Är börsfesten över?

Är det dags att börja tänka på refrängen och sikta på utgången?

Verkligheten präglas av en fortsatt ekonomisk expansion, stigande vinster och investerare som knappast är överoptimistiska.

Ekonomiskt befinner sig världen in en ideal situation där tillväxten fortsätter samtidigt som inflationen är minst sagt dämpad. Samtliga 45 länder som OECD (organisationen för ekonomiskt samarbete) följer har positiv tillväxt, vilket är första gången sedan 2007. Den extremt lätta penningpolitiken som centralbankerna tillämpar har man inte alltför bråttom att ändra inriktning på.

På vinstsidan (aktier) går 2017 mot det bästa utfallet på många år och man räknar på en global tillväxt strax över 10 procent.

På senare tid framstår Japan som ett utropstecken, hemmamarknaden visar livstecken, stigande vinster som slår förväntningarna och bolagen är lågt värderade.

Vissa ledande indikatorer(konjunktursignaler) har börjat visa sig och tillväxttakten mattas något men allt detta kommer från mycket höga nivåer.

I ett kort perspektiv kan vi vänta oss en förstärkning av den amerikanska dollarn igen vilket borde gynna vår (svenska) exportmarknad. Detta kan förstärkas av att FED (den amerikanska centralbanken) börjar minska sin balansräkning under hösten och när skall vi i Europa ändra på våra negativa styrräntor?

 

Bästa fonder augusti månad

Globalindex (aktier i svensk krona) gick ned med -1,7 % under augusti.

Bästa enskilda marknader var Ryssland som gick upp hela +5,4 % följt av Brasilien + 5,0% .

Gemensamt för dessa bägge marknader är att de är mycket volatila dvs de har mycket starka perioder följt av mycket svaga perioder.

Seligson & Co Russian Prosperity Fund  + 7,75 %

Nordamerika

Fonder med inriktning på stora bolag finns högt på alla listor, högst upp på listan är

Franklin Templeton Franklin U.S. Opportunities Fund SEK-H1 +0,36 %

Europa

I Europa dominerar småbolagsfonder fortfarande topplistorna. Bästa Europafond

Danske Invest Lux Europe Small Cap -0,53 %

Sverige

I Sverige finns både storbolagsfonder som småbolagsfonder högt på listorna. Bästa Sverigefond

Swedbank Robur IP-Aktiefond +0,44 %

Tillväxtmarknader och alla aktiefonder

Bästa fond i detta segment är fonder med placeringar i Ryssland. Bästa fond

Seligson & Co Russian Prosperity Fund + 7,75 %

 

 

Thomas Holmström
Portföljförvaltare, Fondamrknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.