Intervju: Ålandsbanken dynamisk ränta - konsten att förvalta i stigande ränteläge

I slutet på mars lanserade Ålandsbanken en ny räntefond; Ålandsbanken Dynamisk Ränta. Syftet med nylanseringen är att erbjuda marknaden en fond som kan dra nytta av såväl ett sjunkande som stigande ränteläge, detta genom att fonden har ett brett mandat som ger utrymme att placera i ett stort utbud av ränteinstrument globalt.

Fonden kommer att förvaltas av ett team som leds av Mikael Rosell. I en intervju med Finwire ger han sin syn på dagens ränteläge och hur han ser att den nya fonden ska kunna dra nytta av marknadsutvecklingen framåt.

Varför lanserar ni denna räntefond nu och vad anser du gör den intressant?

"Ålandsbanken Dynamisk Ränta har ett brett mandat med möjlighet att placera i intressanta ränteinstrument globalt. Fonden har dessutom möjlighet att röra sig inom ett generöst durationsspann, mellan minus 5 år till plus 10 år. Detta innebär i praktiken att fonden kan ge en positiv avkastning även om marknadsräntorna stiger."

"Fondens breda mandat gör det möjligt att vara betydligt aktivare än någon annan räntefond som vi känner till, det anser vi vara viktigt för att manövrera i en miljö som sannolikt kommer innebära ett högre ränteläge framöver. Trots att Riksbanken prognostiserar ett stigande ränteläge under de närmaste åren fortsätter svenskarna att spara och placera i traditionella obligationsfonder, vilka missgynnas av en ränteuppgång. Vi ville erbjuda ett alternativ med möjlighet att dra nytta även av stigande räntor.

Hur kommer ni praktiskt att bygga portföljen för att den ska skapa en dynamisk avkastningsprofil?


"Fonden består av tre byggstenar. Den första byggstenen utgörs av så kallade strategiska innehav där vi letar krediter genom att använda oss av en renodlad bottom-up analys. Denna del bestå av en väsentlig andel likvida placeringar såsom statsobligationer och bostadsobligationer, då vi vill ha utrymme att parera mer svårnavigerade marknader där volymerna på kreditmarknaden går ned kraftigt. Denna del kommer ha ett lågt avkastningskrav, men ska generera i storleksordningen 1-1,5 procent på årsbasis."

Den andra byggstenen kallar vi taktisk duration där vi kan gå mellan plus 10 år till minus 5 år. Vill vi gå kort räntemarknaden säljer vi helt enkelt ränteterminer i denna del av portföljen.

Den tredje byggstenen kallar vi taktisk kredit där vi positionerar oss utifrån var kreditmarknaden är på väg.

När vi analyserar ränteutvecklingen framåt kommer vi att utgå från scenario-analyser som tittar på var marknadspriserna för närvarande ligger och vad vi tror om inflationspremier och realräntor vid ett bull respektive bear-scenario.

Hur ser du på ränteläget just nu?

MikaelRosell.png

"Vi befinner oss i ett läge där räntorna är på extremt låga nivåer på grund av att centralbankerna har valt att stimulera ekonomin under lång tid. Givet var räntorna befinner sig idag så har vi svårt att se att de ska sjunka ytterligare. I takt med att räntorna har sjunkit så har också investerare sökt sig längre ut på riskskalan utan att få särdeles mycket betalt för det. Vi tror att vi hamnat i ett läge där man måste ha en förberedelse för ett annat typ av ränteklimat, och att man i detta sammanhang behöver hitta alternativ till sina ränteplaceringar.”

"Vad gäller vår scenario-analys så säger den oss att vi ska hålla en försiktig durationsexponering, vi är neutrala på kassadelen och håller en försiktig övervikt på korta krediter, i synnerhet i Europa där dessa får stöd av fortsatta tillgångsköp från den europeiska centralbanken."

"Den stora frågan framåt anser vi vara när marknaden börjar prisa bort risken för ett deflationsscenario."

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.