Nordic Cross vill hitta småbolag med tillväxtpotential i ny fond

Fondbolaget Nordic Cross Asset Management, som ingår i Altor-ägda Caram-gruppen lanserade sin tredje fond, Nordic Cross Small Cap Edge den 18 december. Fonden är en alternativ nordisk aktiefond med fokus på Sverige.

Sedan ett halvår tillbaka driver de Nordic Cross Total Return Bond Fund och Nordic Cross Stable Return.

Ansvarig förvaltare är Mikael Hanell som sköter fonden tillsammans med Emil Nordström samt Ulf Strömsten.

Fonden kan ligga både lång och kort i aktier. Huvudstrategin bygger på fundamentalanalys och med speciellt utvalda bolag som ofta har låg korrelation mot marknaden och där förvaltarna ser extra stor potential.

Fondens bas är långa positioner i småbolag vars börsvärde understiger 35 miljarder kronor. Fondens korta positioner domineras av bolag som har ett marknadsvärde på mer än 20 miljarder kronor. Skillnaden i storlek syftar till att fånga upp den högre tillväxten i småbolag som är en viktig förklaring till den utveckling som varit de senaste åren på börsen.

Det finns redan många småbolagsfonder, varför ska man investera i just denna?
Vår fond är en alternativ småbolagsfond (hedgefond) dvs inte en så kallad long only som är 100 procent investerad. Vårt fokus ligger framförallt på småbolagens tillväxtmöjligheter relativt de största bolagen på börsen, vilket ger en möjlighet att få exponering mot småbolag till en lägre marknadsrisk då fonden även har korta positioner, säger Mikael Hanell.

Varför startar ni denna fonden just nu?
Då aktiemarknaden under lång tid varit väldigt stark passar det väldigt bra med en fond som har lägre marknadsrisk men ändå en exponering mot spännande småbolag som har möjlighet att växa mer än genomsnittet på börsen. Digitaliseringen gör att många små bolag når en större marknad snabbare, dessutom är tillväxt sektorerna IT och Medtech stora i småbolagsindex. Antal småbolag till börsen har ökat kraftigt de senaste 5 åren samtidigt som analytikerna täcker all färre bolag vilket passar oss perfekt.

Vilken målgrupp har ni för fonden?
Målgrupp är både institutionella kunder och Private Banking, family offices, pensionsstiftelser och retailkunder som vill ha exponering mot småbolag men med lägre risk.

Har ni något riktmärke för antal akter som ni ligger lång i, respektive blankar?
15-25 långa positioner, 2-5 korta positioner samt skydd via terminer och optioner. Fonden har också en kvantstrategi som just syftar till att fånga upp skillnaden mellan stora bolag och små bolag.

Hur är ni positionerade idag?
Fonden är under uppbyggnad, så idag har fonden 13 långa positioner, 2 korta positioner, kort OMX samt en mindre position med vår kvantstrategi.

Vilka lärdomar tar ni med er från de två tidigare fonderna som ni startade i fjol?
Den här är en helt ny produkt som bygger på vår framgångsrika historik i att investera i småbolag. Fonden kommer att ha en högre risk än de andra fonderna. Intresset för småbolag har ökat kraftigt de senaste åren och många nya fonder har startats men nästan alla är så kallat long only.

Hur kompletterar ni varandra som förvaltare?
Ulfs analytiska bakgrund, min förvaltar bakgrund och Emils derivatkompetens gör att vi kompletterar varandra perfekt, avslutar Mikael Hanell.

Nordic Cross Total Return Bond Fund är en alternativ investeringsfond med fokus på räntemarknaden medan Nordic Cross Stable Return kan beskrivas som en alternativ multistrategi-fond med ett ränteben och ett aktieben.

Övriga förvaltare på Nordic Cross Asset Management är Magnus Nilsson och Fredrik Tauson.  

Läs mer om fonden: Nordic Cross SEB Prime Solutions - Nordic Cross Small Cap Edge

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.