Logga in   |  Bli kund

banner_fmse3.png

 

Fondnyheter

 • Fidelity backar om att låta kunder få betala för analyser under Mifid 2  

  Fidelity backar om att låta kunder få betala för analyser under Mifid 2

  Fondjätten Fidelity har backat på sitt beslut om att låta klienter ta kostnadssmällen för investeringsanalyser under de nya Mifid II-reglerna. Det rapporterar Financial Times

  Kapitalförvaltaren var en av tre att välja göra så här men uppger nu att man själva ska ta på sig kostnaden efter omfattande samtal med klienter.

  ”Dessa kundutmaningar var inte vad vi hade i åtanke och därför har vi beslutat att övergå till en Fidelity-finansierad analysmodell”, sade Paras Anand, investeringschef för aktier i Europa.

  Mifid II är det nya regelverket om finansiell reglering i Europa. Det började gälla från och med 3 januari 2018.  Taggar:
  #financials   #mutualfunds  

 • Simplicitys fonder gynnades av starka aktiemarknader under årets inledning, Kina och Europa utvecklades bäst  

  Simplicitys fonder gynnades av starka aktiemarknader under årets inledning, Kina och Europa utvecklades bäst

  Simplicity Fonder skriver i sin lägesrapport för januari att starten på börsåret 2018 var den starkaste på många år med stigande marknader i de flesta regioner. Optimismen är stor trots att centralbankernas expansiva penningpolitik verkar gå mot sitt slut, konstaterar man. Framåt slutet på månaden vände dock börserna ned något i spåren av stigande obligationsräntor och rapportbesvikelser.

  Bland Simplicitys fonder var utvecklingen starkast i Simplicity Kina som steg med 2,8 procent under perioden, lett av innehav i banksektorn som förväntas gynnas den kinesiska statens åtgärder för att stabilisera landets finansiella system. Även Simplicity Europa utvecklades väl och gick upp med 2,0 procent. En del av uppgången förklarades av innehavet i Fiat Chrysler som steg med nästan 30 procent efter en höjd tillväxtprognos, skriver fondbolaget.

  Fastighetsaktier har varit i fokus i flera av fonderna. I Sydafrika sjönk aktier relaterade till fastighetssektorn på rykten om redovisningsfusk, vilket fick till följd att fonden Simplicity Afrika gick något svagare än övriga fonder i januari.

  "I Europa och Norden framstår dock fastighetsbolag som mer attraktiva och samtliga fyra fonder på de utvecklade marknaderna ökade sina exponeringar inom sektorn genom köp av aktier i till exempel Castellum och Fabege", skriver fondbolaget.

  På kreditmarknaden var inledningen på månaden stark, men avmattades under periodens gång på grund av osäkerhet kring hur ett stigande ränteläge kan komma att påverka marknaderna framöver. Räntefondernas förvaltare har varit aktiv på primärmarknaden och bland annat deltagit i emissioner i däckföretaget Pirelli, kredithanteringsföretaget Lowell Group och datasäkerhetsbolaget Secure Link. I Simplicity Global Corporate Bond fortsatte förvaltaren att öka innehaven i asiatiska och amerikanska företag genom köp av obligationer i bland annat Geely, Hyundai och Ford.

  Samtliga räntefonder steg under månaden. Simplicity Likviditet gynnades av de högre nivåerna på tremånaders Stibor och gick upp med 0,1 procent. Simplicity Företagsobligationer och Simplicity Global Corporate Bond slutade båda upp 0,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Swedbank Robur Fonder flaggar ned i Boule Diagnostics  

  Swedbank Robur Fonder flaggar ned i Boule Diagnostics

  Swedbank Robur Fonder har minskat innehavet i Boule Diagnostics med 50 000 aktier till totalt 446 440 aktier, motsvarande 9,2 procent av kapitalet och rösterna, den 21 februari. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #healthcare   #insider  

 • FIM Artificiell Intelligens A steg med 0,1 procent i januari, Maxim Integrated Products bland vinnarna  

  FIM Artificiell Intelligens A steg med 0,1 procent i januari, Maxim Integrated Products bland vinnarna

  FIM Artificiell Intelligens, som är en aktiefond som investerar globalt med hjälp av artificiell intelligens, steg med 0,1 procent under januari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som avkastade 1,5 procent under samma period.

