Kenyabörsen faller på oro för nytt presidentval - svenska förvaltarna sitter stilla i båten

Den kenyanska börsen tillhör av en av årets verkliga vinnare med en uppgång om 21 procent sedan nyår. Den senaste veckan har dock varit dyster och kurserna i Östafrikas största ekonomi är ned i 5,4 procent, enligt data från finansinformationsbjässen Thomson Reuters. Börsen har inte fallit så ihärdigt sedan i mars. 

Bakgrunden är ökad politisk oro. I fredags annullerade slutligen högsta domstolen i landet president Uhuru Kenyattas seger i det senaste presidentvalet. Det gör att det kommer att bli ett omval i Kenya. 

Det finns samtidigt inte någon fond som enbart investerar i Kenya inregistrerad hos Morningstar. 

Största fonden mätt till förvaltat kapital är på den svenska marknaden JP Morgan Africa Equity . Bland svenska fonder kan nämnas Carnegie Afrikafond , Simplicity Afrika och Nordea Afrikafond

Simplicity var först ut i Sverige och fondbolaget har haft en fond med inriktning mot den afrikanska kontinenten sedan 2006. Fondbolaget arbetar med strukturerad och modellbaserad förvaltning vilket gör att just presidentvalet inte ger någon större effekt i valet av investeringar. Fondens största exponering finns också mot Afrikas största ekonomi, Sydafrika. Kenya kommer dock på andra plats och exponeringen är cirka 8 procent. Fonden har tappat 0,6 procent i avkastning på grund av nedgången för Kenya. 

Hans_Bergqvist_Simplicity.jpg

"Själva valet är inget som påverkar vår förvaltning eller strategi då vi utgår från aktierna/bolagen, inte själva marknaden. Men fortsätter den negativa utvecklingen på börsen och aktiekurserna sjunker så åker ju aktierna ut ur fonden på sikt", säger partnern Hans Bergqvist i en kommentar.  "Det är valutan som spökar för svenska fondsparare. Exempelvis är börsen i Sydafrika upp med 13 procent i lokal valuta och endast 5,5 procent i svenska kronor", fortsätter han.

 


Carnegie fonder gör inte några förändringar i sin portfölj med anledning av den politiska oron.

karinfries_carnegie.jpg

"Vi utvärderar bolag och inte marknader i stort. Det gör att aktierna skall stå på egna meriter och förutsättningarna för våra innehav har inte ändrats bedömer vi utan vi ligger kvar med våra innehav i Kenya. Kenya svarar för cirka 10 procent av fonden och i portföljen finns allt från den lokala börsen till bryggerier. Det är viktigt att komma ihåg att börsen under året gått väldigt starkt. Nedgången är rätt liten", säger Carnegie-förvaltaren Karin Fries i en kommentar och fortsätter.

 

"Vi ser egentligen ganska positivt på det här för framtiden i Kenya. Även om det blir oroligt på kort sikt så är det faktiskt positivt att högsta domstolen står emot makten och bestämmer sig för att det blir ett nyval. Det minskar risken på längre sikt. När det gäller börsnedgången så påverkas det också av att volymerna är låga i Kenya vilket gör att rörelserna kan bli stora". 

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.