Vikten av att sprida riskerna i sitt sparande! Kommer Ni ihåg hur det var på nittiotalet?

För 25 år sedan hade vi i Sverige en ekonomisk kris utan motstycke i modern tid. Så här kunde man läsa i media;

Europa upplever nu sin värsta ekonomiska kris på årtionden. För 20 år sedan var Sverige i en liknande situation. En finans-och fastighetskris rasade för fullt och arbetslösheten skenade. Med en fast växelkurs tvingades Riksbanken då höja räntan till 500 procent onsdagen den 16 september 1992.

Just nu kommer alarmerande rapporter om att vissa fastighetsutvecklare har bekymmer med att avyttra sina bostadsprojekt vilket är en signal att tänka till en gång extra.


Många fondsparare har en stor andel av sina tillgångar i svenska aktier och fonder. Får vi en liknande situation som för 25 år sedan vet vi att många förlorar pengar på sitt sparande. Lösningen till problemet heter riskspridning;


Sveriges andel av det globala aktieindex ligger på knappt 2 % men många småsparare har en alltför stor andel i vår hemmamarknad vilket i sig är naturligt, vi tror oss veta vad som händer i Sverige.
En fastighetskris som vi hade för 25 år sedan påverkar inte nämnvärt vad som händer i utlandet, i Europa, Nordamerika eller i Asien.


Så hur skall jag agera?

Börja med att tänka i breda termer, välj en bred globalfond eller två som grundinvestering, en indexnära och en fokusfond. Därefter bygger man vidare på Europa, Asien och Norden. Hjälpmedel för att hitta fonderna finns på hemsidan, eller Topp3 inom varje kategori. Har Ni tid över använd våra jämförelseverktyg där Ni kan ställa fond mot fond över olika tidsjämförelser.


Man kan också välja våra färdiga fondpaket att placera medel i eller vår förvaltning. Alla dessa portföljer är redan riskspridda och vi lägger mycket omsorg att hitta bra riskjusterade fonder.

Thomas Holmström
Portföljförvaltare, Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.