  Bland positiva bidrag nämns fondens innehav i komponenttillverkaren Maxim Integrated Products som steg med 13 procent. I den negativa vågskålen fanns Assurant, som utvecklar riskhanteringssystem och som tappade 12,2 procent under perioden.

  Vid månadens utgång var fondens största innehav i dagligvarubolagen Zoetis och Orkla samt i kommunikationsbolaget Thomson Reuters.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • FIM Sahara steg med 1,1 procent i januari, gynnades av investeringar i Mellanöstern och Afrika  

  FIM Sahara steg med 1,1 procent i januari, gynnades av investeringar i Mellanöstern och Afrika

  FIM Sahara A steg med 1,1 procent under januari. Fonden har inget jämförelseindex.

  Avkastningen under månaden gynnades av att börserna i Mellanöstern och Afrika steg. Fondens exponering mot Saudiarabien och Kenya genererade det starkaste bidragen.

  "Börsen i Saudiarabien har äntligen börjat intressera utländska investerare efter att makroekonomin vänt uppåt och till följd av att MSCI på sommaren väntas införa Saudiarabien i EM-indexet. Dessutom kommer oljebolaget Saudi Aramco – ett av de värdefullaste företagen i världen – sannolikt att introduceras på börsen i år", skriver förvaltaren Hertta Alava.

  Bland negativa bidrag under månaden märktes investeringar i Förenade Arabemiraten, där Dubai Islamic Bank offentliggjorde en aktieemission och Emaar en mindre utdelning än väntat. I Sydafrika backade hemmamarknadssektorn något efter rallyt i slutet av december, då Cyril Ramaphosa valdes till ANC:s ledning.

  "Reformerna i landet befinner sig fortfarande i sin linda, och därför förväntar vi oss att bankerna och konsumentsektorn kommer att utvecklas positivt i år med stöd av nyhetsflödet", skriver Alava. år med stöd av nyhetsflödet.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Sverige ökade med 2,2 procent i januari, sålde aktier i Avanza, Addtech och Beijer Ref  

  Odin Sverige ökade med 2,2 procent i januari, sålde aktier i Avanza, Addtech och Beijer Ref

  Odin Sverige avkastade 2,2 procent under januari, vilket var bättre än fondens referensindex som steg med motsvarande 1,6 procent.

  Fonden prissätts till 18,5 gånger de kommande 12 månadernas resultat och ger en direktavkastning på 2,9 procent. Satt i perspektiv prissätts svenska aktier, mätt som indexet OMXSB Cap GI, till 16,8 gånger med en direktavkastning på 3,5 procent.

  Under månaden har fonden sålt aktier i Avanza, Addtech och Beijer Ref. Innehaven i Avanza och Autoliv har bidragit mest positivt till resultatet under perioden medan H&M och Byggmax utgjorde de största negativa bidragen.

  Vid månadens utgång var fondens största positioner i Beijer Alma med en portföljvikt på 6 procent följt av Fenix Outdoor (4,5 procent) och Sweco (4,0 procent).  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra fondnyheter

 • Minskad transparens och minskat utbud för fondsparare får inte bli lösningen för att komma åt oseriösa aktörer  

  Minskad transparens och minskat utbud för fondsparare får inte bli lösningen för att komma åt oseriösa aktörer

  I ljuset av alla skandaler som varit runt fonder i premiepensionssystemet har regeringen lagt ett förslag, som nu är ute på remiss, om olika sätt att kvalitetssäkra utbudet på Pensionsmyndighetens fondtorg.

  Ett problem har varit mindre fondbolag som via telefonförsäljningen byggt upp en verksamhet som varit helt koncentrerad till Pensionsmyndigheten. I några av dessa bolag har det sedan förekommit mer eller mindre skumma affärer mellan fondbolaget och ägarkretsen.

  I förslaget försöker regeringen komma åt det här dels genom att förbjuda telefonförsäljning, vilket är bra, och dels att genom att minska utbudet på Pensionsmyndighetens fondtorg genom att ta bort fonder som har mer än 50 procent av sin verksamhet från premiepensionssystemet. Det är mindre bra, för det minskar transparensen och valmöjligheterna i fondutbudet för spararna.

  På samma sätt passar andra fondtorg nu på att minska sina utbud: Effekten blir minskad transparens samtidigt som kunder bli omallokerade till fonder som de kanske inte haft i åtanke när de inledde sitt sparande.

