Blandad kompott på makrofronten i juni

USA
De amerikanska börserna har letat sig uppåt under den senaste månaden och nu står rapportfloden inför dörren. Dow Jones har exempelvis för första gången någonsin stigit över 27 000-nivån. I övrigt riktas blickarna mot president Donald Trump och mäktiga centralbanken Federal Reserve.

De kommande veckorna kommer att präglas av dels kvartalsrapporter men även på räntebeskedet i slutet av månaden. Trumps handelskonflikter med bland annat Kina väntas också fortsatt vara på tapeten.

Makroekonomiskt har månaden bjudit på en blandad kompott. Sysselsättningen ökade mer än väntat men det gjorde även arbetslösheten. Industriorderingången och ISM-index minskade samtidigt som det kroniska handelsunderskottet växte.

Ledamöterna hos Federal Reserve är inte helt eniga om framtiden. Alla är inte ombord för en snar räntesänkning utan vissa ledamöter förespråkar istället tålamod. Totalt står åtta av 17 bakom en minst en räntesänkning under 2019. Slutsatsen tycks dock vara att centralbankschefen Jerome Powell är bekväm med marknadsprissättningen för en sänkt ränta nu i slutet av månaden. Ett amerikanskt räntebesked kommer den 31 juli.

Börserna har den senaste tiden gått starkt och det klassiska Dow Jones-indexet har för första gången passerat gränsen 27 000. Sentimentet har stöd av just Powells duvaktiga hållning i räntefrågan.

Kommande veckor kommer i övrigt att präglas av ett stort antal kvartalsrapporter. Wall Street kommer på så vis få en guidning av företagen kring vart konjunkturen är på väg.


Europa

Europa fortsätter att ha det politiska spelet i fokus. Storbritannien skall byta premiärminister och oppositionen Labour vill se en helt ny folkomröstning i Brexit-frågan.

I Europa innebär vårens EU-val stora förändringar i den politiska ledningen. Tyskan Urusula von der Leyen föreslås bli ny ordförande för EU-kommissionen medan belgaren Charles Michel föreslås få ta över rollen som permanent rådsordförande. De röd-gröna partierna säger dock nej till von der Leyen och det är oklart om hon vinner tisdagens omröstning. Blir det nej tvingas EU:s regeringschefer ta ett nytt toppmöte.

Läggs den politiska frågan åt sidan riktas blickarna mot konjunkturen och den mäktiga centralbanken ECB.

ECB-chefen Mario Draghi har under sommaren varit ute och kommenterat läget. Runt midsommar tog börsen ett skutt efter att han i ett tal öppnat upp för ytterligare penningpolitiska lättnader om inte molnen över den europeiska ekonomin lättar.

Aktörerna i marknaden lägger nu stort fokus på industriproduktionen och inköpschefsindex. Draghi uppgav också att det finns flera vapen i ECB-verktygslådan och pekade på räntesänkningar och kvantitativa lättnader som möjliga åtgärder. Den amerikanska presidenten Donald Trump har kritiserat Europa för att man gasar på och skapar sig en orättvis konkurrens.

Tillväxtmarknaderna
Året har börjat likt en bergochdalbana på tillväxtmarknaderna. Fokus ligger givetvis likt andra marknader på handelsbråket mellan USA och Kina. Under den senaste månaden har också geopolitisk oro seglat upp som viktig faktor. Iran har exempelvis hamnat i bråk med USA. Trump har också attackerat Indien över handelsfrågor.

Penningpolitiken är givetvis fortsatt i fokus. Tillväxtmarknaderna skiljer sig inte alls från stora regioner som Europa och USA. Även centralbankerna på tillväxtmarknaderna lättar upp i syfte att hålla igång tillväxten.

Under juni sänkte exempelvis Ryssland och Indien räntan. Båda ländernas inköpschefsindex backade dock under sommarens första månad.

Dollarn har också enligt allt fler bedömare nått slutet av sitt åtta år långa rally. Det brukar normalt vara bra nyheter för tillväxtmarknaderna.

Sammanfattningsvis kan man säga att tillväxtmarknaderna just nu präglas av vikande inköpschefsindex, räntelättnader och oro för handeln. Den mer pessimistiskt sinnade kan också göra analysen att de volatila råvarupriserna signalerar en oklar konjunkturbild. I den positiva vågskålen återfinns ett avstannat dollarrally.

Kina
Världens näst största ekonomi fortsätter bråka med USA om handeln. Under inledningen av juli har dock ett genombrott skett efter ett telefonsamtal.

USA:s chefsförhandlare Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin talade i veckan med Kinas vice premiärminister Liu He och handelsminister Zhong Shan över telefon. Tanken är att parterna skall lösa de kvarstående meningsskiljaktigheterna som finns mellan stormakterna. Mnuchin har tidigare uppgett att avtalet är klart till 90 procent.
Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow tonade dock ned chanserna till ett mirakel.

- Vi hade medvind i vintras och under våren. Sedan stannade det av. Förhoppningsvis kan vi ta vid där vi slutade, men det vet vi inte ännu, sade han.

Trump har också tidigare utlovat att mer tullar väntar mot Kina om parterna inte når en överenskommelse.

USA har samtidigt gjort en viss eftergift. Telekomjätten Huawei, som ibland pekas ut som kronjuvuelen i det kinesiska näringslivet, får lättnader i sina sanktioner. De amerikanska tech-bolagen kommer att kunna genomföra vissa affärer med Huawei framöver. Men det kommer att krävas tillstånd.

Makroekonomiskt har det inkommit en hel del statistik. Under inledningen av juli inkom handelsstatistik som visade på ett större överskott än väntat. Exporten och importen minskade. Importen sjönk mer än exporten. Trump brukar vara ute och kommentera när Kina gör stora överskott i handeln.

Inköpschefsindex för industrin, det officiella, var svagt för juni och låg fortsatt under gränsen för expansion. Positivt besked kom dock från Kinas pressade bilsektor. I juni ökade bilförsäljningen nämligen för första gången på 13 månader.


Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.