledig kapacitet och bankerna stabiliseras gradvis, förutsättningarna är goda för en bra period framöver.

  Vi har en ovanlig konjunkturcykel så tillvida att den är lång och långsam. Vi har inte fått den vanliga uppången i aktivitet som vi borde ha sett så här långt fram i den globala konjunkturcykeln. Skälen är många, ett av dem är att Kina och många av de olika tillväxtmarknaderna har begränsat sina investeringar i takt med att de länderna utvecklats i termer av levnadstandard, mogna ekonomier behöver mindre råvaror. För Europas del har det inneburit att det inte varit riktigt samma stöd i efterfrågan för den traditionella industrisektorn som tidigare. Men likafullt ser vi idag att de ledande indikatorerna i Europa ligger på mycket höga nivåer, en bra signal på att aktiviteten i Europeisk industri är stark.

  Europas politiska landskap får investerare att vänta med avtryckarfingret, men frågan är om glaset är halvtomt eller halvfullt när det gäller Europa?
  Den politiska utvecklingen i Europa pendlar mellan nationalismen och de traditionella politiska partierna. Grunden för det i immigrationsfrågor, den strukturella omställningen i arbetslivet och generell åtstramningspolitik finns och ger sig i uttryck att väljarna vill ha svar på nya frågor.

  I Frankrike såg vi att en ny politisk plattform snabbt kunde ta plats i ett presidentval. I viss mån är det ett exempel på att Europa är förberett på konstruktiva politiska lösningar som inte är problematiska av den natur som nationalism innebär.

  En fråga man kan ställa sig är om de politiska möjligheter valet i Frankrike indikerar kanske ger skäl att ha en mer konstruktiv inställning till Europa som investering. Mycket arbete återstår men om Tyskland och Frankrike kan föra en konstruktiv politik som utnyttjar den goda konjunktur vi har, ECBs stödjande politik och den befintliga offentliga plattformen som finns för att skapa flexibilitet och arbete för de som idag är oroliga så kan Europa de närmaste åren bli en mycket intressant marknad.

  Tillväxten
  Konjunkturellt har Europa bra momentum. Vi ser positiva data för industriproduktion, bankerna har bättre förutsättningar för kreditgivning och sysselsättningen går sakta åt rätt håll. Vi har sannolikt passerat den tunga åtstramnings period efter finanskrisen och det bidrar till att vi kan börja se det Europeiska glaset som halvfullt.

  Europeiska företag ligger efter de amerikanska i termer av marginaler och volymer, här finns en betydande potential. I andra fasen av konjunkturcykeln har de europeiska företagen bra förutsättningar vilket leder till en marginalexpansion och bättre volymer. Det leder till att resultaten utvecklas allt bättre. Idag är de europeiska marknaderna lägre värderade än de amerikanska den värderings skillnaden kommer att minska vartefter konjunkturcykeln fortskrider. Om man dessutom antar att det finns en volym och marginalförbättring så ger det en betydande potential i marknaden.

  Möjligheter

  • Vi är i andra fasen av en stabil global konjunkturcykel, i de perioderna har Europa starkt stöd av efterfrågan från global handel som har förbättrats, senaste handelsdata fr Kina är ett exempel.
  • Det finansiella läget, sparande, skuldsättning, bytesbalans är i grunden relativt bra. Det går att föra en ny mindre åtstramande politik.
  • Bankerna i Europa ser allt bättre ut. Räddningen av de italienska pågår och förutsättningen för kreditgivning är bättre än på länge.

  Hot

  • Brist på förtroende i de politiska processerna kan bli förlamade för riskviljan och tillgången på kapital. Storbritanniens parlamentariska situation är inte ett plus.
  • Europeisk industri är beroende av investerings efterfrågan från Kina och USA. De finns en risk att Kina tvingas strama åt av kreditriskskäl.
  • ECB kommer att ändra sin politik till räntehöjningar och en snabb förstärkning av Euron som är undervärderad skulle ge betydande problem

   

   

  Analys producerad av SEB, 2017-06-09

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  Över 1700 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket