Europa har goda möjligheter om de ledande politikerna spelar ut sina kort rätt

2018-02-12

När vi nu är inne på det tioende året av en lång och långsam återhämtningsfas av konjunkturcykel kan man börja fundera på när det ska vända. Extremt låga räntor och optimism om bättre världsekonomi har drivit börserna till dagens höga nivåer – kan det verkligen fortsätta?  Vi tror det, kanske inte i samma takt och inte hur länge som helst men sett till Europa finns det flera områden av förbättringspotential och möjligheter.

För det första så har Europa en bit kvar till samma nivå av styrka som idag finns i USA. Europa är en mer diversifierad region där länder som Italien, Frankrike och Spanien fortfarande har många problem med hög arbetslöshet och stora samhällsklyftor. I USA har centralbanken Fed börjat sin resa med räntehöjningar medan ECB sannolikt kommer att dröja till åtminstone 2019 innan de börjar ta sig ifrån minusränteläget som idag syftar till att stimulera ekonomin. Det ger möjligheter att komma ikapp och även sett till aktiemarknaden har Europa legat efter de senaste åren vilket bidrar till en mer attraktiv värderingsnivå om man ser till just potentialen.

Med den produktion-och exportkaraktär som Europa har så kommer även företagsklimatet gynnas av den starka globala tillväxten. Euron har på det senaste stärkts en del vilket kan vara ett hot mot detta, men på det stora hela tror vi att tillväxten tillsammans med ökande handeln blir positivt för Europa.

2018 kommer bjuda på en del politiska val och med den populistiska rörelse som växer i regionen kan det finnas anledning till oro. Dock tror vi att det även kommer ge många politiker anledning att agera generöst för att ”boosta” sysselsättning och välfärd. Därför tror vi att det politiska året istället kan bidra med något positivt för europeiska aktiemarknaden. Se bara på USA – att Trump blev president var på många sätt en skandal men med många lovord kring skattelättnader och bättre förutsättningar för företag så har det varit vinnande för just aktiemarknaden.

Så av flera anledningar kan man vara positiv till Europa. Samtidigt har dessa argument funnits på plats ett tag nu, och ändå har Europa lyckats underprestera relativt många regioner under flera av de senaste åren. Av den anledningen är vi inte fullt övertygade om att 2018 blir det år det vänder till fördel för Europa, men det finns definitivt möjligheter att lyckas om de ledande politikerna spelar ut sina kort rätt.

Möjligheter

- God industrikonjunktur gynnar stora delar av europeiska aktiemarknaden – det finns utrymme att accelerera.
- Inflationen kommer sannolikt vara låg ett tag till vilket ger centralbankerna anledning att fortsätta sin expansiva politik.
- Europeiska aktier är relativt bra prissatta


Hot

- En snabb förstärkning av Euron kan slå mot exporten.
- Valår på många håll kan orsaka turbulens.
- Brexit utgör fortfarande en osäkerhet.
- Stigande oljepriser kan ge överraskningar på inflationen.


Analys producerad av SEB, 2018-01-24

SEB_logo.jpg

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.