Guldet har mer att ge enligt UBS, trots uppgång med nästan 10 procent hittills i år

Hittills i år har guldpriset stigit med 9,7 procent och uppgången återspeglas också i guldfonderna. En av dem som gått bäst är BlackRocks World Gold Fund A2 USD som stigit i paritet med den underliggande varan, med 9,9 procent hittills i år.

Det innebär att ädelmetallen haft en bättre utveckling än den svenska och den amerikanska börsen som helhet. SIX 30 Return Index har till exempel stigit med 5,8 procent sedan årsskiftet medan det amerikanska S&P 500-indexet är upp med 5,2 procent.

Efter det amerikanska presidentvalet den 8 november i fjol började ett fem veckor långt ras för guldet som sjönk med nästan 12 procent på fem veckor, från 1 277 dollar ner till 1 128 dollar. Sedan dess har ädelmetallen varit i en positiv trend men är alltså ännu inte uppe i samma nivåer som vid tidpunkten för presidentvalet då guldet i skrivande stund handlas till cirka 1 253 dollar.

Nyligen sänkte UBS sin prognos för guldpriset i år till ett genomsnittspris på 1 300 dollar per uns, jämfört med den tidigare prognosen på 1 350 dollar. Får storbanken rätt innebär det en uppsida, om än begränsad sådan till 3,8 procent.

UBS sänkte för övrigt även prognosen för 2018, från tidigare 1 450 till 1 325 dollar. Analytikern Joni Teves motiverar sänkningen med tre faktorer:

För det första har intresset för guld var mindre än väntat i det första kvartalet, trots prisuppgången. Dessutom finns det en förväntning på en snabbare räntehöjningstakt i USA vilket ger en risk på nedsidan för guldet. Därtill kan högre räntebanor i eurozonen agera motvind för ädelmetallen. Guld ger som bekant inte ger någon ränta och är därmed inte är lika attraktivt för investerare som söker den typen av avkastning.

En enskild faktor som fick guldet att stiga till sin högsta notering på fyra månader var när Donald Trump i slutet av mars misslyckades med att få bort sjukvårdsreformen Obamacare efter motstånd inom hans eget parti, republikanerna. Det skulle ha blivit startskottet för att ta fram ett eget sjukförsäkringssystem, men hans företrädares system får därmed leva vidare på obestämd tid.

För en tid sedan rådde UBS investerare att sitta kvar i guldet på lång sikt.
“Det finns mycket oro där ute”, sade UBS råvaruchef för Asien-Stillahavsområdet Dominic Schnider i en intervju med CNBC:s affärsprogram Squawk Box. Han tillade att den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntehöjningar är något som man bör ha under särskild uppsikt.

”Inflationen kommer att accelerera snabbare än Fed kommer att höja styrräntan. Det är bra för reala tillgångar”.


”Ovanpå det ser vi en svag dollar på bred basis. Den kombinationen har en bra tendens att höja priserna”, sade Dominic Schnider.

Guldet ses som traditionellt som en säker hamn i oroliga tider. När USA skickade robotar mot ett flygfält i Syrien natten till den fredagen den 7 april steg guldpriset som mest med drygt 1 procent men hade redan i slutet av dagen tappat nästan hela uppgången.

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.