Ny Europa-analys från SEB: Det är Europas tur

Den gånga perioden har vi fått en fortsatt jämn ström av bra makrodata från USA och i ännu högre grad från Europa. De återkommande inköpschefsindex ligger väl över 50 nivån vilket indikerar en överraskande stark tillväxt. Det andra kvartalets BNP siffror för USA ser ut att överträffa förväntningarna. I Europa har data kommit in ännu en nivå starkare vilket indikerar att det i viss mån är Europas tur att växa. Europa har god ledig kapacitet och bankerna stabiliseras gradvis, förutsättningarna är goda för en bra period framöver.

Vi har en ovanlig konjunkturcykel så tillvida att den är lång och långsam. Vi har inte fått den vanliga uppången i aktivitet som vi borde ha sett så här långt fram i den globala konjunkturcykeln. Skälen är många, ett av dem är att Kina och många av de olika tillväxtmarknaderna har begränsat sina investeringar i takt med att de länderna utvecklats i termer av levnadstandard, mogna ekonomier behöver mindre råvaror. För Europas del har det inneburit att det inte varit riktigt samma stöd i efterfrågan för den traditionella industrisektorn som tidigare. Men likafullt ser vi idag att de ledande indikatorerna i Europa ligger på mycket höga nivåer, en bra signal på att aktiviteten i Europeisk industri är stark.

Europas politiska landskap får investerare att vänta med avtryckarfingret, men frågan är om glaset är halvtomt eller halvfullt när det gäller Europa?
Den politiska utvecklingen i Europa pendlar mellan nationalismen och de traditionella politiska partierna. Grunden för det i immigrationsfrågor, den strukturella omställningen i arbetslivet och generell åtstramningspolitik finns och ger sig i uttryck att väljarna vill ha svar på nya frågor.

I Frankrike såg vi att en ny politisk plattform snabbt kunde ta plats i ett presidentval. I viss mån är det ett exempel på att Europa är förberett på konstruktiva politiska lösningar som inte är problematiska av den natur som nationalism innebär.

En fråga man kan ställa sig är om de politiska möjligheter valet i Frankrike indikerar kanske ger skäl att ha en mer konstruktiv inställning till Europa som investering. Mycket arbete återstår men om Tyskland och Frankrike kan föra en konstruktiv politik som utnyttjar den goda konjunktur vi har, ECBs stödjande politik och den befintliga offentliga plattformen som finns för att skapa flexibilitet och arbete för de som idag är oroliga så kan Europa de närmaste åren bli en mycket intressant marknad.

Tillväxten
Konjunkturellt har Europa bra momentum. Vi ser positiva data för industriproduktion, bankerna har bättre förutsättningar för kreditgivning och sysselsättningen går sakta åt rätt håll. Vi har sannolikt passerat den tunga åtstramnings period efter finanskrisen och det bidrar till att vi kan börja se det Europeiska glaset som halvfullt.

Europeiska företag ligger efter de amerikanska i termer av marginaler och volymer, här finns en betydande potential. I andra fasen av konjunkturcykeln har de europeiska företagen bra förutsättningar vilket leder till en marginalexpansion och bättre volymer. Det leder till att resultaten utvecklas allt bättre. Idag är de europeiska marknaderna lägre värderade än de amerikanska den värderings skillnaden kommer att minska vartefter konjunkturcykeln fortskrider. Om man dessutom antar att det finns en volym och marginalförbättring så ger det en betydande potential i marknaden.

Möjligheter

  • Vi är i andra fasen av en stabil global konjunkturcykel, i de perioderna har Europa starkt stöd av efterfrågan från global handel som har förbättrats, senaste handelsdata fr Kina är ett exempel.
  • Det finansiella läget, sparande, skuldsättning, bytesbalans är i grunden relativt bra. Det går att föra en ny mindre åtstramande politik.
  • Bankerna i Europa ser allt bättre ut. Räddningen av de italienska pågår och förutsättningen för kreditgivning är bättre än på länge.

Hot

  • Brist på förtroende i de politiska processerna kan bli förlamade för riskviljan och tillgången på kapital. Storbritanniens parlamentariska situation är inte ett plus.
  • Europeisk industri är beroende av investerings efterfrågan från Kina och USA. De finns en risk att Kina tvingas strama åt av kreditriskskäl.
  • ECB kommer att ändra sin politik till räntehöjningar och en snabb förstärkning av Euron som är undervärderad skulle ge betydande problem

 

 

Analys producerad av SEB, 2017-06-09

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.