  En lösning på problematiken kring oseriösa aktörer måste utgå från ledorden transparens och maximal valfrihet. Det innebär att fondtorgen noggrant kontrollerar aktörerna som erbjuder fonder innan samarbete inleds och att spararna ges smarta verktyg för att sortera i utbudet. Den fria konkurrensen om spararnas pengar kommer då leda till att dåliga fonder försvinner och att bra fonder som efterfrågas finns kvar.

  Mikael Tjäder
  VD, Fondmarknaden.se

 • Hur ska man tänka i sitt räntesparande när räntorna stiger?  

  Hur ska man tänka i sitt räntesparande när räntorna stiger?

  Räntorna har letat sig högre under senare tid då marknaderna har börjat prisa in högre inflationsförväntningar och med det en mer normaliserad penningpolitik. I USA har Federal Reserve redan börjat höja räntan och i Europa är nu tillväxten så stark att höjningar enligt många bedömare är att vänta.

  Så vad betyder högre räntor för räntefonder?
  Om räntan stiger, sjunker värdet på placeringarna i fonden. Samtidigt är placeringar med olika löptider är olika känsliga för förändringar i räntan, på fackspråk säger man att placeringarna har olika duration. Obligationer med lång löptid har lång duration och är mer känsliga för ränteförändringar.

  Och hur ska man tänka i sitt räntesparande när räntorna stiger?
  Man kan minska sin ränterisk genom att placera i fonder som har kortare löptider, kortare duration. För att dessutom minska sin valutarisk kan man till exempel spara i fonder som investerar i svenska företagsobligationer med kort löptid. För att hitta rätt fond kan man använda sökmotor-verktyget på Fondmarknaden.se. Hittar man en fond ser bra ut i jämförelsen både i närtid och de senaste åren är man på rätt spår. Vill man därefter gå vidare, kan man hos respektive fondbolag läsa de senaste kvartalsrapporterna för att övertyga sig om att fonden följer ens antaganden om ränteutvecklingen.

  Mikael Tjäder
  VD, Fondmarknaden.se

 • Nyhetsbrev februari 2018  

  Nyhetsbrev februari 2018

  Kortsiktigt turbulent men goda förutsättningar för 2018 

  Förra året överraskade positivt både ekonomiskt och vinstmässigt.
  Även om fjärde kvartalet ännu inte är färdigrapporterat kommer vinsttillväxten globalt troligen att hamna omkring 15 procentenheter, vilket är det bästa resultatet sedan 2010. Det finns dessutom gott hopp om att utvecklingen fortsätter. Den globala ekonomin presterade bättre än väntat förra året och den trenden ser ut att fortsätta. Visserligen har vi sannolikt den starkaste ökningstakten bakom oss.

  I detta nummer:

   

   

  Till nyhetbrevet för februari månad

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

 • AMF Fonder har fortsatt positiv syn på aktier, men stigande räntor och Brexit oroar  

  AMF Fonder har fortsatt positiv syn på aktier, men stigande räntor och Brexit oroar

  AMF Fonder har fortsatt en positiv syn på svenska aktier inför 2018. Detta trots att värderingarna är höga sett ur ett historiskt perspektiv. En stark makrobild globalt och solid vinsttillväxt menar man borgar för god utveckling för aktiemarknaden även framåt.

  "Visst är aktier relativt högt värderade men alternativen är få och utsikterna ser bra ut. Jag tror inte att det är värderingen som kommer avgöra utvecklingen framåt, istället ser vi en ränteuppgång som det enskilt största hotet, räntor har fallit 30 år i rad men börjar nu sakta leta sig uppåt", säger Tomas Risbecker som förvaltar svenska aktier på AMF Fonder till nyhetsbyrån Finwire.

  Vad krävs då för att vi skall få fortsatt positiv utveckling på börsen?

  "Tidigare lutade vi oss mot två faktorer när vi bedömde utvecklingen för aktier - värdering och vinstrevideringar. Värdering som motiv för stigande kurser känns inte längre aktuell. Vi behöver vinsttillväxt för att se högre kurser. Förväntningarna ligger nu på en vinsttillväxt på 10 procent och jag bedömer dessa som rimliga."

