NYTT FONDBOLAG: JOM ser möjligheter i Sydostasien och Indonesien

2017-07-24


JOM är ett finskt fondbolag som fokuserar på marknaderna i Sydostasien och Indonesien, marknader som präglas av stark ekonomisk tillväxt och stora möjligheter, men som också ställer stora krav på kännedom av lokala förhållanden för att dessa möjligheter ska kunna tillvaratas.

Via sina två aktiefonder JOM Silkkitie och JOM Komodo investerar fondbolaget i asiatiska marknader med en tonvikt på den nya generationens tillväxtmarknader, även kallade frontier markets. Fokus ligger på små och medelstora bolag och den indonesiska marknaden är den övergripande största exponeringen. JOM Komodo investerar enbart i Indonesien medan JOM Silkkitie har cirka 30 procent av kapitalet investerat i landet medan andra stora exponeringar utgörs av Vietnam, Kina och Filippinerna. 

I en intervju med Finwire förklarar fondens förvaltare Juuso Mykkänen hur han ser på potentialen i Sydostasien och varför mindre bolag i Indonesien är särskilt intressanta ur investeringssynpunkt.

Varför är Sydostasien i allmänhet och Indonesien i synnerhet intressanta marknader för aktieinvesteringar?

Juuso_Mykkanen.jpg   

 "Vad gäller Sydostasien har destrukturella fundamentala förutsättningarna sällan sett bättre ut. Den arbetsföra befolkningen växer snabbt, betydande infrastrukturinvesteringar ska genomföras och Kinas skifte till konsumtionsdriven tillväxt kommer vara en stor tillväxtmotor framåt."

"I fallet Indonesien, vilken är vår absoluta favoritmarknad, ser vi en enorm potential. Till att börja med är det världens fjärde folkrikaste nation med 250 miljoner invånare, 45 procent av dessa är yngre än 30 år. Ekonomin är inte särskilt exportberoende utan drivs istället av inhemsk efterfrågan vilket vi tror kommer gynna indonesiska företag framåt. En växande medelklass i kombination med stora utländska direktinvesteringar och minskade politiska risker tror vi kommer leda till fortsatt stark tillväxt för landet."


Varför fokuserar ni på små och medelstora bolag?

"Mycket av de flöden som drivit den positiva utvecklingen för aktiemarknaderna i Sydostasien på senare tid fokuseras kring stora bolag. Den enkla anledningen är att flödena i stor utsträckning kommer från investeringar i indexprodukter som ETF:er".

"ETF:er följer de breda indexen och investerar därför i de största bolagen, vilket påverkat kurserna positivt. Samtidigt står värderingarna för de små och medelstora bolagen och stampar. Indonesiska små och medelstora bolag är exempelvis bara hälften så högt värderade som de var 2013. Det är en stor möjlighet."

Hur ser ni på politisk risk?

"När man investerar i mindre utvecklade länder är den politiska risken i princip alltid den mest betydande. Sydostasien och Indonesien utgör inga undantag. Däremot har de politiska riskerna reducerats kraftigt under senare år, särskilt om man tittar på Indonesien." 

"2014 valdes Joko Widodo till ny president vilket markerade en vändpunkt för landet. Under tidigare presidenter har korruptionen varit utbredd, under Widodo initieras istället reformer som syftar till att öka landets konkurrenskraft och öka skatteintäkterna. Bland annat har en skatteamnesti införts som ska föra tillbaka 1000 miljarder dollar till landet, det är pengar som i stor utsträckning kan länkas till korruption."

Vilka drivkrafter för tillväxt ser ni framåt?

"Det faktum att medelklassen växer i de länder vi investerar gör att konsumtionsmönster kommer förändras och gynna bolag inom exempelvis lyxprodukter och tjänster. Den demografiska utvecklingen är positiv för 'high-end' produkter samt för finansiella tjänster framförallt. Banker och försäkringsbolag ser vi som vinnare på denna utveckling, värderingarna är också tilltalande i dessa sektorer".

"En annan sak som talar för en stark utveckling framåt är att kreditgivningen återigen kan komma att öka. I Indonesien tappade den fart efter att landet började höja räntorna, men är nu återigen på väg tillbaka. Det ser vi som en intressant injektion för ekonomin."

För vem passar en investering i era fonder?

"Jag tycker man ska se en investering i våra fonder som ett komplement till en global aktieexponering. De tillväxtmarknader vi investerar på utgör en unik investeringsmöjlighet då värderingarna i förhållande till utvecklade marknader är på betydligt lägre nivåer, samtidigt som de uppvisar starkare tillväxt." 

"Värderingsgapet kommer med tiden slutas om denna utveckling fortgår. Som alltid med utvecklingsmarknader är dock risken relativt hög och det kräver att man har god lokalkännedom när man investerar. Jag har under de senaste 13 åren rest runt och gjort investeringar i Asien och vi har mycket god kännedom om de lokala bolagen och vilka möjligheter och utmaningar som finns. Genom en investering i våra fonder får man möjlighet att ta del av vår långa investeringserfarenhet."

 

Läs mer om fonderna här:

JOM Fund Management Ltd - JOM Silkkitie Asia Equity Investment Fund

JOM Fund Management Ltd - JOM Komodo Indonesia Equity Investment Fund

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.