  På frågan om det är någon del av marknaden som känns dyr svarar Risbecker:

  "Vissa delar inom konsumentrelaterade och cykliska sektorer börjar kännas ansträngda, vi har dock inte gjort några större förändringar i portföljerna utifrån hur vi ser på värderingar just nu. Vårt fokus är att analysera bolagen snararare än att fokusera på sektorer."

  De asiatiska marknaderna har utvecklats väl under fjolåret och AMF Fonders Asienförvaltare Henrik Oh menar att den starka tillväxten ger utrymme för ytterligare uppgångar i regionen under 2018.

  "Den starka konjunkturen ger stöd åt bolagens vinster och det var en stark vinstutveckling som gjorde att marknaderna i Asien tog fart under fjolåret, framförallt under årets sista hälft. Jag tror att tillväxttakten kommer bli något lägre framöver men vissa delar av marknaden ser fortsatt intressanta ut. Exempelvis handlas banker i Japan och Korea till låga värderingar."

  Vad gäller Kina menar Oh att landet har tagit hand om de finansiella riskerna men att marknaden inte riktigt litar på bankernas rapportering av så kallade non performing loans, det vill säga problemtyngda lån. Det håller tillbaka värderingarna inom den kinesiska finanssektorn, menar han.

  Oh har under fjolåret ökat Asienfondens vikt mot finans och industribolag och minskat inom telekom, bilar och defensiva konsumentbolag. Han har en fortsatt försiktig hållning till den australiensiska banksektorn.

  AMF Fonders Europaförvaltare Anders Fagerlund säger att tillväxten i Eurozonen ser fortsatt bra ut men att Brexit kommer ha en negativ inverkan framöver, förhoppningsvis dock endast i Storbritannien snarare än för hela Europa. Han pekar också på ett eurons styrka mot dollarn kan slå mot europeiska exportbolag.

  "Alla globala bolag i Europa går för närvarande bra och kan mycket väl komma att överträffa estimaten vad gäller vinsttillväxt. Cykliska bolag är dock högt värderade och skulle vi få en efterfrågesvacka samtidigt som räntorna börjar röra sig uppåt finns det fallhöjd. I ett sådant läge känns mer defensiva bolag inom telekom samt stabila konsumentbolag som Nestlé och Unilever som bättre alternativ, säger Fagerlund.

  Vad gäller makromiljön menar AMF Fonders ränteförvaltare Johan Moeschlin att konjunkturen blivit allt starkare i omvärlden men att inflationstrycket är fortsatt lågt, vilket gör att han inte ser dramatiskt högre räntor framöver, även om centralbankerna nu normaliserar sin penningpolitik.

  "Vi förväntar oss att Fed höjer räntan tre gånger under 2018 och tror även att den svenska Riksbanken kommer börja höja med 10-15 punkter under sommaren och kanske ytterligare en gång under hösten. Den europeiska centralbanken förväntas dock inte höja."

  Anledningen till att Riksbanken tros höja har att göra med att inflationen nu ligger runt målet på två procent, och då måste man höja för att inte överskjuta målet. Moeschlin menar att höjda räntor från Riksbanken kommer innebära att kronan stärks mot globala valutor. Han ser framförallt en svagare euro framöver medan den senaste tidens dollarfall inte bedöms fortsätta.

  "Dollarns fall tror jag kommer bromsas upp då det förväntas att USA går i bräschen för räntehöjningarna, det bör understödja dollarkursen. Kronan ser jag stärkas mot såväl euron som dollarn i takt med att Riksbanken börjar höja räntan", säger Moeschlin.

  Ränteförvaltaren har under slutet av fjolåret tagit höjd för ett stigande ränteläge.

  "I våra räntemandat har vi nu en kortare duration jämfört med tidigare vilket tyder på att vi är vaksamma vad gäller räntorna som vi tror är på väg upp. Vi tycker det är läge att inta en försiktigare hållning", avslutar Moeschlin.

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Europa har goda möjligheter om de ledande politikerna spelar ut sina kort rätt  

  Europa har goda möjligheter om de ledande politikerna spelar ut sina kort rätt

  När vi nu är inne på det tioende året av en lång och långsam återhämtningsfas av konjunkturcykel kan man börja fundera på när det ska vända. Extremt låga räntor och optimism om bättre världsekonomi har drivit börserna till dagens höga nivåer – kan det verkligen fortsätta?  Vi tror det, kanske inte i samma takt och inte hur länge som helst men sett till Europa finns det flera områden av förbättringspotential och möjligheter.

  För det första så har Europa en bit kvar till samma nivå av styrka som idag finns i USA. Europa är en mer diversifierad region där länder som Italien, Frankrike och Spanien fortfarande har många problem med hög arbetslöshet och stora samhällsklyftor. I USA har centralbanken Fed börjat sin resa med räntehöjningar medan ECB sannolikt kommer att dröja till åtminstone 2019 innan de börjar ta sig ifrån minusränteläget som idag syftar till att stimulera ekonomin. Det ger möjligheter att komma ikapp och även sett till aktiemarknaden har Europa legat efter de senaste åren vilket bidrar till en mer attraktiv värderingsnivå om man ser till just potentialen.

  Med den produktion-och exportkaraktär som Europa har så kommer även företagsklimatet gynnas av den starka globala tillväxten. Euron har på det senaste stärkts en del vilket kan vara ett hot mot detta, men på det stora hela tror vi att tillväxten tillsammans med ökande handeln blir positivt för Europa.

  2018 kommer bjuda på en del politiska val och med den populistiska rörelse som växer i regionen kan det finnas anledning till oro. Dock tror vi att det även kommer ge många politiker anledning att agera generöst för att ”boosta” sysselsättning och välfärd. Därför tror vi att det politiska året istället kan bidra med något positivt för europeiska aktiemarknaden. Se bara på USA – att Trump blev president var på många sätt en skandal men med många lovord kring skattelättnader och bättre förutsättningar för företag så har det varit vinnande för just aktiemarknaden.

  Så av flera anledningar kan man vara positiv till Europa. Samtidigt har dessa argument funnits på plats ett tag nu, och ändå har Europa lyckats underprestera relativt många regioner under flera av de senaste åren. Av den anledningen är vi inte fullt övertygade om att 2018 blir det år det vänder till fördel för Europa, men det finns definitivt möjligheter att lyckas om de ledande politikerna spelar ut sina kort rätt.

  Möjligheter

  - God industrikonjunktur gynnar stora delar av europeiska aktiemarknaden – det finns utrymme att accelerera.
  - Inflationen kommer sannolikt vara låg ett tag till vilket ger centralbankerna anledning att fortsätta sin expansiva politik.
  - Europeiska aktier är relativt bra prissatta


  Hot

  - En snabb förstärkning av Euron kan slå mot exporten.
  - Valår på många håll kan orsaka turbulens.
  - Brexit utgör fortfarande en osäkerhet.
  - Stigande oljepriser kan ge överraskningar på inflationen.


  Analys producerad av SEB, 2018-01-24

  SEB_logo.jpg

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • Företagsobligationer, High Yield, är attraktiva i rådande miljö  

  Företagsobligationer, High Yield, är attraktiva i rådande miljö

  Långa räntor i statspapper dvs de investeringar som historiskt betraktats som säkra, har börjat stiga i långsam takt och de är enligt vår  mening sårbara för oväntade händelser som högre inflation eller väsentligt högre eller lägre tillväxt. Antalet konkurser är fortsatt låg i marknaden och vi anser att man därför selektivt bör välja företagskrediter, gärna med kortare löptider.

  Konjunkturen

  Vårt huvudscenario för konjunkturen 2018 är att den fortsätter att vara stark. Framförallt beror detta på att tillväxten i samtliga regioner är stark. Under 2017 utvecklades tillväxten starkare än vad de flesta bedömare förväntat sig, samtidigt som inflationen fortsatte att vara låg. Denna miljö tror vi ändras något under 2018 då tillväxten blir något svagare än förväntat, även om den är högre än vad vi vant oss med efter den senaste finanskrisen. Det största frågetecknet är hur inflationen utvecklar sig. Normalt borde inflationen redan tagit lite fart med tanke på den låga arbetslösheten i flertalet av världens stora ekonomier. Riskscenarios finns som vanligt både på upp och nedsidan. I dagsläget är sannolikt en alltför stark tillväxt ett jobbigt scenario då det innebär att inflationen kommer att ta fart och centralbankerna måste gå snabbare fram och därigenom ökar sannolikheten för lågkonjunktur under 2019-2020 snabbt, Med tanke på den skuldsättningen sammantaget i ekonomin idag är högre än någonsin tidigare skulle också ett scenario med vikande tillväxt sannolikt innebära problem både för stater, högt belånade företag och privatpersoner. Denna risk är påtaglig inte minst i Sverige med tanke på den uppskruvade fastighetsmarknaden. Sammantaget är vår bild ändå relativt ljus med låg sannolikhet för lågkonjunktur och fortsatt expansiv penningpolitik under 2018.

  Penningpolitiken
  De expansiva penningpolitiken som bedrivits i västvärlden består i Europa, men minskar i USA. Fed, den amerikanska centralbanken, har inlett styrräntehöjningar och skall även krympa balansräkningen i långsam takt. I Europa fortsätter centralbankerna att bedriva en expansiv penningpolitik med historiskt rekordlåga räntor och köp av statsobligationer men också köp av företagsobligationer. Under 2018 är det sannolikt att åtminstone den svenska riksbanken aviserar att de skall upphöra med köp och att de flaggar för när den första räntehöjningen väntas komma.

  Marknaden
  Vår tro är att miljön med stabil tillväxt och fortsatt relativt låg inflation fortsätter under inledningen av 2018. Vi bedömer är att centralbankerna allt mer kommer att röra sig i takt med fortsatta styrräntehöjningar från den amerikanska centralbanken Fed, samt mindre expansiv penningpolitik i Europa. Den så kallade ”portföljkanalen” med stigande tillgångspriser har stöttat den ekonomiska utvecklingen alltsedan den senaste lågkonjunkturen 2009. Det finns två viktiga frågetecken som kanske rätas ut under 2018: kommer den låga inflationen, trots allt lägre arbetslöshet, att fortsätta och hur reagerar tillgångsmarknaderna på mindre expansiv penningpolitik? En observation att ha med sig när man investerar sina pengar vid ingången av 2018 är att de flesta tillgångar är dyra i ett historiskt perspektiv. Och därmed är tillgångsmarknaderna känsliga för negativa tillväxtöverraskningar. Oavsett konjunkturbild är den förväntade avkastningen på de säkraste tillgångarna som statsobligationer historiskt låg under de kommande åren. Företagsobligationer med bättre kreditvärdighet, investment grade, kan förväntas även de ge en historiskt låg, men ändå positiv avkastning mellan 0,5 och 1 procent årligen. Vår tro är att obligationsinvesteringar i företag med lägre kreditbetyg, high yield, erbjuder bäst avkastning i förhållande till risk i  rådande miljö. De erbjuder en avkastning mellan fyra och sex procent årligen inklusive förväntade betalningsinställelser. Om marknaden plötsligt skulle gå mot en väsentligt sämre konjunkturbild ändras riskbilden väsentligt för high yield investeringar och riskerna ökar betydligt.

  Sammanfattning
  Placeringar i räntebärande tillgångar har som främsta syfte att ge stabilitet i en tillgångsportfölj. I dagens miljö med svagare tillväxt och lägre inflation än historiskt tror vi att placeringar i företagsobligationer med lägre kreditvärdighet i icke cykliska branscher har det bästa utbytet avkastning relativt risk. Den extra avkastning man kan få för att köpa längre obligationer vars avkastning är beroende på det generella ränteläget är enligt vår bedömning alltför låg för att kompensera för känsligheten för ränterörelser och därmed något vi undviker. Vidare är den förväntade avkastningen på de historiskt säkraste räntebärande placeringarna så pass låg att de är mycket sårbara för negativa chocker som väsentligt högre eller lägre tillväxt. På Catella är vi fokuserade på den växande nordiska marknaden, som har en mängd intressanta och välskötta företag som vi kontinuerligt nära följer. Det är just bland dessa vi finner de mest intressanta investeringsmöjligheterna.

   Möjligheter

  - Låg andel företagskonkurser i marknaden gör High Yield obligationer med högre risk attraktiva i en i övrigt lågräntemiljö.
  - Hög aktivitet på marknaden för företagsköp och försäljningar medför att obligationer förtidlöses. Detta ger en extra avkastningspotential för innehavare av företagsobligationer.
  - Högre aktievärderingar medför ökat intresse för ränteplaceringar.

  Hot

  - Hög skuldsättning.
  - Högt värderade tillgångspriser och viss osäkerhet i bostadsmarknaden.
  - Åtstramningar i penningpolitiken.

   

  Analys producerad av Catella 2018-01-24

  catella_analys.jpg

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  1808 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket